Zafer ölmekten korkmayanlarındır!
Tahran’da şehit edilen HAMAS Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye, hayatını vatanının ve halkının bağımsızlığına adadı. Direniş gruplarının bir araya gelmesinde önemli çabaları olan Heniyye, mazlum milletlerin mücadelesinde yaşayacak
HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Tahran’da kaldığı konutta füze saldırı sonucu şehit edildi. Suikast önceki gece yerel saatle gece 02.00’de yapıldı. Heniyye, yeni seçilen İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın yemin töreni için Tahran’a gitmişti.
İran, Rusya, Çin gibi birçok ülkeden suikasta tepki geldi. Bu saldırının Batı Asya’da istikrarsızlığa neden olacağı belirtildi.
MÜLTECİ KAMPINDA DOĞDU
Heniyye 1963 yılında Gazze’deki el-Şati mülteci kampında doğdu. 1987 yılında Gazze İslam Üniversitesi'nde Arap Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Birinci İntifada sonrası HAMAS ile ilk temasını kurdu. Birçok protestoya katılan Heniyye, 3 kez hapse atıldı. 1997’de HAMAS’ın lideri konumuna gelen Heniyye, 2006’daki seçimlerde Filistin Ulusal Yönetimi Başbakanı (2014’e kadar) oldu. 2003’te İsrail Hava Kuvvetlerinin düzenlediği saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.
OĞLU VE TORUNLARI ŞEHİT OLDU
Heniyye ölümden korkmadığı gibi çocuklarının ölümlerini bile direnişin şerefli bir yolu olarak gördü. İsrail’in Gazze’deki soykırımında Hazım, Emir ve Muhammed isimli çocukları ile Muna, Emel, Halid ve Rezzan isimli torunlarını şehit verdi. Katar’da çocukları ve torunlarının şehit olduğu haberi kendisine iletilirken Heniyye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" söyleyerek, “Şehit edilen oğullarımın ve torunlarımın kanı Filistin halkının kanından daha değerli değildir. Üç oğlumun ve bazı torunlarımın şehadetiyle bana bahşettiği bu onur için Allah'a şükrediyorum.” kararlılığını göstermişti.
Heniyye, İran lideri Ali Hamaney ile şehit olmasından saatler önceki görüşmesinde de “Büyük bir adamı kaybedersek onun yerini başka bir büyük adam alır” hem direniş yolunda ne kadar korkusuz olduğunu hem de HAMAS’ın yerine gelecek kadroların varlığına dikkat çekmişti.
‘SANDALYELERİ ALIN VATANI BİZE BIRAKIN’
Heniyye’nin en önemli açıklamalarından biri Gazze’nin kuşatma altında olduğu 2014’teki konuşması. Heniyye, Filistinli liderlerin diğer liderlerden farklı olduğunu vurgulayan konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı: "Biz bir halkız, eğer kararınız abluka ise bizim kararımız zaferdir ve eğer kararınız Gazze'ye ve halka diz çöktürmek ise bizim kararımız Allah'tan başka kimsenin önünde diz çökmeyeceğimizdir.
Filistin'in içindeki ve dışındaki tüm karar vericiler bu halkın mesajını almalıdır, biz düşmanlarımızın yaşamı sevdiği kadar ölümü seven bir halkız, liderlerin uğrunda öldüğü şey için şehit olmayı seviyoruz ve diğerleri sandalyeleri seviyor, tüm sandalyeleri alın, vatanı bize bırakın.”
‘İSRAİL SERT BİR CEZA ALACAK’
Hamaney Heniyye’nin şehit edilmesi nedeniyle Siyonist rejimi "sert bir ceza" alacağını söyledi. İran lideri, dün bir mesaj yayınlandı.
Hamaney, "yiğit lider ve seçkin mücahidin şehadeti dolayısıyla İslam ümmetine, direniş cephesine ve Filistin halkına başsağlığı diledi. Rehber, "Suçlu ve terörist Siyonist rejim bu adımıyla kendisi için ağır bir cezanın zeminini hazırlamıştır" dedi.
