Yumuşacık puf puf açmanın bütün sırrı burada! Bir şişe eklemeniz gerekiyor…

Kahvaltıların olmazsa olmazları arasında ilk sıralara yerleşen bir hamur işi sorsak cevabınız ne olurdu? Vazgeçilmez lezzetiyle hemen herkesin aklına açma gelebilir. Hele bir de şöyle yumuşacık olursa, tadından yenmez. Açma tarifini evde yapmak zor gibi görünse de aslında hiç öyle değil! 

Kahvaltıda, çay saatlerinde ve misafir ağırlarken servis edeceğiniz yumuşacık bir açma herkesi mutlu eder. Peki en lezzetlisini evde yapabilirsiniz desek! Bu tarifle yaptığınız açmalar pastaneden aldıklarınızdan çok daha güzel olacak. İşte, evinizde pratik bir şekilde yapabileceğiniz yumuşacık puf puf kabaran açma tarifinin tüm detayları...

Malzemeler

Hamuru için malzemeler

  • 1 su bardağı ılık sıcaklıkta süt
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 6.5 su bardağı un
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tane yumurtanın beyazı
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz

Aralara sürmek için malzemeler

  • 3 yemek kaşığı oda ısısında tereyağı

Üzeri için malzemeler

  • 1 tane yumurtanın sarısı
  • 1 tutam çörek otu ya da susam (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

  • Öncelikle sütü ılıtın.
  • Derin bir kaba ılık süt, maya ve toz şekeri koyun. Karışımı yavaşça tahta kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Kabın üzerini streç filmle kapatarak 10 dakika mayalanması için dinlendirin. Hamuru dinlendirdiğiniz yerin ılık bir ortam olmasına özen gösterin.
  • Mayalanma süresi tamamlanınca, karışıma sıvı yağ, yumurta beyazı ve maden suyunu ilave ederek biraz daha karıştırın.
  • Karışıma unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. Bu aşamada tuzu da ekleyerek ele hafif yapışan bir hamur elde edene kadar güzelce yoğurun.
  • Yoğurma işlemi sona eren hamurun üzerini streç filmle ya da ince bir örtüyle kapatın. Ilık bir ortamda yaklaşık 1 saat mayalanması için bekletin.
  • Mayalanan hamuru, mandalina büyüklüğündeki bezelere ayırın.
  • Bezelerin her birini az miktarda yağlanmış tezgah üzerinde elinizle bastırarak, yaklaşık tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Bu işlemi dilerseniz yağlı kağıdın üzerinde de yapabilirsiniz.
  • Hamur işlemi bittikten sonra açılan hamurların üzerine, 1 çay kaşığı oda ısısındaki tereyağını fırça yardımıyla sürün.
  • Tereyağı sürdüğünüz hamur parçalarını rulo olacak şekilde sarın ve kenarda bekletin.
  • Tüm hamurlar hazır olduktan sonra hamurları teker teker hafifçe çekerek uzatın. Daha sonra kendi etrafında döndürerek çember şekli verin ve birleştirin.
  • Büyük bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  • Hazırladığınız hamurları fırın tepsisine yerleştirin. Hamurların birbirine yapışmaması için aralarında biraz boşluk bırakın.
  • Tepsideki hamurların üzerine bir kaşık ya da fırça yardımıyla yumurta sarısı sürün. Bu aşamada isteğe bağlı olarak açmaların üzerine çörek otu ya da susam serpebilirsiniz.
  • Tepsideki hamurları 30 dakika daha dinlendirin.
  • Fırını 200 dereceye ayarlayarak ısıtın.
  • Süre dolduktan sonra tepsiyi fırına yerleştirin ve 200 derecede yaklaşık 12-15 dakika pişirin.
  • Pişen açmaları fırından çıkarın ve üzerini temiz bir bezle örtün ve dinlendirin.
  • Dinlenen açmaları ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Sonraki Haber