Yurt dışı oy kullanımında rekor

Yurt dışında 27 Nisan’da başlayan oy kullanma işlemlerine vatandaşlardan yoğun ilgi var.

Yurt dışında 27 Nisan’da başlayan oy kullanma işlemlerine vatandaşlardan yoğun ilgi var. Seçmenler, sandık kurulan merkezlerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Oy kullanımında rekor kırıldı. Oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin kullandığı toplam oy sayısı 4 Mayıs itibariyle 1 milyon 221 bin 341'e ulaştı.

Yurt dışında toplam 3 milyon 416 bin 98 Türk seçmen bulunuyor. Yurt dışı temsilciliklerde 1 milyon 86 bin 321, gümrük kapılarında 135 bin 20 toplamda 1 milyon 221 bin 34 oy kullanıldı.

4 Mayıs 2023 tarihinde Almanya, Avusturya, Danimarka, Lüksemburg, Fransa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ABD, Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Hollanda, İsviçre, Kanada, Norveç, Rusya, Yunanistan, Finlandiya, İsveç, Katar, Lübnan ve Suudi Arabistan, Çek, İsrail, İtalya, Polonya ve Romanya`ya ilaveten, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan ve Kazakistan`da da sandıkların açılmasıyla yurt dışında oy kullanımı, 29 ülkede, 82 konsolosluk bölgesinde devam etti.

Oy kullanılan ülkelere Çin, Japonya ve Özbekistanın'da eklenmesiyle oy kullanılan ülke sayısı 32 oldu.

ALMANYA'DA KULLANILAN OY SAYISI

Almanya`da 2018 seçimlerinin ilk sekiz gününün sonunda toplam 357 bin 323 kişi sandığa gitmişken, bu seçimin ilk sekiz gününde 476 bin 386 kişi oy kullandı. Bir önceki seçimin sekizinci günü sonuna göre Almanya`da oy kullanımında yüzde 33,32 artış var.

Aynı şekilde Avusturya`da da yüzde 55,09 artış, Fransa`da ise yüzde 55,34 artış gerçekleşti.

27 Nisan’dan bu yana 57 binden fazla oyun kullanıldığı Almanya’nın Essen Başkonsolosluğundaki seçim merkezi yine ülkede en fazla oy kullanılan kent oldu.

Stuttgart, Köln, Düsseldorf ve Münih en çok oy kullanılan diğer şehirler oldu.

DİĞER ÜLKELERDE DURUM

Avusturya’da Viyana 16 bin 443 oy, Fransa’da Paris’te 41 bin 69 oy, Belçika Anvers’de 29 bin 26 oy, Brüksel’de 26 bin 943 oy, Hollanda Rotterdam’da 39 bin 109 oy, İngiltere Londra’da 41 bin 384 oy, ABD’de New York 7 bin 956 oy kullanıldı.

BAZI ÜLKELERDE İLAVE SANDIK KURULDU      

14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerine yurt dışında yoğun ilgi olmasından dolayı bazı ülkelerde ilave sandık kuruldu.
Yüksek Seçim Kurulu; Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg'daki mevcut seçim merkezlerinde sandık sayısını artırma kararı aldı.

‘Seçimlere katılım oranında artış var’

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, yurt dışında kurulan sandıklarda oy kullanma oranının önceki yıllara göre daha yüksek olduğunu bildirdi.

Almanya'daki temasları kapsamında Türkiye'nin Düsseldorf Başkonsolosluğundaki oy kullanma merkezini ziyaret eden Eren, AA muhabirine açıklamada bulundu.

Eren, "Bir demokrasi şenliği yaşanıyor, hakikaten çok mutluyuz. Sandıkların ayaklarına gelmesinden dolayı vatandaşımız çok memnun." dedi.

Sandık kurullarının çok profesyonel çalıştığını vurgulayan Eren, "İki memur ve yanlarında parti temsilcileri, müşahitler var. Burada son derece güvenli bir seçim ortamı var. 13 gün boyunca oyların saklandığı odaya her parti kendi kilidini takarak oylar saklanıyor. Türkiye, bu konuda açık ara dünya ülkelerinin önünde. 73 ülkede 160 oy kullanma merkezinde başka bu operasyonu yapabilen yok." diye konuştu.

‘Avusturya’da seçmenimizle gurur duyuyoruz’

Avusturya'da 27 Nisan'da başlayan oy kullanma süreci yoğun katılımla devam ediyor. Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Viyana, Salzburg ve Bregenz başkonsolosluklarında 9 Mayıs’a kadar sürecek oy verme sürecine ilişkin güncel verileri AA muhabiriyle paylaştı.

Ceyhun, "Avusturya’da seçmenlerimizin seçim sorumluluğunu taşıma konusundaki bilinciyle gerçekten gurur duyuyoruz." dedi. Oy kullanma sürecinde 7'nci günün geride bırakıldığını belirten Ceyhun, bugüne kadar 3 başkonsolosluğun tamamında 37 bin 462 seçmenin sandık başına gittiğini, 2018 seçimlerinin aynı döneminde ise 24 bin 43 kişinin oy kullandığını belirterek, şu ana kadar 13 bin 419 kişilik artışın sandığa yansıdığını ifade etti.

Ceyhun, "Hepsini bir bütün olarak değerlendirirsem gerçekten Avusturya, katılım konusunda rekor kıracağa benziyor. Kendi rekorunu kıracak, bundan önce son seçimlerde yüzde 49,5 oranındaydı, şimdi yüzde 55, 60 oranında bir rakama doğru gidiyor. Bence bu demokrasi adına hepimizi çok mutlu edecek bir gelişme." değerlendirmesinde bulundu.

Hollanda'da seçimlere yoğun ilgi 

AHMET KORKMAZ / HOLLANDA

14 Mayıs seçimlerine Hollanda'daki vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Yurt dışında en çok Türk seçmenin bulunduğu üçüncü ülke olan Hollanda'da 4 noktada oy verme işlemi yapıldı. Kayıtlı 286 bin seçmen için Amsterdam, Lahey, Deventer ve bu seçimde ilk kez sandık kurulan Eindhoven kenti olmak üzere buralarda sandık kuruldu. Eindhoven kentinde 29 Nisan'da başlayan oy verme işlemi üç gün sürdü.

CLİNGENDAEL RAPORU

Uluslararası ilişkiler alanında ünlü Hollandalı araştırma enstitüsü ve düşünce kuruluşu "Clingendael Instituut" tarafından 23 Nisan 2023 tarihinde yayınlanan "Hollanda'daki Türk diaspora politikası" (Het Turkse diasporabeleid in Nederland) başlıklı sözde araştırma raporu Hollanda medyasının ilgi odağıydı.

'Millet İttifakı' siyasetlerini ve FETÖ  savunuculuğu yapan 51 sayfalık rapor, Hollanda'nın yıllardır uyguladığı sözde uyum politikalarının açıkça  'iflas' ettiğinin belgesi niteliğinde.

Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal
Clingendael Raporu
Sonraki Haber