Yurt dışı seçmenleri istedikleri temsilcilik ve gümrükte oy kullanabilir

14 Mayıs seçimine sayılı günler kaldı. Yurt dışında 27 Nisan Perşembe günü itibariyle oy verme işlemi başlıyor. Yurt dışı seçmen kaydı olan vatandaşlarımız ise bulunduğu yere bakılmaksızın, sandık kurulan her yerde oy kullanabilir

Almanya, Belçika, Brezilya, ABD, Avustralya, Çin… Milyonlarca yurt dışı seçmeni dünyanın dört bir yanında gümrük kapılarında, konsolosluk ve yurt dışı temsilciliklerinde oy kullanacak. Yurt dışı seçmen kaydı olan vatandaşlarımız kayıtlı olduğu yer fark etmeksizin dünyanın herhangi bir yerindeki temsilcilikte oyunu kullanabilir.

OY KULLANMA TARİHLERİ

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği takvime göre, gümrük kapılarında oy verme işlemi, 27 Nisan Perşembe günü saat 08:00’de başlayacak ve 14 Mayıs Pazar günü saat 17:00’ye kadar sürecek. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda ise oy verme işlemi 20 Mayıs Cumartesi günü saat 08:00’de başlayacak ve 28 Mayıs Pazar günü saat 17:00’ye kadar devam edecek.

YURT DIŞI SEÇMENLERİ İZMİR’İ GEÇTİ

Toplanan verilere göre 14 Mayıs günü, 64 milyon 191 bin 285 seçmen oy kullanacak. Bu seçmenlerin 3 milyon 286 bin 258'i ise yurt dışında yaşıyor. İzmir ise 3 milyon 320 bin 18 seçmen sayısı ile Türkiye’deki en kalabalık üçüncü şehir. Yani yurt dışı için Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri denebilir. Yurt dışında yaşayan vatandaşların oyları seçime ciddi şekilde etki edecek.

Ayrıca oy verme işlemleri için toplam 195 bin 705 sandığın kurulacağı açıklandı. Bu sandıkların 4 bin 969’u yurt dışında, 21 bin 15’i ise köylerde kurulacak. Seçmen kütüğü ise 12 Nisan’da netleşecek ve 19 Nisan’da seçmen bilgi kâğıtlarının dağıtımı başlayacak.

OY PUSULALARI

Oy verirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi, usule göre oy vermek. Bunun için oy pusulalarının ve mühürlerin esasa uygun olması gerekiyor. Oy verme işleminde, özel imal ettirilmiş ve “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunan beyaz renkteki birleşik oy pusulaları ve ön yüzünün sol üst köşesinde YSK amblemi yer alacak şekilde hazırlanan filigranlı sarı renkteki zarflar ile “Tercih” ve “Evet” mührü kullanılıyor.

Müşahitlik kampanyası başladı!

VATAN MÜŞAHİTLERİ GÖREVE

Vatan Partisi, Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için müşahitlik (gözlemci) kampanyası başlattı. Müşahit ol! Görev al! Oyuna sahip çık! Sloganıyla başlatılan kampanya ile ilgili Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu (MKK) Üyesi ve Yurt Dışı Seçim Komitesi Başkanı Yener Güneş bilgi verdi.

14 Mayıs’ta sandıktan Vatan Partisi’ne çıkacak her oyun tarihi önemde olduğunu ifade eden Güneş, “Yurt dışında 75 ülkede, 180 noktada, 4 bin 969 sandık kurulacak. Biz bu seçimden büyük bir kuvvetle çıkacağımız hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Müşahitlik de bu çalışmanın önemli bir parçası. Bütün üyelerimiz zamanları doğrultusunda müşahit olarak görev yapacaklar ve partimizi bize yakışır şekilde temsil edecekler. Vatan Partisi’ne verilen her oy emperyalizme atılan bir tokattır. İşte emperyalizme atılan o tokatın adresine ulaşması için, partimize verilen her oyu korumak için Vatan Müşahitleri görev başında olacak” dedi.

