Yüksek enflasyona karşı ‘vergi indirimi’ çağrısı

AHMET KORKMAZ / HOLLANDA

Hollanda’da işveren ve sendikalar, “Alım gücünü korumak için vergi indirimleriyle fiyat artışları dengelensin” çağrısında bulundu. Hollanda Sendikalar Federasyonu (Federatie Nederlandse Vakbeweging - FNV), Hıristiyan İşçi  Sendikası (Christelijk Nationaal Verbond - CNV) ve Hollanda Genel İşverenler Sendikası’ndan (Algemene Werkgeversvereniging Nederland - AWVN) yapılan ortak açıklamalarda, Hollanda Merkez Bankası’nın (De Nederlandsche Bank - DNB) yüksek enflasyonun en az bir yıl daha devam edeceği tahmini üzerine “Hükümeti ivedilikle göreve çağırıyoruz ve alım gücünü korumak için vergi indirimleriyle fiyat artışları dengelensin” denildi.  

‘ASGARİ ÜCRET ARTIRILSIN’

FNV, özellikle asgari ücretlerin artırılmasını, kâr ve mal varlığının vergilendirilmesini savunuyor.

CNV ise satın alma gücünün her kesimde eşit olması; emeklilerden, sosyal yardım alanlardan ve “toplu iş sözleşmesi” kapsamında olmayan işçilerden katma değer vergisi (KDV), tüketim vergisi ve enerji vergisinin tahsil edilmeyerek asgari ücretin yükseltilmesi gerektiğini söylüyor.

AWVN de sektör bazında nelerin mümkün olduğunun iyi araştırılması uyarısında bulunuyor. Mali olarak iyi durumda olmayan bir iş yerinde, işçi maaşlarının olası artışının olumsuz etki yaratacağı uyarısında bulunuyor ve hükümetin satın alma gücüne göre belirli vergilerde indirime gitmesi gerektiğini savunuyor.

SON 40 YILIN EN YÜKSEĞİ

DNB Başkanı Klaas Knot, enflasyon artışının bir yıldan uzun süreceğini tahmin ediyor. Geçen aylarda enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı ve bunun başlıca nedeni artan enerji fiyatları oldu. Enerji fiyatlarının yanı sıra süpermarket ürünlerinin fiyatları da arttı.

‘KÂR VE SERVET VERGİLENDİRİLSİN’

Hollanda Sendikalar Federasyonu’na göre top işverende. FNV Başkan yardımcısı Zakaria Boufangacha, “Satın alma gücünü iyileştirmek zorundalar. Şirketler son yıllarda, çalışanlarının yararlanamadığı yüksek kârlar elde etti. Yani işçilerin maaşları yükselmek zorunda” diyor.

FNV, hükümete de önemli bir görev düştüğünün altını çiziyor. Kabinenin asgari ücretlere zam yapması gerektiğini belirten FNV, bu sayede düşük ücretli sektörlerde çalışanların da durumdan faydalanabileceğini belirtiyor. Boufangacha “Asgari ücret yükselirse, sosyal yardım alan kişilerin geliri de artar. Ayrıca, kâr ve servetin fazladan vergilendirilmesi ve emek üzerindeki verginin düşürülmesi gerekmektedir” ifadelerini kullanıyor.

Bu açıklamalarla birlikte, yürütülen toplu iş sözleşmelerindeki müzakerelerin, daha fazla baskı altına geçeceği tahmin ediliyor. Sendikalar, önemli bir ücret artışı için hükümete baskı yapmaya hazırlanırken CNV Başkanı Fortuin, “Biz çıtayı biraz yükselteceğiz” diyor. 

Fortuin, işverenlerin ücret artışı konusunda hâlâ isteksiz davrandıklarını belirtiyor: “Bunu aylardır devam eden metal sektöründeki müzakerelerde de görebilirsiniz. Yüzde 1,4’lük bir ücret artışı teklifi varken, sektör personel sıkıntısı çekiyor.”

Sonraki Haber