Hamaney, "Cani, terörist Siyonist rejim, değerli misafirimizi topraklarımızda şehit ederek acımıza acı katmış, ancak ağır bir cezalandırmaya da zemin hazırlamıştır. Şehit Heniyye uzun yıllar boyunca bu onurlu savaşta onurlu hayatını feda etmeye hazırdı. Şehadete hazırdı ve bu yolda çocuklarını ve sevdiklerini feda etmişti. İran İslam Cumhuriyeti toprakları içinde şehit edilen Haniye'nin intikamını almayı görevimiz olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘TEHLİKELİ BİR OLAY’
Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, Heniyye'nin öldürülmesini "tehlikeli bir olay" olarak nitelendirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İzzeddin el-Kassam Tugayları, en yüksek gurur ve onur ifadeleriyle, mücadele eden Filistin halkına, Arap ve İslam uluslarına ve dünyanın özgür insanlarına, HAMAS komutanı, lider İsmail Abdülselam Heniyye'nin şehadetini duyurur. Tahran'daki konutunu hedef alan korkak bir Siyonist suikast operasyonunun ardından şehit edildi.
"Bu Nazi suçuna cevaben aşağıdaki hususları teyit ediyoruz: İlk olarak, lider ve savaşçı 'Ebu el-Abd' adanmışlık, mücadele ve fedakarlıklarla dolu bir hayatın ardından yükseldi. Yolculuğu boyunca hareketin gelişiminin ve mücadelesinin çeşitli aşamalarına eşlik etmiş, farklı noktalarda belirgin katkılar ve izler bırakmıştır. Filistin davasına çok şey verdi ve direnişin güçlenmesinde, ulusun çabalarının birleştirilmesinde ve pusulanın Kudüs'e doğru yönlendirilmesinde önemli bir rol oynadı.”
ÇİN: KINIYORUZ
Çin İsmail Heniyye’nin suikastını kınadı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian Heniyye'nin Tahran'da şehit edilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada "Her türlü suikast ve şiddet eylemine kesinlikle karşı çıkıyor ve kınıyoruz ve bu olay nedeniyle bölgesel istikrarsızlığın artmasından derin endişe duyuyoruz." dedi. Çin devlet medyasına göre Lin, Pekin'in "durumu yakından izlediğini" de sözlerine ekledi. Ayrıca Lin çatışmaların daha fazla tırmanmasını önlemek amacıyla Gazze'de kapsamlı ve kalıcı ateşkes çağrısını da yineledi.
RUSYA VE ABD’DEN HENİYYE AÇIKLAMASI
Filistin direniş örgütlerinden HAMAS’ın Siyasi Büro Lideri İsmail Haniye’nin şehit edilmesiyle ilgili Rusya ve ABD’den açıklamalar geldi. Rusya’dan yapılan ilk değerlendirmede suikastın kabul edilemeyeceği ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacağı vurgulandı. ABD ise bilgi sahibi olmadığını öne sürdü. Saldırıya uğraması durumunda İsrail’i savunacaklarını belirtti.
‘SİYASİ BİR CİNAYET’
Rusya devlet haber ajansı RIA Novosti’nin aktarımına göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Heniyye’nin şehit edilmesiyle ilgili konuştu.
Bogdanov, “Bu, kesinlikle kabul edilemez siyasi bir cinayettir ve gerilimin daha da tırmanmasına sebep olacaktır.” dedi. Bogdanov’un ayrıca Haniye suikastının Gazze’de ateşkes görüşmeleri üzerinde de olumsuz bir etkisinin olacağını sözlerine eklediği belirtildi.
ABD: ‘İSRAİL’İ SAVUNURUZ’
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd Austin de konuya ilişkin mesajlar verdi. Austin, İsrail’in Heniyye gerekçesiyle saldırıya uğraması durumunda ABD tarafından savunulacağını duyurdu. “Savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum. Bu benim görüşüm. Bence diplomasi için her zaman yer ve fırsat vardır.” ifadelerini kullandı.
Austin suikastın ayrıntılarıyla ilgili soruya da, "Sunabileceğim fazladan bir bilgim yok.” şeklinde yanıt verdi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’da “Heniyye'ye yönelik saldırıdan haberimiz ya da dahlimiz yoktu.” dedi.
FİLİSTİN’DE GREV
Gazze'deki Filistinli grupların büyük bölümünü bünyesinde barındıran Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi, HAMAS Siyasi Büro Lideri İsmail Heniyye'nin Tahran'da düzenlenen suikastla hayatını kaybetmesine tepki olarak genel grev ve temas hatlarında protesto çağrısı yaptı. Komiteden yapılan yazılı açıklamada, "Büyük milli lider İsmail Heniyye suikastı, uluslararası toplumun savaşı durdurma ve işgalcilerin işledikleri suçlardan yargılanması konusundaki acziyeti ışığında, Siyonist devlet terörü, soykırım, yıkım ve yok etme savaşı çerçevesinde gerçekleştirildi." ifadelerine yer verildi. Ramallah’ta dükkanların açılmadığı görüldü.