Zamanın İzleri sergisi Türk ve Avusturya toplumunu buluşturacak

Sanatçı Ece Clarke’ın eserleri Viyana’da sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Zamanın İzleri isimli sergi 2-8 Kasım tarihleri arasında misafirlerini ağırlayacak. Clarke’ın Göbeklitepe’den esinlenerek yaptığı eserler ise merak ediliyor

İngiltere’de yaşayan Türk Sanatçı Ece Clarke’ın farklı teknikler ile yaptığı eserler Avusturyalılarla buluşacak. “Spuren der Zeit” (Zamanın İzleri) isimli sergi Başkent Viyana’da kültür-sanat dergisi Tuna’nın ev sahipliğinde düzenleniyor. Sergide öne çıkan konu ise Göbeklitepe. Sanatçı Ece Clarke için Göbeklitepe’nin çok ayrı bir yeri var. Göbeklitepe motifleri, Sanatçı Clarke’ın çalışmalarıyla adeta yeniden hayat buluyor.

Ece Clarke

Viyana’daki sergi öncesi Ece Clarke Aydınlık Avrupa’nın sorularını yanıtladı. Viyana’daki sergi Clarke içinse ayrıca bir öneme sahip. Clarke, daha önce İngiltere ve Fransa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde sergi açtı. Ancak çocukluğunun bir bölümü Almanya’da geçen Clarke, ileriki yıllarda Alman Dili ve Edebiyatı da okumuş olmasına rağmen Almanca konuşulan bir ülkeye sanatsal anlamda açılmadığını aktarıyor. Clarke, “Uzun süre Alman kültürü ve Alman dili ile hiç alışverişim olmadı. Tekrar Alman kültürü ile karşılaşmak çok hoş doğrusu” diye konuştu. Viyana’nın kendisinin de özellikle sevdiği bir şehir olduğunu açıklayan Clarke, “Burada sergi açmam için teklif geldi ve ben de büyük bir memnuniyetle kabul ettim” ifadelerini kullandı.

Emre Er

SANAT, KİMYA İLE BULUŞUYOR

Kendine özgün yöntemlerle farklı metaller kullandığını aktaran Clarke, bu sayede binlerce yıllık motiflere sanatında da eskimiş izi verdiğine dikkat çekiyor. Tekniğini açıklayan Clarke, “Her sanatçının kendine özgün yöntemleri olduğu gibi; benim de kullandığım değişik teknikler var” diyor. “Göbeklitepe’deki kabartmalar bilindiği gibi taş üzerine” diyen Clarke, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bense etkilendiğim hayvan figürlerini eskitilmiş kağıt üzerine baskı yaparak oluşturdum. Baskıda kullandığım metallerimi (çinko, alüminyum) tekrardan mürekkepleyerek resim olarak ayrıca kullandım. Kağıtları farklılaştırmak için de gomalak, vernikler, terebentin gibi maddelerle baskı uyguladım. Yani kısa zamanda eskimiş izleri verecek teknikler uyguladım.” Göbeklitepe’nin kendisine verdiği ilhamı da aktaran Clarke, sanatçı gözüyle yaklaştığı arkeolojik kalıntılara yönelik hayranlığını ise şu sözlerle ifade ediyor:  “Bütün dünyanın ilgisini çeken bir yerin benim ülkemde olması haliyle benim de ilgimi çekti. Ayrıca Göbeklitepe’nin bulguları ve bunların görkemi ve yetkin bir sanat varlığını gösteren bu yapıtlara hayran oldum.”

TÜRK VE AVUSTURYA TOPLUMUNU BULUŞTURACAK

Ece Clarke sergisi Türk ve Avusturya toplumunu da buluşturacak. Sergi hazırlıklarını anlatan Tuna Dergisi sahiplerinden Emre Er, “Sayın Büyükelçimiz Ozan Ceyhun katılamayacak. Ancak vekâleten Birinci Müsteşar Alattin Temür’ün ve Viyana Başkonsolosumuz Cafer Mert Özmert’in katılımlarını bekliyoruz” dedi. Göbeklitepe’nin ayrıca ilgi çektiğine değinen Er, “Hem Avusturya, hem Türk toplumundan önemli isimlerin sergiye katılacak olması, Göbeklitepe’ye ve bir yandan da Tuna Dergisi’ne verilen önemi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan sergi, Avusturya’da faaliyet gösteren emlâk şirketi Hofbauer& Partner Immobilien GmbH sponsorluğunda düzenleniyor. 2019 yılından bu yana yayınlanan Tuna derginin daha önce de bilim, kültür ve sanat alanında farklı faaliyetler düzenlediğine dikkat çeken Er, hedeflerini “Temel hedeflerimizin arasında Avusturya’da yaşamını sürdürmekte olan Türk toplumu ile Avusturya toplumunu bir araya getirmek var” dedi.

Er, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine kültürel çalışmalarımızda Avusturya'da yaşamını sürdürmekte olan Türk sanatçılarımıza ve bilim insanlarına bir platform yaratmaya çalıştık. Bu kültürel faaliyetlerin merkezinde ana vatanımızın kültürel zenginliklerini ve tarihsel derinliğini burada yaşamakta olan Türk toplumumuza ve Avusturyalı dostlarımıza aktarmayı hedeflemekteyiz.”

‘TARİHSEL BİR YAPI AKTARILIYOR’

Clarke’ın eserleriyle tarihsel bir yapıyı günümüze sanatla aktardığını hatırlatan Er, Clarke’ın eserlerinin de sıradan eserler olmadığının altını çiziyor. “Göbeklitepe’nin önemi zaten hâlâ sürdürülen çalışmalarda da görülüyor” diyen Er, “Sayın Clarke’ın tekniği de ayrıca ilgi çekici. Bu çalışmalarda kendi sanatsal içeriklerinin yanı sıra birebir çalışmalar da bulunmakta Viyanalıları, vatandaşlarımızı eşi benzeri olmayan bu sergiye mutlaka bekliyoruz” çağrısında bulundu.

Ece Clarke – Spuren der Zeit (Zamanın İzleri)

2-8 Kasım 2022, Saat 10:00-21:00

Galerie Frank

Himmelpfortgasse 12, 1010 Viyana

Sonraki Haber