Yüzyıllarca süren dayanıklılığın sırrı çözüldü
Antik Roma çağından kalma tiyatrolar, su kemerleri, tapınaklar ve çok sayıdaki yapıların bugün hâlâ ayakta olması çoğu bilim adamları için araştırma konusu
Dayanıklılığı araştırılan Roma betonunun sırrı ise 2 bin yıl sonra Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) çözüldü. Bilim insanları, inşaat malzemesi olarak Napoli Körfezi’ndeki Pozzuoli bölgesinden gelen volkanik kül ve benzeri puzolanik malzemeler olduğuna inanırken son araştırmalar alınan örneklerin arasında milimetre ölçekli parlak beyaz mineraller olduğu da görüldü. Kireç parçacıkları oldukları bildirilen parçalara yönelik konuşan MIT inşaat ve Çevre Mühendisliği Profesörü Admir Masic, bu parçaların modern beton formülasyonlarında bulunmadığına dikkat çekiyor.
İncelenen beton örneklerinde araştırmacılar, beyaz maddelerin çeşitli kalsiyum karbonat formlarından oluştuğu tespit etti. Bu formların aşırı sıcaklıklarda oluştuğuna dair ipuçlarına rastlayan MIT araştırmacıları, sonucun beton karışımında sönmüş kireç yerine sönmemiş kireç kullanıldığında ortaya çıkan bir etkileşimden kaynakladığını belirtiyor. Betonun “süper dayanıklı” olmasının asıl anahtarının da “sıcak karıştırma” olduğu varsayımını paylaşan Masic, “Bu yüksek sıcaklık, tüm reaksiyonlar hızlandığı için kürlenme ve priz sürelerini önemli ölçüde azaltıyor ve çok daha hızlı inşaat yapılmasına olanak sağlıyor” diyor. Sıcak karıştırma işlemi sırasında kireç parçalarının karakteristik olarak kırılgan bir nanopartikül mimarisi geliştirdiğini bildiren Masic, bunun yapı malzemeleri için kendi kendini iyileştirme yeteneği sağlayabilecek, kolayca kırılan ve reaktif bir kalsiyum kaynağı yarattığına dikkat çekiyor.