Zelenskiy’den ABD’ye endişeli yardım talebi: ‘Kaybedebiliriz’

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ABD’deki temasları sırasında yardım olmazsa kaybedeceklerini sık sık yineledi: ‘Kiev düşebilir’ mesajı verdi. ABD Senatosu da Beyaz Saray’a mektup yazarak Amerikan halkının parasının nereye gittiğini sordu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin ABD'li Kongre üyelerini Ukrayna'nın kaybedebileceği konusunda uyardığı bildirildi. Rus basınında yer alan haberlerde Zelenskiy’nin senato üyeleriyle yaptığı toplantıda Kiev'in yardım olmadan Rusya'yla savaşamayacağını ifade ettiği belirtildi. ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'e göre, Zelenskiy ülkesinin Rusya'ya karşı devam eden mücadelesini ABD'nin askeri yardımının sürdürülmesine bağladı. Schumer, perşembe günü Capitol Hill'de Zelenskiy ile görüştükten sonra gazetecilere:

“Her şeyi özetleyen tek bir cümle vardı ve ben de ondan aynen alıntı yapıyorum: 'Yardım almazsak savaşı kaybederiz’ dedi” diye konuştu. Biden yönetimi Ukrayna için 24 milyar dolar ek harcama talebinde bulundu ancak bu teklife Cumhuriyetçi kongre üyeleri karşı çıktı. Senatör ve temsilciler meclisi üyelerinden oluşan bir grup perşembe günü Beyaz Saray'a bir mektup göndererek fon tahsisiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Grup, “Amerikan halkı paralarının nereye gittiğini bilmeyi hak ediyor. Karşı saldırı nasıl gidiyor?” diye sordu.

Beyaz Saray'ın politikasına şüpheyle yaklaşan Senatör Josh Hawley, yürütme organının Ukrayna'nın zaferine giden net bir yol olmayan, süresiz finansman istediğini söyledi. ABD medyasına göre, Ukrayna savaşının finansmanına yönelik iki partili destek bozulmadan kalırken, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy partisi içinde direnişle karşılaştı. Washington DC ziyareti sırasında Temsilciler Meclisi'nde resmi bir oturum düzenlemek yerine Zelenskiy ile özel bir görüşme yapmayı tercih etti.

BIDEN VE ZELENSKİY GÖRÜŞMESİ

ABD Başkanı Joe Biden ve Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy Beyaz Saray'da yapılan görüşmelerde, Ukrayna'nın enerji ve ekonomi sektörlerinin restorasyonu, Kiev'in yolsuzlukla mücadelesi ve ABD ile Ukrayna askeri-endüstriyel kompleksleri arasındaki iş birliğini ele aldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Biden ve Zelenskiy ayrıca Ukrayna'daki yolsuzluk konusuna da değindi. Açıklamada ABD Başkanı’nın "güçlü, siyasi açıdan bağımsız yolsuzlukla mücadele kurumlarının öneminin" altını çizdiği belirtildi. Beyaz Saray’ın açıklamasında şu sözlere yer verildi:

“ABD, Ukrayna'nın savunma sanayii üssüyle ortaklıklar da dahil olmak üzere uzun vadede Ukrayna'nın savunma yeteneklerini güçlendirmeye kararlıdır. Bu amaçla, ABD hükümeti bu sonbaharda ABD savunma endüstrisini, Ukraynalı iş liderlerini, Ukrayna'nın önde gelenlerini bir araya getiren bir konferansa ev sahipliği yapacak. İki lider ABD'nin Ukrayna'nın enerji sektörüne verdiği desteği ve ekonomik toparlanmayı da konuştular. Enerji üretim ve iletim kapasitesini artırma çabalarından bahsettiler ve hükümetlerinin Ukrayna'nın enerji direncini güçlendirmeye yönelik bir Mutabakat Zaptı imzalamasını memnuniyetle karşıladılar” dedi. Liderler Ukrayna'daki yolsuzluk konusuna da değindi. “Başkan Zelenskiy, Ukrayna'daki yolsuzlukla mücadele planlarını paylaştı. Başkan Biden, Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu, Özel Yolsuzlukla Mücadele Savcısı ve Yüksek Yolsuzlukla Mücadele Mahkemesi dahil olmak üzere güçlü, siyasi açıdan bağımsız yolsuzlukla mücadele kurumlarının öneminin altını çizdi.” Ayrıca ABD ve Ukraynalı liderler "Ukrayna'nın devam eden karşı saldırısını tartıştılar." Biden, ABD'nin Ukrayna'yı "ne kadar sürerse" desteklemeye devam edeceğini ve kendisine atfedilen suçlardan Rusya'yı sorumlu tutacağını yineledi. Beyaz Saray, "Başkan Biden, Başkan Zelensky'nin adil ve kalıcı bir barış için küresel destek sağlamaya yönelik devam eden diplomatik çabalarını memnuniyetle karşıladı." açıklamasını yaptı.

