Yurtdışındaki Türkler memleket yolunda

Avrupa’nın birçok bölgesinde yaz tatili başladı. Tatilini memlekette geçirmek isteyen yurtdışındaki Türklerin yarattığı yoğunluk ise kendini hafta başında Kapıkule Sınır Kapısı’nda gösterdi. Kurban Bayramı öncesi yurda girişlerin artması bekleniyor

Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey-Ren Vestfalya ve Fransa’da yaz tatilleri başladı. Türklerin yoğun yaşadığı bu bölgelerden tatilciler yola çıktı. Bir senelik korona aralığının ardından vatanlarıyla hasret gidermek isteyenlerin heyecanı ise kendini seyahat yoğunluğunda gösterdi. Yoğunluğun Kurban Bayramı üzeri öncesi da artması bekleniyor.

ÜÇ GÜNDE 100 BİN GİRİŞ

Edirne’de bulunan Kapıkule Sınır Kapısı, hafta başında vatandaşların memleket hasreti giderdikleri ilk durak oldu. 1 hazirandan bu yana yurda giriş yapanların sayısı 400 bini geçti. Ak Parti İstanbul Milletvekili Zafer Sırakay’ın Anadolu Ajansı’na verdiği bilgiye göre bu rakam 2019 yılında 805 bin araç olurken, 2020’de 440 bine gerilemişti. Bu yıl ise şimdiden geçen senenin sayıları yakalandı.

Hafta başı üç günde yurda giriş yapanların sayısı sınır kapılarında 100 bini bulunca, yoğunluğu hafifletmek için bir dizi önlem alındı. Kapıkule’de 11 peronda üçer bilgisayarla işlem yapılırken, İpsala ve Hamzabeyli’de dört peron hizmet vermeye başladı.

HIZLI VE KONFORLU

Edirne Vali Yardımcısı ve Kapıkule Mülki İdare Amiri Ali Uysal, Anadolu Ajansı’na şöyle konuştu: “Soydaşlarımızı en hızlı ve konforlu şekilde nasıl anayurda geçiririz düşüncesiyle hareket ettik. Sahada hangi işlemlerden geçeceklerini belirten bilgilendirme broşürünü sınır kapısı girişinde veriyoruz. Burada saniyelerin hesabını yaptık. Misafirimiz broşürü aldığı zaman evraklarını hazır ediyor. Sağlıkçılarımızı ön plana çıkardık, soydaşımız sıradayken getirmiş oldukları aşı kartı ve test sonuçlarına 'görüldü' kaşesini vuruyoruz ve sağlık kabinine girmelerine gerek kalmıyor.”

Pasaport ve gümrük işlem süresinin beş dakikayı geçmediğini belirten Uysal girişlerin, çok yoğun zamanlarda bile bir saatten fazla sürmeyeceğini söyledi. Uysal, özetle şu bilgiyi verdi:

Valiliğin ikram çadırında tüm misafirlere Osmanlı şerbeti, su, çay ve kahve ikram ediliyor, OGS, HGS ve döviz işlemleri için tedbir alınmış. İl Sağlık Müdürlüğü personeli, sınırda ücretsiz Kovid 19 aşı hizmeti veriyor. Yine sınır kapısı güzergahında bulunan işletmeler denetleniyor, fahiş fiyat uygulayanlara ceza kesiliyor.

VALİLİK ŞİKAYET HATTI OLUŞTURDU

Sıla Yolu Avrupa Türk Otomobil Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Koç’un, Edirne Valisi Ekrem Canalp ile görüştüğü öğrenildi. Koç’un, Kapıkule’den geçtikten sonra yaşanan sorunlar hakkında verdiği bir brifingin ardından valilik, şikayetleri almak üzere bir ihbar hattı oluşturdu. Yapılan düzenleme sayesinde ülkeye giriş yapan vatandaşlar, güzergahta yaşadıkları hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarını bundan böyle valilikle doğrudan paylaşabilecek.

Valilik tarafından paylaşılan bir bilgi notunda, özellikle Kapıkule yolu üzerindeki işletmelerin denetlendiği, bazılarına idari yaptırımlar uygulandığı, denetlemelerin aralıksız devam ettiği bildirildi. Gümrük görevlilerinin, polisin, sağlık ekiplerinin ve saha işleticisi Gümrük ve Turizm İşletmelerinin, uyum ve eşgüdüm içerisinde çalıştığı vurgulandı. Valilik açıklamasında şu satırlara yer verildi:

“Asıl amacımız, Memleketi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan siz değerli kardeşlerimize verilen hizmet kalitesini arttırmak olup; alınan bütün tedbirlere rağmen saha içi ve dışındaki yol üzerindeki tesisler ile ilgili ihbar, şikayet ve önerilerinizi (0284) 215 21 50 dahili 4000 numaralı telefon ve kmia@edirne.gov.tr mail adresine bildirmenizi rica ederim.”

Sonraki Haber