Yunanistan'ın hedefi Alparslan
Yunanistan Savunma Bakanlığı, Alparslan sondaj gemisinin Doğu Akdeniz'deki olası faaliyetlerine ilişkin dört senaryo çalıştı. Bu senaryolar kapsamında üç farklı müdahale planı hazırlandı
ABD ve Avrupa Birliği'nden aldığı destekle Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi'nde Türkiye karşıtı kışkırtmalarına hız veren Yunanistan'da, Miçotakis yönetiminin yeni hedefinin Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Alparslan olduğu ortaya çıktı.
Atina yönetimi, Adalar Denizi'nde tırmandırdığı kışkırtma faaliyetlerini, Alparslan sondaj gemisini hedef alarak Doğu Akdeniz’e genişletmeyi planlıyor.
Yunan Ta Nea gazetesi, Alparslan sondaj gemisinin faaliyetlerine göre Doğu Akdeniz'de askeri ve siyasi adımlar atmaya hazırlanıldığını öne sürdü. Yunanistan'ın, Alparslan'a müdahale etmeyi ve uluslararası zirvelerde gerilimi tırmandırmayı planladığı kaydedildi.
DÖRT SENARYO ÇALIŞTILAR
Yunanistan Savunma Bakanlığının, Alparslan'ın Doğu Akdeniz'de olası sondaj planlarına ilişkin dört senaryo çalıştığı belirtildi. İlk senaryoda; sondaj faaliyetlerinin Türk kıyılarına yakın bölgede gerçekleşmesi ele alındı. İkinci senaryo; Türkiye'nin Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesinde sondaj faaliyetinde bulunması. Üçüncü senaryo; Alparslan'ın Atina ile Kahire arasında imzalanan münhasır ekonomik bölge anlaşmasıyla belirlenen sınırda faaliyet göstermesi. Dördüncü ve Atina tarafından en istenmeyen senaryo ise; Türkiye-Libya deniz yetki sınırları anlaşması çerçevesinde Girit'in güneyinde Alparslan'ın sondaj faaliyeti gerçekleştirmesi olarak belirlendi.
ÜÇ AYAKLI MÜDAHALE PLANI
Miçotakis yönetiminin bu dört senaryoya göre çeşitli müdahale hazırlıklarını gündeme aldığı da ileri sürüldü. Buna göre ABD'den alınan “Mark V” hücumbotları, müdahale amacıyla hazır tutulacak. Yunanistan geçen yıl ABD'den 4 tane kullanılmış “Mark V” hücumbotu almış ve bunları modernize etmişti. Yine, Atina tersanelerinde üretilen ve deniz denemeleri tamamlanan, özel kuvvetler operasyonu için tasarlanmış bir geminin de Alparslan'a karşı hazır tutulacağı haberde belirtildi. Ayrıca Yunan ordusunun insansız hava araçları (İHA) ve elektronik harp sistemlerini de müdahale amacıyla test ettiği kaydedildi.