Yunanistan ile Rusya tüm bağları koparıyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Moskova'da bir başkonsolosluk açmasına ilişkin 22 Şubat 2022 tarihinde Atina ile imzaladığı anlaşmayı, 1 Kasım 2023 itibarıyla feshettiğini duyurdu.
Yunanistan, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından Batı kampında yer alarak Moskova karşıtı yaptırımlara katılmasının neticelerini görmeye başladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Moskova'da bir diplomatik misyon açmasına ilişkin Atina ile imzaladığı anlaşmayı feshettiğini açıkladı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Rusya Federasyonu Hükümeti ile Yunanistan Cumhuriyeti Hükümeti arasında Moskova'da bir başkonsolosluk açılmasına ilişkin olarak 22 Şubat 2022 tarihli nota teatisi şeklinde akdedilen anlaşma, 1 Kasım 2023 tarihinde feshedilmiştir.”
Böylece Yunanistan ile Rusya arasında yaşanan siyasi gerilim, diplomatik ilişkilerin kopmasıyla neticelendi.
Yunanistan, Rusya'nın Neonazilere karşı başlattığı özel askeri harekâtın ardından Moskova'ya karşı üst üste düşmanca adımlar atmıştı. Önce Batı'nın Moskova yaptırımlarına katılan Atina yönetimi, ardından hava sahasını Rus uçaklarına kapatmış, Ukrayna'ya silah temin etmeye başlamış ve Rus diplomatları ülkesinden kovmuştu. Bunun üzerine Moskova da Yunanistan'ı “dost olmayan ülkeler” listesine almıştı.
Rusya’nın Atina Büyükelçisi Andrey Maslov, gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “İki ülke arasında hiçbir işbirliği ve temas kalmadı. İlişkiler tamamen mahvoldu. Bu zamana kadar kaydettiğimiz tüm gelişmeler, ikili ilişkilerin on yıllar içerisinde ulaştığı zengin düzey, günler içinde sıfırlandı. Eylemleriyle 200 yıldır ilk defa, Yunanistan’ı Rusya için dost olmayan bir ülke konumuna getirdiler. Üstelik bu, Rusya’nın ne geçmişte ne de yakın zamanda Yunanistan’ın hilâfına en ufak bir şey yapmamasına rağmen gerçekleşti.”
'ATİNA YARINI DÜŞÜNMEDEN HAREKET EDİYOR'
Atina'nın Rusya karşıtı tavrı, Yunanistan'da da tepki çekti. Pentapostagma gazetesi, “Rusya gibi bir süper güce tamamen düşman olmamalıyız.” diye yazdı. “Yunanistan, yarını düşünmeden Rusya ile çatışmayı seçti.” denilen haberde, şu ifadelere yer verildi:
“Savaş bir noktada sona erecek ve Rusya, ister Putin'in ister bir başkasının yönetimi altında olsun, Çin'in müttefiki olarak dünyanın büyük bir alanına hakim olmaya devam edecek. 2014 olaylarından önce Yunanistan, Rusya topraklarına çok büyük miktarlarda ürün göndererek çok para kazanıyordu. Ancak 2014'teki AB yaptırımları sonrasında bu para kaybedildi. Bugün ikili ilişkiler en düşük noktasında. Ukrayna Savaşı sonrasında yeni bir ilişkinin kapısını açık tutmak için Rusya tarafıyla ılımlı da olsa temaslarda bulunmak iyi olacaktır; çünkü en geniş yüzölçümüne sahip bir ülkeyi bölgeden silmek mümkün değildir.”
KAYBEDEN TARAF YUNANİSTAN OLACAK
Yunan ekonomisi, önemli ölçüde Rusya'ya bağlı bulunuyordu. Enerji kargo takip şirketi Vortexa verilerine göre, Yunanistan'a ait tankerler Rus petrolünün ana taşıyıcısı konumundaydı. Yunanistan limanları da Rus petrolünün gemiden gemiye aktarım yoluyla diğer ülkelere ihraç edildiği önemli bir merkez haline gelmişti. Uluslararası Finans Enstitüsü Baş Ekonomisti Robin Brooks, Yunanistan'a ait tankerlerin Rus petrolünün yüzde 63'ünün taşıdığını belirtiyor. İki ülke arasında yaşanan kriz ise, Rus petrolünün Yunan filosusundan kaçması anlamına geliyor. Bu da Yunan ekonomisine ağır bir darbe vurabilir. Çünkü Yunanistan, küresel nüfusun yüzde 0,16'sını temsil etmesine rağmen, küresel nakliye kapasitesinin yüzde 20,67'sini ve Avrupa kapasitesinin yüzde 54,28'ini kontrol ediyor. Clarksons Araştırma Şirketi'nin 2020 yılındaki denizden en çok gelir elde eden ülkeler listesine göre, ilk sırada 96 milyar 785 milyon dolarla Yunanistan bulunuyor. Dolayısıyla Rusya ile arasını bozan bir Yunanistan, aslında doğrudan kendisini hedef alıyor.
RUS TURİSTLER ROTA DEĞİŞTİRDİ
Diğer yandan Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Batı yaptırımlarına katılan Yunanistan’ın 2022’de Rus turistlerin yüzde 90’ını kaybettiğini bildirmişti. Yunanistan Ulusal Bankası verilerine atıfta bulunan ATOR, Rusya ile arası açılan Yunanistan'ın 2022’de en fazla 40 bin civarında Rus turiste ev sahipliği yaptığını vurgularken, bu rakamın 2021’ye göre yüzde 83, 2019 öncesine göre ise yüzde 94,8 daha düşük olduğunun altını çizmişti.