UKRAYNA’DA ASKERİ YETKİLİLERE SORUŞTURMA

Bu arada, Ukraynalı askeri yetkililer, Rusya ile çatışmanın ilk günlerinde güney savunmasının çökmesi nedeniyle soruşturuluyor. BBC’nin bildirdiğine göre, aralarında Devlet Soruşturma Bürosu (DBR) ve iç istihbarat teşkilatı SBU'nun da bulunduğu Ukrayna kolluk kuvvetleri, Moskova ile devam eden çatışmanın ilk gününde ülkenin güneyinde yaşanan olaylarla ilgili olarak çok sayıda üst düzey askeri yetkiliyi soruşturuyor. Habere göre soruşturma kapsamında halihazırda 50'den fazla kişi sorguya çekildi. Ülkedeki kolluk kuvvetleri, o zamanki Ukrayna Kherson bölgesini Rusya'nın Kırım yarımadasına bağlayan köprülerin yıkılmaması gibi Rusya'nın ülkenin güneyinde hızlı ilerleyişini mümkün kılan koşulları belirlemeye çalışıyor. Soruşturmanın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Valery Zaluzhny'yi etkilemesinin beklendiği bildirildi. Devam eden cezai soruşturma, yayına göre zaten "Zaluzhny davası" olarak biliniyor. Ancak şu ana kadar Kiev'in baş generali soruşturmacılar tarafından çağrılmadı veya herhangi bir şekilde resmi olarak davaya dahil edilmedi. Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir askeri operasyon başlatarak çatışmanın ilk birkaç gününde Ukrayna kuvvetlerine karşı hızlı ilerleme kaydetti. Moskova'nın birlikleri Ukrayna'nın güneyinde en büyük başarıyı elde etti; yerel güç hatlarını hızla aştı ve Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporozhye Nükleer Santrali ve sadece küçük çatışmalarla ele geçirilen Kherson şehri de dahil olmak üzere geniş toprak alanlarını ele geçirdi.

‘DÜNYA RUSYA’YA DÜŞMAN DEĞİL’

Rusya Dış ve Savunma Politikası Konseyi başkanı ve Valdai Uluslararası Tartışma Kulübü'nün araştırma direktörü Fyodor Lukyanov son Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan bahsederken Batı’nın Rusya’ya düşman olmasına rağmen dünyanın öyle olmadığını belirtti.

Fyodor, “Son bir buçuk yılda yaşanan olayların da gösterdiği gibi, Küçükyalı bir azınlık dışında dünyanın büyük bir kısmı Rusya'ya düşman değil, tarafsız ve kendi çıkarlarına odaklanmış durumda” diye konuştu.

“Uluslararası durum şu anki haliyle ne kadar gergin olsa da sunulan fırsatların da o kadar değerli olduğunu” söyleyen Fyodor Güvenlik Konseyi’nin beş daimî üyesinin birbirleriyle nasıl karşılaştırıldıkları konusunda falls endişe duymadıklarını ve dünyanın geri kalanının sorunlarının daha az önem taşıdığını ileri sürdü.

TASS’ın aktardığına göre Fyodor, BM Güvenlik Konseyi'nde reform yapılması pek mümkün görünmediği, ancak bu konuyla ilgili tartışmaların artacağı görüşünü dile getirdi. Fodor, “Hindistan'dan Türkiye'ye, Suudi Arabistan'dan Endonezya'ya, Arjantin'den Nijerya'ya ve diğerlerine kadar yükselen nüfuz merkezleri, adalet meselesini giderek daha fazla bastırıyor” ifadesini kullandı.

Sonraki Haber