Zamlar enflasyonun çok üzerinde

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların, resmi enflasyon rakamlarının çok üzerinde olduğuna dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Türkiye’nin 2022 yılı enerji hammaddeleri ithalatının 100 milyar dolara ulaşarak rekor kıracağını dile getiren Yener, enerji zamlarının enflasyonu körükleyici etkisini de vurguladı.

Ankara’da, bireysel ısıtmalı bir konutun aylık doğalgaz faturasının 456 liraya, elektrik faturasının 240 KWH için 416.30 liraya, elektrik ve gaz fatura toplamının 872.30 liraya ulaştığını belirten MMO Başkanı, “Milyonlarca dar gelirli yurttaş, yüksek elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemekte güçlük çekecek, ödeyemedikleri elektrik ve doğalgaz faturaları yüzünden çok sayıda yurttaşımız karanlık ve soğuğa mahkum edilecektir.” ifadesini kullandı.

2018 Aralık–2022 Eylül dönemi doğalgaz fiyat artışları

YANLIŞ POLİTİKALAR BAĞIMLILIĞI ARTIRDI

Doğalgaz ve petrol fiyatlarında dünya ölçeğinde artışlar olmakla birlikte iktidarın izlediği yanlış politikalarla, dışa bağımlılık oranı yüzde 99.5 olan doğalgaz tüketiminin son on yılda yüzde 37, yüzde 93 olan petrol tüketimini yüzde 44, yüzde 60 olan taşkömürü tüketimini yüzde 23 artırdığına dikkat çeken Yunus Yener, şöyle sürdürdü: “Üçte ikisi karayollarındaki 26 milyon araç tarafından tüketilen petrol tüketimini daha da artırmak için raylı ulaşımı ihmal edip, kâr garantili otoyol inşaatlarını teşvik eden ve doğalgaz depolama tesislerinin kapasite artırma yatırımlarındaki çok büyük gecikmelere göz yuman da aynı iktidardır.”

2018 Aralık–2022 Eylül dönemi elektrik fiyat artışları

DÜŞÜK GELİRLİLERE TAMAMI ÖDENMELİ

Yunus Yener, acil olarak şu önlemleri önerdi: Düşük gelirli ailelerin 240 kilovat saate kadar elektrik tüketimlerinin tamamı kamu tarafından karşılanmalı. Düşük gelirli ailelere yapılacak doğalgaz yardımı, (Ankara’da ortalama 5 bin 472 lira olan) yıllık gaz bedeline eşitlenmeli. Enerjide yüksek vergiler düşürülmeli. En düşük emekli maaşı asgari ücrete eşitlenmeli, ücretler her ay veya her üç ayda bir, gerçek enflasyonun yüzde 25 üzerinde belirlenmelidir.

Sonraki Haber