Zamlar tüketicinin güvenini dibe çekti

İstanbul'da, ekimde önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 3.29, toptan fiyatlar ise yüzde 2.76 arttı. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı verilerine göre, Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 20.76, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 29.12 artış gösterdi. Bloomberg HT'nin enflasyon anketine katılan 23 kurumun yıllık enflasyon için medyan beklentisi yüzde 20.25 oldu.

İÇKİYE DE ZAM GELDİ

Sanayideki doğalgaz ve otogaza gelen zammın ardından bir zam da içkiye geldi. Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından alkole zam geldiğini açıkladı.

Aybaş, "İthal ürünlerde zam geçişi diğer firmaların ithal ürünlerinede önümüzdeki günlerde zam geçişi bekleniyor. Umarım gelmez" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise dün yaptığı açıklamada, küresel piyasalardaki fiyat artışlarının vatandaşlarımıza yansımasını önlemek için, devletin 2021'de 50-60 milyar liralık vergi alacağından vazgeçmesi öngördüklerini kaydetti.

Artan fiyatlar ve dolar kuru yüzünden tüketici güveni ise düşüyor. Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi, 48.84 değeriyle tarihi olarak en düşük seviyeye gerilerken Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 15.18 azalarak 58.54'e geriledi.

Sonraki Haber