Yüzde 250 ihracat artışını kaçırdık! Türk ticaretini böyle baltalıyorlar
ABD, Rusya’ya yaptırım için Türk iş insanlarına baskı yapıyor, AK Parti Hükûmeti ses çıkaramıyor. Bankalar ödeme kabul etmiyor, sanayici ve ihracatçı zora düşüyor. Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Mertöz, ‘Bu yıl Rusya'ya ihracatta yüzde 50 artış bekliyoruz. Ödeme sorunu olmasa yüzde 300 olurdu.’ dedi.
Rusya'dan gelen ödemeleri Türk bankalarının kabul etmemesi sanayicileri zora soktu. Bir ayı aşkın süredir devam eden sorun henüz çözülebilmiş değil. Bunun yanında ABD elçilik yetkililerinin Rusya'ya ürün satan Türk firmalarını ziyaret ederek tehdit ettiğini Aydınlık manşetten haberleştirerek kamuoyuna duyurdu. Ticaret Bakanlığı yetkililerinin yanıtı da dün haberleştirildi. Dışişleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ise konuya sessiz. GTIP kodları üzerinden yapılan engellemeler Rusya'ya ürün ihracatını sınırlarken, yaptırım kapsamına girmeyen ürünlerde de ödeme alınamaması ihracatçılar nezdinde rahatsızlık yaratıyor. Dün şirketinin yıllık değerlendirme toplantısında 2024'te en büyük hedef pazarlarının ABD ve Rusya olduğunu belirten Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, “Rusya'ya uygulanan ambargolar ticareti zorluyor. En önemli pazarlarımızdan bir tanesi olan Rusya'da başarılı bir politika yürütme hedefi olan otoritemiz, inşallah bu konuyu da çözüme kavuşturur ve ticaretin önünde bir engel kalmaz. 2024 bizim Rusya ve Amerika yılımız olacak. Rusya'ya ihracatımızı bu yıl yüzde 50, ABD'ye ise yüzde 40 artırmayı planlıyoruz.” dedi.
'DEVLET ENGELİ KALDIRMALI'
Bunun üzerine Mertöz ve toplantıda hazır bulunan şirket yönetim kurulu üyelerine Rusya'dan gelen ödemeler sorununun nasıl çözülebileceğini ve Amerikalı yetkililerin firmalara yönelik uyarı ziyaretlerini sorduk. Kendilerine yönelik herhangi bir ziyaret yapılmadığını belirten şirket yetkilileri, şunları aktardılar: “ABD tabi Rusya'nın silah bakımından güçlenmesi konusunda hassas. “Biz gıda alanında ihracat yaptığımız için GTİP'lerde engel yoksa da para transferinde problem yaşıyoruz. Sattığımıza satacağımıza pişman oluyoruz. Devlet büyüklerinin bu engeli kaldırmasını bekliyoruz. Bizim riskli ürün satışımız yok. Üst düzey görüşmelerle çözülebileceğini düşünüyoruz. Çin, Güney Kore, Hindistan, Rusya ile alışveriş yapıyor. Biz de yapabiliriz. Bu işin zinhar çözülmesi lazım. Rusya'ya ihracatı yüzde 300 artırabiliriz.”
'IRAK, İRAN MODELİ İŞLEMEZ'
Türkiye yaptırımlara katılmasa da fiili durumda “örtülü bir ambargo” olduğunu ifade eden firma yöneticileri, “Ambargo olsa mal çıkışı olmaması lazım. Bir yıl, altı ay önce ürünü göndermişiz. Bu parayı 180 günde getirmek zorundayız. Merkez Bankası'na bozdurmak zorundayız. Devam ödemeleri var. Ödemelerde sıkıntı yaşıyoruz. Gıdada bebek bisküvisi yapan makine göndermişiz. Para geliyor bankalar geri gönderiyor. Bizim gibi gıda işi yapan şirketlerin bunu yönetmesi, sürekli hesap takibi yapması gereken bir sistem içindeyiz. Sattığımız ürünün parasını hukuken getirmemiz gerekiyor. Onunla ilgili de sıkıntı var. Rusya da kendi parasını koruyan bir ülke. Onlarla Irak, İran modeli de işlemiyor.
