Zekat kimlere verilebilir? Kimlere verilemez?

Kutsal olan Ramazan ayının yaklaşmasıyla İslam'ın beş şartından biri olan zekatın kimlere verileceği ya da verilemeyeceği merak konusu oluyor. Detaylar haberimizde...

Ramazan ayının yaklaşmasıyla zekatın kimlere verileceği merak konusu oluyor. Kur'an-ı Kerim'in durumu olan her Müslüman'a farz kıldığı bu emir Müslüman zengin ile fakiri birbirine bağlıyor.

Zekatın kesinlikle Ramazan ayında verilmesine yönelik bir husus bulunmuyor. Ancak birçok Müslüman bu ayın kutsallığından ötürü Ramazan'da zekatını vermeyi tercih ediyor.

ZEKAT KİMLERE VERİLEMEZ?

Zekatın kimlere verileceği konusu her Müslüman’ın zihninde az çok beliriyor. Zengin olmayan her Müslüman'a zekat verilebilir. Peki zekat kimlere verilmez?

Anne, baba, büyükanne ve büyükbaba: İslam’a göre bu kişiler kişinin direkt olarak bakması zorunluluğu bulunan kişilerdir. Bu sebeple bu kişilere zekat verilemez.

Eş, oğul, kız ve torunlar: Yine bu kişiler de İslam’a göre kişinin bakma yükümlülüğü olan kişilerdir.

Müslüman olmayan kişiler: Bu kişilere İslam’ın bir kaidesi olan zekat vermek caiz değildir. Zekat Müslüman olan bir kişiye verilmelidir.

Zengin olan kişiler: İslam’da zengin nisap miktarı kadar malı olan kişidir. Nisap miktarı ise bütün ihtiyaçlar çıkarıldıktan sonra yıllık serveti 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı; 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 devedir.

Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa: Ergen olmamış çocuk hâlâ bakılma mecburiyetindedir. Bu sebeple babasının ekonomik durumuna sahip denebilir. Ancak bu kişi ergenliğe girdikten sonra maddi durumu değişmişse kendisine zekat verilebilir.

Sonraki Haber