Yunanistan'dan sinsi yaklaşım
Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarma talebinden geri adım attığı iddia edildi. Fakat uzmanlar bunun 10 mile ikna için sinsice bir girişim olduğunu belirtiliyor.
Yunan basınında yer alan haberlere göre, bir radyo kanalına konuşan eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Hristos Rozakis, Türkiye ile Yunanistan arasındaki diyalog sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Rozakis, Yunanistan'ın, kara sularındaki 12 mil talebinden "feragat ederek", 10 mil formülünü kabul ettiğini öne sürdü.
İstişari görüşmeler sırasında Yunanistan'ın kendi sınırlarını zorladığını belirten Rozakis, “Yunanistan, Türkiye ile diyaloğu canlandırmak için elinden geleni yaptı.” diye konuştu.
Rozakis, Yunan tarafının, kara sularını 10 mille sınırlamayı da içeren yapıcı öneriler sunduğunu savunarak, “Ancak Türk tarafı, Yunanistan kara bölgesinde dahi meşru hakkımızı kullanmamızda devamlı olarak ve provokatif bir şekilde ısrar ediyor.” iddiasında bulundu.
6 MİLDEN FAZLASI KABUL EDİLEMEZ
Türkiye ise kamuoyunda 'casus belli' kararı olarak bilinen 1995 tarihli TBMM kararında, 6 milin üzerindeki herhangi bir uygulamayı reddetmişti. Uzmanlar ise 6 mil rejiminde dahi Türkiye'nin açık denizlere çıkışının büyük oranda kısıtlandığını ve kıta sahanlığı paylaşımındaki haklarının azaldığını belirterek, Lozan dengesi olan 3 mil rejimine geri dönülmesini istiyor.
Yunanistan, şu an dünyada kara suları ile Uçuş Malumat Bölgesi (FIR Hattı) genişliğinin birbirinden farklı olduğu tek ülke durumunda. Yunanlar, 1936'da Mussolini tehlikesini bahane ederek kara sularını 6 mile, FIR Hattı'nı ise 10 mile çıkarmıştı. Bu hukuk dışı uygulamaları nedeniyle hava sahasındaki pek çok uçağa malumat soran Yunanlar, Ege'deki it dalaşlarına da neden oluyorlar.