'AVRUPALI FİRMALARA GİTSİNLER'
Amerikalı yetkililerin Türk şirketlere yönelik uyarı ziyaretlerine ilişkin, “Bütün Avrupa Kazanistan'ı merkez olarak kullanıyor. Onlara gitsinler.” yorumu yapan firma yetkilileri, şu detayları paylaştılar: “Belçika'da konuşuyoruz. Kocaman firmalar. Kazakistan'dan Rusya'ya ürün gidecek sistem kurmuşlar. Önce Kazakistan'a gidip kendi firmalarına baksınlar. Ne işler yapıldığını görsünler. Onlar ambargoyu deliyor. Biz delemiyoruz. Biz oradan buradan döndür işleri bilmiyoruz. Onları yapmak da istemiyoruz. Biz kayıtlı işlemden yanayız. Biz öyle cepte para taşımaya karşıyız.”
ŞARJ İSTASYONLARINA YERLİ PARÇA ÜRETİYOR
Kablo rakoru ve medikal üretim alanında 45 yılı aşkın süredir üretim yapan Bimed'in yeni dönemde yatırımlarına devam edeceğini anlatan Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, toplam 15 milyon avroya mal olan yeni fabrika yatırımının mayıs ayında tamamlanacağını duyurdu. Mertöz, “Dünyada kurulan petro-kimya tesislerine uygun ürünler geliştiriyoruz, rüzgar enerji santrallerine yönelik kablo rakorları ve ürünler üretiyoruz. Elektrikli otomobillerin çeşitli komponentini yapıyoruz. Elektrikli araçların bataryalarındaki hava tahliye valfleri ve konnektörleri üretiyoruz. Romanya'daki fabrikamızda Mercedes'in elektrikli araçlarının konnektörlerini yapıyoruz. Ayrıca, elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonlarına da rakor veriyoruz. Şarj istasyonu üreticilerinin Türkiye'deki ihtiyaçlarını karşılamak üzere ve şarj istasyonlarına yönelik saldırıyı engellemek amacıyla koruyucu bir unsur olan kablo rakorlarını temin ediyoruz.” bilgilerini paylaştı.
İNŞAAT İŞÇİSİ BULUNAMIYOR!
Sohbet toplantısında deprem bölgesine yönelik gözlemlerini de aktaran Malatyalı sanayici Rıdvan Mertöz, “Deprem bölgesinde fabrikaların çoğu sağlam olsa da insanlar göç etti. Memleketim Malatya'da da 200 bin kişinin göç edip geri gelmediğini görüyoruz. Malatya'da işgücü sorunu yaşanıyor. İnşaatlar başladı. İnşaat işçisine inanılmaz bir talep var ve pahalı. İstanbul'da fabrika inşaatı yapıyoruz ve işçi bulmakta sorun yaşıyoruz. 500 lira iken yevmiye bin 500 liraya yükseldi.” dedi.
ABD, ÇİN'E DUVAR ÇEKTİ
Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, “Bimed üretiminin büyük kısmını Avrupa'ya ihraç ediyor. Avrupa ekonomisinin durağanlaşması bize de yansıdı. Biz hep artışa alıştığımız için Avrupa dışındaki ülkeler sayesinde, (ABD, Çin ve Rusya) toplam ciro önceki yılla benzer seyretti. ABD'de, Çin ürünlerine karşı talimat var. Hem sözel hem yazılı hem de şablonlar hazırlamışlar. Amerikalılar, Çinliler dışında partner arıyorlar. Çin'den alınan ham madde ve yarı mamul kullanılan malları da istemiyorlar.” bilgilerini aktardı.