Zelenskiy’nin eski danışmanı: Artık masaya oturma vakti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin eski danışmanı, cephe hattında durumun daha umutsuz göründüğü bir dönemde, Rusya ile barış görüşmeleri yapmayı düşünmenin tam zamanı olduğunu söyledi.

Aleksy Arestoviç Inews'e yaptığı açıklamada Zelenskiy'nin "dünyanın dört bir yanındaki parlamentolarda kahramanı oynama" eğilimi nedeniyle kendi propagandasının rehinesi haline geldiğini söyledi. Eski Cumhurbaşkanlığı danışmanı ve sözcüsü, Zelenskiy'nin şu anda "ulusal çıkarları değil kendi konumunu düşündüğünü." söyledi. Arestoviç kısa bir süre önce başkanlık için Zelenskiy'e karşı aday olacağını ve kampanyasını barış platformu üzerinden yürüteceğini açıkladı.

‘KOŞULLAR UYGUN’

Arestoviç koşulların uygun olduğunu belirterek, "Rusya için Ukrayna'nın NATO'ya katılmaması, bizim içinse bu savaşı durdurmak… Bunlar, Avrupa'da yeni bir kolektif güvenlik sistemi hakkında - sadece Ukrayna ve Rusya arasında değil - gerçek bir tartışma başlatmak için harika koşullardır." ifadelerini kullandı.. Arestoviç, Rus birliklerinin Kiev'e yaklaşmasının ardından Ukrayna'nın 2022 baharında müzakere etmek için çok daha güçlü bir konumda olduğunu söyledi ve dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın barış görüşmelerini baltalamış olabileceğini vurguladı. O dönemde Rusya'nın Rus dilinin korunmasını, Kiev ordusunun küçültülmesini ve NATO'dan uzaklaşılmasını istediğini belirten Arestoviç, İstanbul'da yapılan müzakereler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olduğunu belirtti. Johnson'ın nisan ayında Kiev'e yaptığı ziyaretin ardından görüşmelerin hızla sonlandırıldığını söyledi.

RUSYA MÜZAKERELERE AÇIK

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Ukrayna'daki hedeflerine "siyasi ve diplomatik yollarla" ulaşmayı tercih edeceğini bir kez daha teyit etti. Peskov salı günü yaptığı açıklamada "müzakerelere hala hazırız" dedi. Devlet Başkanı Zelenskiy ise ekim ayı başında, Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimindeki Rusya ile herhangi bir müzakerenin "imkansız" olduğunu belirten resmi bir kararname imzaladı.

Sonraki Haber