Yusuf Akçura: Lenin bütün Doğu’nundur

Teori Dergisi aralık sayısında, Türk Devrimi’nin ideoloğu Yusuf Akçura’nın Türk-Rus dostluğunun kökenlerine ve dayanaklarına dair konuşmasını yayımladı.

İlk kez Teori dergisi tarafından yayımlanan tarihi belge ve konuşmayı, Kurtuluş Güran sadeleştirdi ve okuyucuya sunuldu. Sovyet Rusya’nın seçkin bir devlet adamı olan ve dostluk antlaşması için o sırada Türkiye’ye üst düzey delege tayin edilen Frunze tarafından Ankara’da verilen ziyafette Yusuf Akçura’nın yaptığı konuşmada, Türk-Rus dostluğunun kültürel ve ideolojik dayanaklarını irdelediği görülüyor. Verilen davette Yusuf Akçura, Hariciye Nazırı tarafından “Rus ve Ukrayna dostu” olarak takdim ediliyor ve kendisini “Türkiye maarifinin naçiz bir hizmetçisi” olarak tanımlıyor.

‘DOĞU’NUN ZULME NEFRETİNDEN YARATILMIŞ BİR KAHRAMAN’

Lenin’in bütün Doğu’nun bir değeri olduğunu ifade ettiği tarihi öneme sahip konuşmada Yusuf Akçura şöyle söylüyor:

“Evet, ben diyorum ki, ben inanıyorum ki Lenin de Tolstoy gibi ve Tolstoy’da fikrî, ruhî ecdadı gibi Doğu’nun idealistliğinden, mazlumiyetinden, Doğu’nun Batı’ya yani zulme nefretinden yaratılmış bir kahramandır. Bu cihetle Vladimir İlyiç yalnız Rusların değil, hatta yalnız Rusya’nın değil, bütün Doğu’nundur. Yalnız kapitalizm mahkûmu olan proletaryanın değil, emperyalizmin mahkumu olan bütün mazlumlarındır.” Konuşmanın tamamı ilk kez Teori dergisinin Aralık sayısında.

Sonraki Haber