Yurt dışında 2. turda rekor kırıldı: Katılım yüzde 56’ya yükseldi

Yurt dışındaki seçmen tüm zamanların seçim rekorunu kırdı. İkinci tur için kullanılan oy sayısı 1 milyon 900 bini geçti. 14 Mayıs seçimleri için 1 milyon 839 bin 470 seçmen sandığa gitmişti

28 Mayıs'ta Türkiye'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tur oy verme işlemi, yurt dışı temsilciliklerinde sona erdi. Türk vatandaşları 20 Mayıs ve 24 Mayıs tarihleri arasında temsilciliklerde oy kullandı. Gümrük kapılarında ise oy verme işlemi 28 Mayıs’ta tamamlanacak.

 Bazı ülkelerde sandıklar 1 veya 2 gün bazılarında ise 5 gün açık kaldı. Kısa bir süre olmasına rağmen seçmen tüm zamanların seçim rekorunu kırdı. 3 milyon 416 bin seçmenin bulunduğu yurt dışında, 1 milyon 900 binin üzerinde Türk vatandaşı sandığa giderek oy kullandı. 14 Mayıs seçimleri için 1 milyon 839 bin 470 seçmen sandığa gitmişti. Özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs seçiminde fazla oy aldığı yerlerde ikinci turda katılım yoğun oldu. 

REKOR ALMANYA'DA

Yurt dışında en fazla oy kullanımı 760 bin 882 ile Almanya oldu.

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Genel Başkanı Köksal Kuş, "Yurt dışındaki temsilciliklerimizde oy verme işlemi son bulmuştur. Yeni bir rekorla yurt dışındaki vatandaşlarımız oylarını kullanmış oldular. Yüzde 56 civarında vatandaşımız gerek dış temsilciliklerde, gerek gümrüklerde sandıklara giderek oylarını kullandılar. Güzel bir katılım oldu" dedi.

‘YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLAR GÖREVİNİ YAPTI’

AK Parti Yurt Dışı Seçim Koordinason Merkezi Başkanı (YSKM) ve Adıyaman Milletvekili Muhammet Fatih Toprak'ta, "Yurt dışındaki vatandaşların görevlerini yerine getirdiğini" dile getirerek şöyle konuştu;

"Pazar günü gerçekleşecek olan Türkiye'deki seçimlere bütün vatandaşlarımızın, seçmenlerimizin mutlaka sandığa gitmesini istirham ediyoruz. Yurt dışındaki vatandaşlarımız vatani görevlerini yaptılar. Vatana olan borçlarını ödediler. Sıra Tūrkiye'de"

BİRİNCİ TURDA 13 GÜN OY KULLANILDI

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ilk turu için 27 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında yurt dışı temsilciliklerde, 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar da gümrük kapılarında oy kullanmıştı.

Seçimin ilk turu için 1 milyon 691 bin 287'si yurt dışı temsilciliklerde, 148 bin 183'ü gümrük kapılarında olmak üzere yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı toplam 1 milyon 839 bin 470 seçmen sandığa gitmişti. Seçimin ikinci turunda, oy kullanan seçmen sayısı şu ana kadar 55 bin 960 artarak, 1 milyon 895 bin 430 oldu. Gümrüklerdeki oy verme işlemi 28 Mayıs’ta son bulacağı için kullanılan oy sayısı artama devam edecek.

‘Türkler vatanına, milletine sahip çıkıyor’

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemlerinin son gününde açıklamalarda bulundu. Eren, yurt dışındaki vatandaşların Türkiye’deki seçimlerde oy kullanma süreçleriyle ilgili yapılan olumsuz yorumları kınadığını belirtti. Yurt dışındaki Türklerin Türkiye’ye her konuda sahip çıktığını vurgulayan Eren, “Ne olursa olsun, kim ne düşünürse düşünsün yurt dışındaki yaşayan vatandaşlarımız, Avrupa Türkler, Türkiye'ye çok ciddi oranda sahip çıkıyor. Vatanına, milletine sahip çıkıyor. Bunu da oy kullanma oranlarında dünyanın dört bir tarafındaki vatandaşlarımızın yoğun ilgisinde görüyoruz” şeklinde konuştu. 

 Yurt dışı oyları Türkiye’de

Türkiye'de Cumhurbaşkanı Seçimi'nin 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci turu için yurt dışı temsilciliklerde kullanılan ve Ankara'ya iniş yapan uçakların taşıdığı oylar ATO Congresium'a ulaştırıldı.

Havalimanına iniş yapan ilk uçakta görevli, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, oyların taşınma işleminin özel güvenlik önlemleri alınarak yapıldığını vurguladı.

Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından kontrol edilerek teslim alınan oylar, 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de oy verme işlemlerinin sona ermesinin ardından, diğer sandıklarla beraber açılacak.


Avusturya'da PKK yandaşları Erdoğan’ı hedef aldı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da terör örgütü PKK yandaşları Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) bulunduğu binanın dış cephesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan görseller yansıttı.
Terör örgütü PKK yandaşları, AGİT’in toplantı ve konferans salonu olarak kullandığı Hofburg Sarayı’nın bir parçası olan binanın dış cephesine projektörle yansıttığı ifadeler ve görsellerle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik provokasyonda bulundu.

Binaya "AGİT talep ediyor: 'Şimdi adil seçim' ve "Erdoğan cehennemde yan. Diktatörü devirin" ifadeleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parçalanmış bir portresini yansıtan terör örgütü PKK yandaşları, bu görüntüyü binanın önündeki AGİT bayraklarını da kullanarak sosyal medyada paylaştı.

BÜYÜKELÇİ’DEN TEPKİ

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, terör örgütü PKK yandaşlarının Hofburg Sarayı'nda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) bulunduğu binanın dış cephesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan provokatif görseller yansıtmasına tepki gösterdi.

Büyükelçi Ceyhun, terör örgütü yandaşlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik provokasyonuna ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.

Ceyhun, "Viyana'da Hofburg Sarayı'nın duvarı kullanılarak, Türkiye'deki seçimlerin huzur içindeki gidişatını bozmaya yönelik yapılan eylem nedeniyle Avusturya makamları nezdinde gerekli girişimde bulunduk." diye konuştu.

Avusturya makamlarının demokratik seçimlere müdahale amaçlı bu eylemi gerçekleştirenler hakkında gerekli işlemleri yapacakları inancında olduğunu belirten Ceyhun, muhataplarının bu tür eylemlerin tekrarına müsaade etmeyeceklerine olan inancını dile getirdi.

Belçika'da Yeşil Sol Parti müşahitleri diğer sandık müşahitlerine saldırdı

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Türkiye'deki Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oy verme işleminin sonlarına yaklaşıldığı sırada Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) müşahitlerinin bulunduğu grup, diğer sandık müşahitlerine saldırdı.

Brüksel'deki Expo alanında kurulan sandıklarda Yeşil Sol Parti sandık müşahitleri ve onlarla birlikte hareket eden grup, Cumhur İttifakı'nın müşahitlerine sözlü sataşmalarının ardından fiziki saldırıya geçti.

Görgü tanıkları, Yeşil Sol Parti sandık müşahitleri ve saldırgan grubun bir kadın sandık görevlisine sözlü saldırıda bulunarak küfrettiğini, bunun üzerine diğer müşahitlerin ve seçmenlerin de tepki gösterdiğini aktardı.

Kavgacı tutumunu sürdüren grup, müşahitlere ve oy kullanmak üzere orada bulunan seçmenlere demir çubuklar ve sandalyelerle saldırdı.

Saldırıda iki seçmen yaralandı. Yaralılardan, başına demir çubukla darbe alan bir seçmen hastaneye kaldırıldı.

Sonraki Haber