Zelenskiy’e ‘beklentiyi yüksek tutma’ uyarısı

Batılı yetkililer, Zelenskiy'nin bu hafta New York'ta ABD ve diğer müttefiklerine sunacağı 'zafer planı' için beklentilerin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Planın sahada bir değişiklik yaratmayacağını belirten yetkililer sunumda herhangi bir sürprizle karşılaşmadıklarını ifade etti

Salı günü Bloomberg’e demeç veren yetkililer Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin yabancı liderlerle yaptığı görüşmelerde, çok konuşulan planın Rusya ile çatışmada bir ilerleme sağlayabileceğine inanmadıkları belirtildi.

Bir kaynak 'zafer planının' herhangi bir "gerçek sürpriz" içermediğini ve oyunun kurallarını değiştirecek nitelikte olmadığını belirtirken, bir başka yetkili de girişimi bir "dilek listesinden" başka bir şey olarak tanımlamadı. Bloomberg, "Plana ilişkin kasvetli değerlendirme, müttefik ülkeler arasında Moskova ile Kiev arasındaki çatışmanın sonucuna ilişkin derinleşen karamsarlık duygusunun altını çiziyor" diye vurguladı.

‘PUTİN’E KARŞI AÇILIMIN ZAMANI GELDİ’

Ajansın kaynaklarına göre en az bir müttefik, Zelenskiy ya da Ukrayna'nın yabancı destekçileri tarafından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı "yeni bir açılım turunun zamanının geldiğini" öne sürdü.
Bir başka yetkili ise Batı'nın Kiev'i gerektiği sürece desteklemeye istekli olduğunu ancak Moskova ile barışın nasıl olabileceği konusunda Ukrayna liderinden açıklama beklediklerini söyledi.

DÖRT MADDE

Zafer planı kamuoyuna açıklanmadı ancak Sunday Times'ın haberine göre plan dört maddeye dayanıyor. Maddeler şu şekilde: NATO'nun kolektif savunma ilkesine benzer şekilde Batı'nın Ukrayna'ya güvenlik garantisi vermesi, Kiev'in Rusya'nın Kursk bölgesine toprak pazarlığı için girmeye devam etmesi, yabancı destekçiler tarafından belirli gelişmiş silahların teslim edilmesi ve Ukrayna'ya uluslararası mali yardım yapılması.

‘BARIŞA ÇOK YAKINIZ’

Salı günü ABC News'e verdiği röportajda Zelenskiy barışa düşündüklerinden daha yakın olduklarını" iddia etti. Günün ilerleyen saatlerinde BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada Ukrayna lideri, çatışmanın "görüşmelerle yatıştırılamayacağını" ve Moskova'nın "ancak barışa zorlanabileceğini" yineledi.

Zelenskiy, New York'tayken “zafer planını” ABD Başkanı Joe Biden, Kongre üyeleri ve her iki başkan adayı Kamala Harris ve Donald Trump ile görüşmeyi planlıyor. Zelenskiy’nin özel kalemi Andriy Yermak pazartesi günü New York'taki Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı açıklamada planın NATO ittifakına katılma daveti niteliğinde olduğunu ve ortakları Rusya'nın gerilimi tırmandırma tehditlerini görmezden gelmeye teşvik ettiğini söyledi

BIDEN’DAN ‘TARİH YAZMASI’ BEKLENİYOR

Zelenskiy bugün ABD Başkan Joe Biden'a bir zafer planını açıklamaya hazırlanırken, Kiev Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce ABD liderinden güçlü bir destek gösterisi bekliyor. Kiev'den üst düzey bir yetkili, Biden'dan görevdeki son aylarında "tarih yazmasını" istediklerini söyledi. stratejinin daha fazla askeri ve mali desteğin yanı sıra gelecekteki güvenlik garantileri için ricalar içermesi muhtemel.

Zelenskiy detay vermeden, "Planı önce ABD başkanına sunmak adil olur, planın başarılı olup olmayacağı ona bağlı. Ve biz bu planı uygulamak istiyoruz." dedi. Bu hamle, haziran ayında İsviçre'de yapılan ve Rusya'nın davet edilmemesine rağmen 90'dan fazla ülkeden temsilcilerin katıldığı Ukrayna'nın barış planı üzerine bir zirvenin ardından geldi.

‘ÇATIŞMA ANCAK HEDEFİMİZE ULAŞIRSAK BİTER’

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bu hafta başında yaptığı açıklamada Rus yönetiminin şu ana kadar Ukraynalı liderin girişimini yeterince güvenilir bilgi olmadığı için doğru bir şekilde değerlendiremediğini söyledi. Salı günü Peskov, çatışmanın ancak Moskova askeri operasyonunun tüm hedeflerine "öyle ya da böyle" ulaştığında sona ereceğini yineledi.

Sonraki Haber