Zelenskiy’i ayakta alkışlayanlar kaybetti! AP seçimlerinde Atlantik hezimeti

Yaklaşık 370 milyon seçmen, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) gelecek beş yıl görev yapacak temsilcileri belirledi. Almanya’da Atlantikçi hükümet seçimlerin kaybedeni oldu. Muhalefet partilerinden Başbakan Olaf Scholz'a güven oylaması çağrısı geldi.

AP seçimlerini kaybeden koalisyon partileri Zelenski’yi ayakta alkışladı.

Almanya geçen hafta bir yandan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini diğer yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Berlin ziyaretini tartıştı. Gündemdeki birbiriyle yakından ilişkili iki gelişme AP seçimlerine yönelik politikalar ve sonuçları bakımından dikkate değer analizler ortaya çıkardı.

Hükümeti oluşturan partilerin, NATO’nun genişlemesine paralel olarak Ukrayna’ya verdiği askeri ve mali destek politikalarının, seçmenler tarafından kabul görmediği seçim sonuçlarıyla kanıtlandı. Rusya ile savaşa bağlı olarak büyüyen enerji krizi, üretimdeki daralma ve İkinci Dünya savaşından sonra görülen en yüksek enflasyon seçmen tercihlerini belirledi. Son bir yıl içinde büyük eyaletlerde ciddi oy kaybı yaşayan Atlantikçi politikalar AP seçimlerinde hezimete uğradı.

KAYBEDENLER AYAKTA ALKIŞLADI

Zelenskiy'in Almanya Parlamentosunda, “Savaş olsa da yatırım yapın, Rusya yenilmezse Avrupa değerlerini kaybeder. Dostlarımızı bizimle birlikte harekete çağırıyoruz” sözleri, AP seçimlerini kaybeden partiler tarafından ayakta alkışlandı. ‘Ukrayna’nın Yeniden İnşası’ adı altında yürütülen oturumlarda silah ve mali yardım pazarlıkları kamuoyuna, yatırımlar ve insani yardım konuları gibi gösterildi. Görüşmelerde hava savunma sistemleri, tank modernizasyonu ve Almanya askerlerinin savaşta doğrudan yer alması gibi konuların konuşulduğu belirtiliyor.

AfD'nin 77 milletvekilinden 73'ü ve sol alternatif Sahra Wagenknecht İttifakı'nın (BSW) 10 vekilinin tamamı Zelenski’nin konuşmasını boykot etti.

KAZANANLAR ZELENSKİY’İ BOYKOT ETTİ

AP seçimlerinde oylarını 5 puan artıran AfD'nin 77 milletvekilinden 73'ü ve ilk defa AP seçimlerine girerek yüzde 6,2 oy alma başarısını gösteren sol alternatif Sahra Wagenknecht İttifakı'nın (BSW) 10 vekilinin tamamı, Rusya ile barışın bir işareti olarak Zelenskiy’in konuşmasını boykot etti.

Sahra Wagenknecht, boykotun gerekçesi olarak; “Zelenskiy'in Avrupa’da son derece tehlikeli bir tırmanışa katkıda bulunduğunu” söyledi. “Asıl tehdit NATO’nun genişleme isteğidir” diyen Wagenknecht “Zelenskiy burada barışı temsil etmiyor” açıklamasında bulundu.

AfD liderliği “Zelenskiy savaş için başkan yapıldı” gerekçesiyle boykot ettiklerini açıkladı. Parti liderleri Alice Weidel ve Tino Chrupalla: “Kamuflajlı bir konuşmacıyı dinlemeyi reddediyoruz. Zelenskiy'in görev süresi doldu. O sadece savaş olduğu için görevde ve meşruluğu tartışmalı” diyerek sandalyelerini boşaltıp oturumu dinlemeyi reddettiler. Ukrayna'da cumhurbaşkanlığı seçimi mevcut sıkıyönetim nedeniyle askıya alınmıştı.

Almanya’da hükümet partileri Grüne (Yeşiller) ve SPD (Sosyal Demokratlar) seçimlerin kaybedeni oldu

HÜKÜMET POLİTİKALARINA GÜVEN YOK

Almanya Federal Seçim Kurulu’nun Avrupa Parlamentosu seçimlerine ilişkin açıkladığı sonuçlar göre; muhafazakâr Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 30 ile en yüksek oyu aldı. Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise geçen döneme göre oylarını 4,9 puan artırdı ve yüzde 15,9'la ikinci oldu. AfD, Thüringen, Brandenburg, Saksonya, Sachsen-Anhalt eyaletlerinde birinci parti konumuna yükseldi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 13,9, Yeşiller 11,9, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5,2 oy aldı. Solda yeni kurulan Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet (BSW) yüzde 6,2 oy aldı.

Bu sonuçlara göre hükümetteki koalisyon partileri seçimlerin kaybedeni oldu. Yeşiller, geçen seçime oranla 8,6 puan kaybıyla büyük yenilgi yaşadı. İktidarın büyük ortağı SPD ise 1,9 puan oy kaybetti.

Almanya'da yaşayan Türklerin öncülüğünde kurulan "Demokratischen Allianz für Vielfalt und Aufbruch - DAVA) adlı siyasi oluşum 148 bin 724, oy alarak AP’ye milletvekili çıkaramadı.

Katılım, geçen seçimlere göre 3,4 puan artarak yüzde 64,8 olarak gerçekleşti.

MACRON YIKILDI

Fransa'da AP seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 31,50’lik oranla ve açık ara farkla ilk sırayı alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans yüzde 15,2'lik oranla ikinci oldu. Partisinin açık farkla yenilgiye uğramasının ardından Macron, sonuçların "Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını" iddia etti ve 30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini duyurdu.

MİLLİYETÇİLER YÜKSELİŞTE

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, ülkesindeki genel seçimde partisi liberal Flaman Open Vld'nin başarısızlığından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, istifa etti. De Croo'nun gözyaşlarını tutamadığı anlar kameralara yansıdı.

Seçimin galibi milliyetçi Flaman Vlaams Belang hem federal parlamentoda hem Flaman bölgesinde ikinci sıraya yerleşti. Geleneksel olarak Belçika başbakanları, seçimlerin ertesi günü Kral'a istifasını sunuyor.

MELONİ’YE GÜVEN OYU

İtalyan Rainews24 kanalının paylaştığı sandık sonuçlarına göre, milli koalisyon iktidarının büyük ortağı Başbakan Giorgia Meloni'nin partisi İtalya'nın Kardeşleri (FdI) yüzde 27,7'lik oy oranıyla ilk sırada yer aldı. Elly Schlein liderliğindeki ana muhalefet Demokratik Parti (PD) ise yüzde 23,7 oy oranıyla AP seçimlerinde ikinci sıranın sahibi oldu. Muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S) oy oranı yüzde 11,1 olarak ölçüldü ve oy oranının 2022'ye göre gerilediği görüldü.

FİLİSTİN’İ TANIYAN HÜKÜMET KAZANDI

İspanya'da AP seçimlerini az farkla iktidardaki merkez sağ Halk Partisi (PP) kazandı. İçişleri Bakanlığının duyurduğu resmi seçim sonuçlarında İspanya'nın AP'de sahip olduğu 61 sandalyenin 22'si PP'nin, 20'si mevcut durumda koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) oldu.

NATO’YA DİRENMEYE DEVAM

Macaristan'da AP seçimini Başbakan Orban'ın partisi kazandı. AP'ye gönderilecek 21 üyeyi belirlemek üzere düzenlenen seçimde kullanılan oyların yüzde 44,6’sını alan Orban seçimin kazananı oldu. 2019’daki seçime kıyasla yüzde 8 oy kaybeden Fidesz'in milletvekili sayısı 13'ten 11'e düştü.

İKTİDAR SALLANIYOR

Avusturya’da Avrupa Parlamentosu seçimini milliyetçi Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) kazandı. İçişleri Bakanlığının paylaştığı geçici resmi sonuçlarına göre, FPÖ önceki seçime oranla oylarını yüzde 8,3 oranında artırarak birinci parti oldu. İktidarın büyük ortağı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ise önceki seçime oranla ciddi oranda oy kaybetti. 2019’da 34,6 olan oy oranı yüzde 9,9 düşerek 24,7’e geriledi.

SOSYALİSTLERİN ZAFERİ

Portekiz'de AP seçimlerini ana muhalefetteki Sosyalist Parti kazandı. Resmi sonuçlara göre PS yüzde 32,4, azınlık hükümetiyle iktidarda olan merkez sağ görüşlü Demokratik İttifak (AD) ise yüzde 31,95, sağcı Chega yüzde 9,89, Liberal Girişim (IL) yüzde 8,51 oy oranıyla AP'ye parlamenter gönderdi.

MUHALEFET ÖNE GEÇTİ

Çekya İstatistik Kurumu tarafından açıklanan geçici resmi sonuçlara göre, muhalefetteki ANO oyların yüzde 26,1’ni alarak birinci parti oldu. İktidardaki Sivil Demokrat Parti (ODS), Top 09 Partisi ve Hristiyan Demokratlar Birliği (KDU-CSL) oluşturduğu ittifak yüzde 22,3 oyla ikinci oldu. Seçime ilk defa giren milliyetçi ittifak oyların yüzde 10,2’ni aldı. Sol görüşlü Yeter Partisi oyların 9,6’sınıaldı.

MİÇOTAKİS HEDEFE ULAŞAMADI

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu seçimini iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (ND) kazandı.

Ana muhalefetteki Sol Koalisyon (SYRIZA) 4, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) 3 sandalye elde etti. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, basına yaptığı açıklamada Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hedeflerine ulaşamadıklarını söyledi. Türklerin kurduğu Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi, Batı Trakya'da 3 ilden 2'sinde birinci çıktı.

TÜRKLER DAMGA VURDU

Bulgaristan'da eski başbakanlardan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi, oyların yüzde 26,2'sini, Avrupa Birliği (AB) ve NATO yanlısı Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) ittifakı, yüzde 15,7’lik oy aldı.

AB ve NATO karşıtı, Vızrajdane (Yeniden Doğuş) partisi, oyların yüzde 14,5’ini aldı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, oyların yüzde 14,3’ünü aldı. Son parlamentoda HÖH 36 milletvekili ile temsil edilirken, bu seçim sonrasımilletvekili sayısını artırması bekleniyor.

Devlet destekli gösteriler işe yaramadı

Almanya’da hükümet partileri olan Sosyal Demokratlar ve Yeşillerin yanlış politikalarını örtmek için düzenlediği ve yüzbinlerce kişinin katıldığı sözde ‘aşırı sağ karşıtı’ eylemler Avrupa Parlamentosu seçimlerini kaybetmesine engel olamadı.

“AfD göçmenlerin geri gönderilmesi için gizli toplantı yaptı” iddiasıyla geçtiğimiz aylarda bizzat devlet desteğiyle başlayan eylemlere Cumhurbaşkanı, başbakan, koalisyon ortakları, bakanlar, Deutsche Bank art arda destek açıklaması yapmıştı. Eylemlerde AB ve LGBT sembolleri öne çıkmıştı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, düzenlenen çok sayıda gösteriyi memnuniyetle karşılamış "Ülkemiz şu anda ayakta ve milyonlarca vatandaş sokaklara çıkıyor. Demokrasiyi güçlü kılan demokratların dayanışmasıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ülkede ‘aşırı sağa karşı eylemler’ için “sokağa çıkan göstericilerin herkesi cesaretlendirdiğini’ iddia etmişti.