Güneş sözlerini şöyle sürdürdü: “Pek çok kişi ‘sandık kurulu üyeliği’ ile ‘müşahitliği’ aynı sanıyor. Sandık kurulu; bir başkan, bir kamu görevlisi üye ve son milletvekili genel seçiminde Türkiye genelinde en çok oy alan üç siyasi partinin bildirdikleri birer isimden oluşur. Seçim Kanunu oy pusulasında yer alan partilere bir de müşahitlik hakkı tanıyor. Müşahitler sandık çevresinde bulunabiliyor, seçimin tarafsız bir şekilde yürütülüp yürütülmediği hususlarını denetliyor. Usulsüzlük gördüğü durumlarda şikâyet belgesi doldurarak eksiklik, hata ve yanlışlara müdahale edebiliyor.”

HERKES MÜŞAHİT OLABİLİR

Partili, partisiz herkesin müşahitlik görevi üstlenebileceğini kaydeden Yener Güneş, “Müşahit olmak için herhangi bir partiye üye olma şartı yoktur, dileyen bütün vatandaşlarımız www.vatanmusahiti.com sitesindeki formu doldurarak müşahit olma hakkı kazanabilirler. Formu dolduran kişilere hızla ulaşacağız ve müşahit belgelerini kendilerine ulaştıracağız.”

Vatan Partisi Münster için kolları sıvadı

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri hazırlıklarına hız veren Vatan Partisi, Türkiye’nin Münster Başkonsolosluğuna bir ziyaret düzenledi. Vatan Partisi Münster Seçim Komitesi Başkanı Can Çakır’ın başkanlığındaki heyette, Vatan Partisi Öncü Gençlik Almanya Başkanı Kaan Karagöz ve Vatan Partisi Bielefeld Üyesi Gökçe Avcı yer adı. Başkonsolos Ahmet Faik Davaz ile yapılan görüşmede Çakır, Vatan Partisi’nin her sandıkta müşahit görevlendirmek için kolları sıvadıklarını bildirdi.

İKİ ŞEHİRDE SANDIK KURULACAK

Önceki seçimlerin aksine Yüksek Seçim Kurulu ilk kez Münster Başkonsolosluğu görev bölgesindeki Bielefeld kentinde de sandık kurulmasını kararlaştırdı. Bu doğrultuda mekân arayışında olduklarını paylaşan Başkonsolos Davaz, Münster’de de seçimlerin Münster-Osnabrück Havalimanında yapılmasını öngördüklerini paylaştı. “Resmî açıklama yapabilmek için ilgili birimlerin onayını bekliyoruz” diye konuşan Davaz, Münster seçim bölgesinde 10 sandık kurulacağını hatırlattı. “Bu sandıkların 5’i de 29-30 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde Bielefeld’e taşınacak” diye konuşan Davaz, bu sayede seçmenlerin sandığa ulaşımının da kolaylaşacağını paylaştı.

‘TOPLUMUMUZ İÇİN GÖREVLERE HAZIRIZ’

Münster Seçim Komitesi Başkanı Can Çakır, Vatan Partisi’nin seçimlerin güvenliği ve rahat bir akış için görevlere hazır olduğunu vurguladı. Görüşmede ayrıca Türk toplumunun sorunları da gündeme geldi. Türkiye’nin,Vatan Partisi’nin programında yer alan Üretim Devrimine olan ihtiyacını da vurgulayan Çakır, Türk toplumunun vatana bağlılığının Türkiye’nin üretimine de katkı sunmasına alt yapı oluşturacağına işaret etti. “Seçimlere katılım da bu bağlılığın bir ifadesi” diyen Çakır, “Başkonsoloslukların bulundukları şehirlerin dışında yoğun Türk nüfusunun olduğu yerlerde de sandık kurulacak olmasının seçimlere ilgiyi de artıracağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber