Yunanistan'da işçiler greve gitti!
Yunanistan genelinde binlerce memur ve özel sektör çalışanı Perşembe günü iş bırakarak hükümetin Parlamentoya sunduğu çalışma yasa tasarısını protesto etmek üzere düzenlenen gösterilere katıldı.
Yunanistan genelinde binlerce memur ve özel sektör çalışanı, Perşembe günü iş bırakarak hükümetin Parlamentoya sunduğu çalışma yasa tasarısını protesto etmek amacıyla sokaklara çıktı. Göstericiler, bu yasa tasarısının çalışma koşulları ve işçi haklarına olumsuz etkileri olabileceğini savunarak taleplerini dile getirdi. Sendikaların öncülüğünde gerçekleşen protestolar, işçi haklarının korunması ve daha adil çalışma koşullarının sağlanması amacıyla büyük bir dayanışma örneği sergiledi.
YUNANİSTAN'DA İŞÇİLER GREVE GİTTİ!
Kamu sektörü çatı sendikası ADEDY ve diğer işçi sendikaları 24 saatlik grev çağrısında bulunarak tasarının geri çekilmesini talep etti. Sendikalar yaptıkları basın açıklamalarında tasarının işçilerin temel haklarına zarar verdiğini savundu.
Ancak hükümete göre bu tasarı, kayıt dışı işçilik sorunuyla mücadeleye yardımcı olacak ve işçilerin gelirlerini artırmalarına olanak sağlayacak.
Tasarı, diğer hükümlerin yanı sıra, tam zamanlı çalışanların günlük toplam çalışma saatleri 13 saati aşmadığı sürece ikinci bir iş bulabilmelerinin koşullarını belirliyor. Çalışanların çalışma saatlerini düzgün bir şekilde beyan etmeyen işverenler için katı para cezaları öngörüyor.
Ayrıca, 6 günlük çalışma haftası için koşullar belirlemekte ve iş yerinde diğer çalışanları engelleyen grevciler için para cezaları öngörmektedir.
Bu, muhafazakarların yaz aylarında yeniden göreve seçilmeleri ve parlamentoda çoğunluğu sağlamalarından bu yana sonbaharda yaşanan ilk büyük işçi eylemidir.
Yunanistan Öğretmenler Federasyonu yönetim kurulu üyesi Yannis Roupas, ülke Parlamentosu önündeki Syntagma meydanındaki protestocular arasındaydı.
Xinhua'ya konuşan Roupas, "Bu yasa tasarısı geçerse, 100 yılı aşkın bir süredir işçi hareketi tarafından kazanılmış olan onurlu bir maaşla yaşama hakkımızı sonsuza kadar kaybedeceğiz" dedi.
Emekli Katerina Malakou ise "Buradayım, çünkü işçiler, emekliler, işsizler hep birlikte bizi sürekli yoksulluğa sürükleyen hükümet politikalarına karşı durmalıyız" ifadelerini kullandı.
Mevsimlik sözleşmeli itfaiyeciler birkaç adım ötede büyük bir grup oluşturdu. Ana talepleri, sadece "yaz dönemi" yerine yıl boyunca tam zamanlı personel olarak işe alınmak.
Panhellenik Sözleşmeli İtfaiyeciler Birliği Başkan Yardımcısı Giorgos Draganakis, ülkenin altı aydan daha uzun süre itfaiyecilere ihtiyacı olduğunu belirterek, devletin büyük orman yangınları ve sellerde yardımcı olan mevsimlik itfaiyecilere sırtını dönmemesi gerektiğini vurguladı.
Draganakis, "Altı ay boyunca maaşla geçiniyoruz, ardından üç ay boyunca işsizlik maaşı alıyoruz ve diğer üç ay boyunca hiçbir gelirimiz olmadan mücadele ediyoruz" dedi