Yüzlerce şirket iflasın eşiğinde! Konkordato talepleri arttı

Son üç ayda 100'ün üzerinde konkordato başvurusu ile rekor kıran konkordato talepleri, 2023'ün ilk yarısında 605'e ulaştı ve böylece 2023'ün tamamını geride bıraktı. Bu durum, iş dünyasında suiistimal endişelerini de beraberinde getirdi. İşte iflasın eşiğindeki şirketlere dair ayrıntılar...

BAŞVURULAR ARTIYOR

Nisan'da 105, Mayıs'ta 172 ve Haziran'da 114 olmak üzere 6 ayda toplam 491 konkordato başvurusu yapıldı. Haziran ayındaki düşüşün ise Kurban Bayramı tatili nedeniyle mahkemelerin kapalı olmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Geçen ay 43 konkordato kesin mühlet kararı verilirken, 42 dosya reddedildi ve 4 firma için iflas kararı çıktı. Tasdik edilen dosya sayısı ise 3 oldu.

RİSKLİ SEKTÖRLER: TEKSTİL VE İNŞAAT

2024'ün ilk altı ayında 245 konkordato kesin mühlet kararı verilirken, 275 dosya için de red kararı verildi. Bu dönemde 48 iflas kararı verildi ve en yüksek riskli sektörler tekstil ve inşaat olarak kaydedildi. Ünlü şirketlerin de aralarında bulunduğu bu sektörlerde toplam 92 konkordato kararı alındı.Son iki yıldaki finansman darboğazı ve işletme sermayesi yetersizliği, birçok firmanın yüksek maliyetli konkordatoya yönelmesine yol açıyor. Bu durum, alacak sahiplerinde ise endişe yaratıyor.

ÇÖZÜM NE?

Konkordato kararlarındaki suistimallerin ve mağduriyetlerin önlenmesi için sektörden ve ilgili kamu kurumlarından tepkiler yükseliyor. Ankara'da Adalet Bakanlığı ve ekonomi yönetimi ile temaslar yapılıyor. Adalet Bakanlığı, konkordato başvurularının zorlaştırılması için çalışmalar yürütüyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, konkordatonun sadece kamu ve finansal alacaklar için geçerli olması gerektiğini savunuyor. Bahçıvan, "Bir firmaya can simidi takarken birçoğu suyun altında kalabiliyor" diyerek bu konunun hukuki çerçevesinin yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Sonraki Haber