Avrupa Parlamentosu’nun görev ve yetkileri

AP, AB organları içinde üyelerinin doğrudan halk oyuyla belirlendiği tek kurum. Parlamentonun Belçika'nın başkenti Brüksel ve Fransa'nın Strasbourg kentinde yerleşkeleri bulunuyor. Genel olarak daha kritik konular Strasbourg'da, rutin toplantılar Brüksel'de yapılıyor. Sekretaryası Lüksemburg’da.

AB bünyesindeki en önemli kurumlardan biri olan AP'nin görevleri, yasa yapımı, bütçe kontrolü ve demokratik kontrol olmak üzere üç başlıkta toplanıyor.

Ayrıca AB'nin uluslararası anlaşmalarını ve genişleme gibi önemli kararlarını onaylıyor.

Almanya 96, Fransa 81, İtalya 76, İspanya 61, Polonya 53, Romanya 33, Hollanda 31, Belçika

22, Portekiz, Yunanistan, Macaristan, İsveç ve Çekya 21'er, Avusturya 20, Bulgaristan 17, Slovakya, Danimarka ve Finlandiya 15'er, İrlanda 14, Hırvatistan 12, Litvanya 11, Letonya ve Slovenya 9'ar, Estonya 7, Malta, Lüksemburg ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 6'şar milletvekili ile temsil ediliyor.

'Turuncu saldırı'nın faili serbest bırakıldı

AHMET KORKMAZ / HOLLANDA

Hollanda "Demokrasi için Forum" (Forum voor Democratie - FVD) adlı siyasi partinin lideri Thierry Baudet’e turuncu şemsiyeyle saldıran Ukraynalı saldırgan serbest bırakıldı.

Saldırı geçen yıl ekim ayında Belçika'nın Gent Üniversitesi’nde gerçekleşmişti. Ukrayna asıllı saldırgan Baudet'e "turuncu" şemsiye ile vurmuştu. Konferans öncesi saldırının hedefi olan Baudet NATO ve AB karşıtı görüşleriyle biliniyor.

Belçika yayımlanan Het Nieuwsblad gazetesinin haberin göre, Ukraynalı saldırgan mahkemeye çıkarılmasına gerek görülmeden “önkoşullu bir uyarı” ile serbest bırakıldı. 33 yaşındaki saldırgan belirli koşulları yerine getirmesi halinde cezai kovuşturma yapılmayacak.

Ganser’den uyarı: Almanya Rusya’nın üzerine sürülüyor

İsviçreli Tarihçi Dr. Daniele Ganser, Almanya’nın Aachen kentinde verilen “İnsanlık Ödülüne” layık görüldü. “Silah ve Yaptırım Yerine Diploması Hareketi” tarafından düzenlenen ödül törenine, Ganser’in konuşmaları damga vurdu.

“Almanya için bugünlerde zor olan şey, Amerikan Emperyalizminden kurtulmaktır” diyen Ganser, “Bu nokta çok iyi anlaşılmalı ve her geçen gün daha fazla insan bunu anlıyor. Amerikalılar, Ukrayna’yı Rusya’nın üzerine salarak Rusları güçsüzleştirmeye çalıştı. Tahminen 500 binden fazla Ukraynalı öldü. Sayılar tartışılır. Ancak durum buna benziyor. Amerikalıların ikinci planı da, Almanları Rusların üzerine salmak. Bu durum anlaşılmalı. Çünkü bu durum anlaşılırsa tamamen desteklediğim ‘NATO’dan çıkılsın” çağrısının, demokrasiyi ve diplomasiyi güçlendirmenin öneminin ve öldürmek yerine görüşmelere yönelmenin, medyanın savaşa değil, barışa ihtiyacı olduğunun ve savaş sanayine teslim olmamanın önemi de daha fazla anlaşılacaktır” diye konuştu. Bu görüşü savunanların çoğunlukta olduğunu belirten Ganser, kendisine verilen ödül için de teşekkür etti.

Sonraki Haber