Yunanistan'dan eşcinsel evliliklere onay çıktı

Yunan Hükümeti eşcinsel evliliği Meclis’ten geçirerek, Rusya'ya karşı 'sürdürdüğü mücadelede' önemli bir 'jeostratejik' adım attığı görüşünde.

Yunan Parlamentosu, Ortodoks Kilisesi’nin açık muhalefetine rağmen eşcinsel evlilik ve eşcinsel çiftlerin çocuk evlat edinmesine ilişkin yasayı onayladı. 176 lehte, 76 aleyhte ve 2 çekimser oyla kabul edilen tasarı, bazı muhalefet partilerinin de desteği sayesinde Meclis’ten geçti. Böylece Yunanistan, Avrupa'da eşcinsel evliliğe izin veren 20. ülke ve ilk Ortodoks Hıristiyan ülke oldu. Başbakan Kiryakos Miçotakis tasarının onaylanmasını, “Bu, insan hakları açısından bir dönüm noktasıdır ve günümüz Yunanistan'ını yansıtmaktadır: Avrupa değerlerine tutkuyla bağlı, ilerici ve demokratik bir ülke.” sözleriyle yorumladı. Yasanın “eşcinsellerin ve onların çocuklarının yaşamlarını büyük ölçüde iyileştirdiğini” savunan Miçotakis, bunun “mevcut bir sosyal gerçeklik” olduğunu ve milletvekillerinin eşcinsel evliliğe oy vererek “demokrasi için ciddi bir eşitsizliği” ortadan kaldırdığını ileri sürdü.

ATİNA'NIN 'JEOSTRATEJİK' HAMLESİ

Yunanistan, eşcinsel evlilikleri yasalaştırarak Rusya ile mücadelede “jeostratejik” bir hamle yaptığını da düşünüyor. Atina'nın Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis, Yunanistan'da yayın yapan Skai TV kanalında, eşcinsel çiftlerin evlenmesi ve bu çiftlerin evlat edinmesine ilişkin yasayı Moskova'ya karşı atılmış “önemli bir adım” olarak nitelendirdi. "LGBT haklarını onaylayan, açık ve özgür bir toplum olan Batı ile örneğin bu meselelerle fanatikçe mücadele eden Rusya arasındaki jeostratejik rekabette bu yasanın çok önemi var." şeklinde konuşan Yunan Bakan, yeni yasanın Moskova'ya “meydan okuduğunu” iddia etti. Resmi nikahta eşçinsellere eşitlik yasasını memnuniyetle karşılayan Brüksel ise Atina'daki 28 büyükelçilik vasıtasıyla kararı “tarihi bir an” olarak niteledi. Ortak açıklamada, "Evlilik eşitliği ve aynı cinsiyetten ailelerin tanınmasına ilişkin yasanın kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerine yer verildi.

WASHINGTON MEMNUNİYETLE KARŞILIYOR

Yunan Ortodoks Kilisesi, Parlamento'daki oylamadan önce oybirliğiyle eşcinsel çiftlerin evlenmesine ve çocuk evlat edinmelerine karşı çıkmıştı. Yunan toplumu üzerinde önemli bir etkisi bulunan din adamları, 4 Şubat'ta ülkedeki kiliselerde düzenlenen pazar ayinlerinde "eşcinselliğin Tanrı'nın yasasından bir sapma” ve dolayısıyla “kabul edilemez” olduğu mesajını vermişti. Mevcut Başbakan Miçotakis'in ülkenin muhafazakar tarafına hitap eden bir lider olmasına rağmen yasanın en ateşli savunucularından biri haline gelmesinin, ABD ile gittikçe “derinleşen” ilişkilerle yakından alakalı olduğu belirtiliyor. Nitekim kısa süre önce iki ülke arasında Washington'da yapılan 5. Stratejik Diyalog zirvesinin sonuç bildirgesinde, "ABD, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in evlilik eşitliğini yasallaştırma ve Yunanistan'da LGBTİ+ bireylere yönelik korumanın genişletilmesine yönelik Ulusal Eylem Planının uygulanmasına devam etme taahhüdünü memnuniyetle karşılamıştır." denilmişti.

'SALDIRGAN BİR KOMŞUMUZ VAR'

<dİv class="MCENONEDİTABLE RELATED-NEWS" data-İd="453739"> Yunanistan Başbakanı Miçotakis, 60. Münih Konferansında, savunmaya yönelik harcamaların yüksek olmasından şikayet ederek, “bunun için her zaman çok para harcadık, çünkü sürekli olarak diğer Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin karşılaşmadığı önemli jeopolitik zorluklarla karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı. Yunanistan'ın doğu sınırında “saldırgan bir komşuyla” karşı karşıya olduğunu belirten Miçotakis, buna rağmen “Yunanistan'ın kararlı bir şekilde uzlaşmadan yana” olduğunu ve “Türkiye ile kalıcı bir huzur oluşturmaya çalıştığını” ileri sürdü.</dİv>

YUNANLARIN ABD SEVGİSİ

Yunanistan'da yayın yapan Kathimerini gazetesinin yayınladığı kamuoyu araştırmasına göre Yunanların büyük çoğunluğu ABD'nin ülkelerine yönelik tutumunu olumlu olarak değerlendiriyor. Katılımcıların birçoğu varsayımsal bir Türk-Yunan krizi senaryosunda, ABD'nin "diplomatik ve ölçülü" bir müdahalede bulunacağına inananıyor. Yunan toplumunda daha önce güçlü olan Amerikan karşıtlığı olgusunun artık gerilediğini gösteren ankete katılanların yüzde 54'ü Washington'un Atina'ya yönelik rolünü beğenirken, yüzde 27'lik bir kesim bu rolü "olumsuz" gördüğünü belirtiyor. Siyasi konumlanma açısından bakıldığında, Merkez sağda ABD'ye destek yüzde 65 ila 74 iken, merkezde solda – Yunan basınına göre şaşırtıcı şekilde – yüzde 51 oldu.

Sonraki Haber