'Yunanistan, adalara İsrail yapımı sistemler yerleştirdi'

Yunan basını, Atina hükümetinin Ege'deki adalara ve kritik diğer noktalara anti-drone sistemleri yerleştirdiğini yazdı.

Kathimerini gazetesinin haberine göre hükümet, Bayraktar TB-2 ya da ANKA-S SİHA'larına karşı adalara iki ay önce İsrail yapımı drone-savar sistemlerini gizlilik içinde yerleştirmeye başladı. Gazeteye göre savunma sistemlerinin yerleştirilmesinin amacı, bölge semalarında uçan insansız hava araçlarına 'jamming' uygulamak suretiyle misyonlarını yerine getirmeyi önlemek. Programın büyük bir gizlilik içinde yürütüldüğü ancak son günlerde basına sızması nedeniyle hükümetin rahatsızlık duyduğu yazıldı. Öte yandan dün, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e 400 milyon avroya mal olacak 3 Amerikan yapımı MQ-3 Reaper insansız hava aracının alınması teklifi sunulacak. Yunanistan daha önce İsrail'den Heron insansız araçları kiralamıştı. Heron'lar halihazırda Yunanistan'da operasyonel durumda bulunuyor. Yunan basını, korvet alımı ile ilgili tekliflerin de dün Başbakan Miçotakis'e sunulduğunu aktardı. Buna göre hükümet, Fransa'dan Gowind, İtalya yapımı FCX-30 Doha, Hollanda'dan Sigma ve İngiliz yapımı Arrowhead 140 fırkateyn tekliflerini değerlendirecek.

20 F-35 İÇİN BAŞVURUDA BULUNDULAR

Yunanistan, 20 adet F-35 savaş uçağı satın almak için geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri'ne resmi talep göndermişti.

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, NATO zirvesi sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada bir F-35 hava filosu almak istediklerini ve ikinci bir filo için de opsiyonları bulunduğunu belirterek "Geçen günlerde gönderdiğimiz talep mektubu bu sürecin bir parçasıydı." ifadelerini kullanmıştı.

Miçotakis, uçakların teslimatının 2027-2028 içerisinde başlamasını beklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise geçen hafta ABD Başkanı Biden ile görüşmesinde F-16 savaş uçağı alımını görüşmüş, Biden satışa olumlu baktığını dile getirmişti.

Sonraki Haber