Yunus Emre Enstitüsü'ndeki yolsuzluk tartışması büyüyor: ‘FETÖ soruşturmalarında Ateş’e dokunulmadı’

Yunus Emre Enstitüsü’nün eski bir yöneticisi, kurumda FETÖ soruşturmasında başkan yardımcı Şeref Ateş’teki şüpheli durumun üzerine gidilmediğini söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü’nün eski bir yöneticisi, Enstitü’nün kurucu başkanının görevden alındıktan sonra kurumda FETÖ soruşturması başlatıldığını ancak yardımcı Şeref Ateş’teki şüpheli durumun üzerine gidilmediğini söyledi. Aydınlık’a konuşan kaynak, “2013’ten sonra kurum içinde FETÖ soruşturması başlatıldı. Enstitü’nün dünya genelinde görevlendirdiği yaklaşık 80 kişi görevden alındı. Kurucu başkan FETÖ irtibatı ve iltisakı olan biriydi. Şeref Ateş de onun yardımcısıydı.” dedi.

Şeref Ateş’in başkanlık yaptığı 2016-2024 dönemine ilişkin süren yolsuzluk soruşturması büyüyor. Kurumun eski 8 personeli tutuklanırken Ateş’in yurt dışına kaçtığı ileri sürülüyor. Ateş’in geçmişine yönelik sorular yanıt beklerken Enstitü’nün bazı eski yöneticileri, FETÖ şüphesine dikkat çekti.

2013’e kadar Enstitü’de FETÖ örgütlenmesinin etkin olduğunun altını çizen kaynak, “Hükûmet bu duruma müdahale etti. Önce başkan görevden alındı. Sonra yönetim değişti. Kurumda 2016’ya kadar FETÖ soruşturması yürütüldü. Ülke koordinatörleri arasında FETÖ irtibat ve iltisaklı isimler vardı. Soruşturma sonucunda bir liste hazırladık. Bu listedeki yaklaşık 80 kişi görevden uzaklaştırıldı.” ifadelerini kullandı.

FETÖ ÜNİVERSİTESİNDE REKTÖR

Kurucu başkanın A.F.B.’nin FETÖ bağlantısı olduğunu ileri süren kaynak, şunları aktardı:

“Enstitü kurulduğunda başına A.F.B. getirildi. Bu şahsın yakın ekibi de FETÖ irtibat ve iltisaklıydı. Örneğin Strateji Geliştirme Müdürü böyle biriydi. O dönemde FETÖ ifadesi kullanılmıyor, Paralel Devlet Yapılanması (PDY) deniliyordu. Kurucu Başkan A.F.B. aynı zamanda FETÖ’cü Akın İpek’e ait Altın Koza Üniversitesi ve İpek Üniversitesi’nde rektörlük yaptı. Ondan önce de yine FETÖ’nün kurduğu Fatih Üniversitesi’nde çalıştı. Şeref Ateş, bu dönemde A.F.B.’nin yardımcısıydı. 2016’da başkan olana kadar da bu görevini sürdürdü.”

2016’da Yunus Emre Enstitüsü’yle ilgili kanunun değiştiğini vurgulayan kaynak, “Bu yıla kadar kurum bağımsızdı. Dolayısıyla FETÖ de burada hızla örgütlenmiş. 2016’da kanun değişti ve Enstitü, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlandı.” ifadelerini kullandı.

ESKİ BAŞKAN FETÖ OTELİNDEN ÇIKTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2018’de hazırladığı FETÖ çatı dava iddianamesinde Akın İpek’in Marmaris’teki otelinde çok sayıda FETÖ mensubunun kaldığı belirlenmişti.

İddianameye göre Zekeriya Öz, Adem Yavuz Arslan, Tarık Toros, Ekrem Dumanlı, Kemal Batmaz, Atalay Demirci, Hakan Şükür başta olmak üzere çok sayıda ismin otelde konakladığı tespit edilmişti. Otelde kalanlar arasında Enstitü’nün kurucu başkanı A.F.B.’nin de yer aldığı belirlendi.

Öte yandan A.F.B., FETÖ okullarının anlatıldığı “Barış Köprüleri” kitabının da yazarları arasındaydı.

Sonraki Haber