Yunanistan Lozan’ı ihlal etti: Türk azınlığın müftü seçme hakkı gasbedildi
Yunanistan, Batı Trakya Türklerinin haklarını elinden aldı. Yeni yasayla Yunanistan devleti, Batı Trakya'daki seçilmiş müftüleri tanımayarak bölgeye atamayı merkezden yapacak
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri yasaya tepki gösterdi, hukuksuzlukla mücadele edileceği vurgulandı.
Yunanistan Parlamentosu’nda 2 Ağustos'ta torba yasa çerçevesinde yürürlüğe giren yeni müftülük yasası, ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kendi müftüsünü seçme yetkisini ortadan kaldırdı. Oysa Lozan Barış Antlaşması’nın 40. maddesinde göre Batı Trakya’daki Türkler kendi dini, eğitim ve sosyal kuruluşlarını kurma, idare etme ve kontrol etme hakkına sahip.
İSKEÇE SEÇİLMİŞ MÜFTÜSÜNÜN VEFATININ ARDINDAN
Yeni yasayla birlikte müftü bakanlığın belirlediği bir kurulu tarafından seçilecek. Batı Trakya Türk Azınlığı, Atina yönetimine sert tepki gösterdi. Türk azınlığı doğrudan ilgilendirmesine rağmen görüşlerinin dikkate alınmadığını belirten Türkler, söz konusu yasanın merhum İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete'nin vefatından hemen sonra parlamentoya sunulmuş olmasını eleştirdi.
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamasında, yasanın hazırlanmasında kendilerinin iradesinin dikkate alınmadığına dikkat çekildi. Kurul ayrıca, Yunanistan hükümetinin dini özerkliğini güvence altına alan Lozan Anlaşması’nı da yok sayıldığını vurguladı. Açıklamada "Bu antidemokratik ve insan haklarına ters anlayışı en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.
MÜTFÜLÜK: HAKKIMIZ GASBEDİLİYOR
İskeçe Seçilmiş Müftülüğü de yeni müftülük yasasının kabul edilemez olduğuna vurgu yaparak uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış olan azınlığın kendi müftüsünü seçme hakkının gasp edildiğinin altını çizdi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: YUNANİSTAN LOZAN’I İHLAL EDİYOR
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yayımladı. Batı Trakya Türk Azınlığına destek verdiği belirilen açıklamada müftülük kurumunun Yunanistan devletinin kontrolünde bir yapıya dönüştürülmeye çalışıldığına dikkat çekildi. Dışişleri açıklamasında Lozan Barış Antlaşması’nın ilgili maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin daha önce de Yunanistan’ın anlaşmayı ihlal ettiğini tescil ettiğine atıf yapıldı.
OKUL KAPATMALARIN ARDINDAN GELDİ
Yunanistan hükümeti, 2022-2023 eğitim öğretim yılında da Batı Trakya Türk Azınlığına ait 4 ilkokulu daha kapatma kararı almıştı. İskeçe Seçilmiş Müftülüğünün açıklamasında okul kapatma kararıyla müftülük kararının art arda alındığına dikkat çekildi. Açıklamada Yunan hükümetinin çeşitli bahanelerle azınlık okullarını kapatma girişimlerinde bulunmasının insan hakları ve çoğulcu demokrasiye aykırı eylemler olduğunun altı çizildi.
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet ve İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu okul kapatmalarla ilgili “Okullarımız her geçen yıl çocuk azlığı bahane edilerek tek tek kapatılıyor. Hâlbuki bizim okullarımız Lozan Antlaşması'na göre özel ve özerktir. Dolayısıyla, 'kendi okullarımızı kapatıyoruz, kendi okullarımızı kapatırken sizin okullarınızı bırakamayız' gibi bir anlayışla yaklaşılıyor. Oysa bizim okullarımızın durumu çok farklıdır” değerlendirmesini yapmışlardı.
Lozan Barış Antlaşması Batı Trakya Türk Azınlığı için eğitim özerkliğini sağlıyor. Azınlık okullarında hem Türkçe hem Yunanca olmak üzere iki dilli eğitim veriliyor. Batı Trakya Türk Azınlığının yaşadığı bölgelerdeki azınlık ilkokullarının sayısının son 27 yılda 231'den 99'a düştüğü ifade ediliyor.