Zerya Kuyumculuk vurgununda sır ilişkiler: Paralarını kaybettiler şikayetçi olmadılar

Diyarbakır’da ortaya çıkan 'Zerya Kuyumculuk vurgunu'nda kuyumcuya parasını kaptırdığı halde şikayetçi olmayanların kimliği ve nedenleri araştırılıyor.

Diyarbakır kamuoyunda uzun süredir tartışılan vurgunla ilgili soruşturma sürerken dolandırıldığı için şikayette bulunan kişilerin toplam para tutarı ile kuyumcunun dolandırdığı para miktarı arasında büyük uçurum olduğu bildiriliyor. Şu ana kadar şikayetçi olan kişilerin (yaklaşık 50 kişi) daha çok esnaf kesiminden olduğunu kaydeden kaynaklar, şu bilgiyi veriyor: “Şu ana kadar yapılan şikayet miktarı çok az. Oysa olayın gerçek boyutu yapılan şikayete konu olan miktarın çok çok üstünde. En az bir milyarın üzerinde bir vurgundan söz ediliyor. Yaptığı ön incelemede bile bu net bir şekilde ortaya çıkıyor.”

ALTIN BORCU

Adı geçen kuyumcuya çalıştırması için (emanet) verilen paraların altın hesabı üzerinden verildiğine de dikkat çeken kaynaklar, ilde görev yapan bazı üst düzey kamu görevlilerine işaret ettiler. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Diyarbakır’dan tayini çıkmış bir üst düzey kamu görevlisinin 60 kg, yine tayini çıkan bir başka kamu görevlisinin 57 kg, bir özel kalem müdürünün 17 kg, bir üniversite yetkilisinin 32 kg altınının üstüne yatıldı. Diyarbakırlı kaynaklar, şöyle konuşuyor: “Ortada garip bir durum var. Bir sürü bürokratın adı konuşuluyor. Aldıkları kâr payları dillerde. Ama adı geçenlerin hiçbiri şikayetçi olmadı. Şikayetçi olsalar bu kadar parayı nereden kazandıkları araştırılacak. Bundan korktukları için seslerini çıkarmadıkları, paralarını başka yolla tahsil etmeye çalıştıklarından söz ediliyor. Muhtemelen vurgunu yapan da bu durumun farkındaydı ve üzerine gelemeyeceklerini biliyordu. Ya da kendisinde çok bilgi vardı.”

Olayla ilgili olarak üç kişi tutuklu. Ancak soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunduğu için olayla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşamıyor. Haklarında FETÖ soruşturması olan kişilerin vurgunu yapan kişilerle bağlantılı olduğu ileri sürülüyor. Bazı üst düzey kamu görevlilerinin çocuklarına alınan audi marka lüks araçlar da Diyarbakır’da konuşulanlar arasında.

Diyarbakır’da yayınlanan yerel gazeteler olaya geniş yer ayırdı. Diyarbakır Söz gazetesinde olayla ilgili şu bilgiler yer aldı:

'KİM BU BÜROKRATLAR'

“Üst düzey bürokrat ve daire müdürlerinin, yüksek miktardaki paralarının kaynağının ne olduğu sorgulanırken, bazı ihalelerden alınan komisyonların karşılığında firmaların para yatırdığı iddia ediliyor. Sosyal medyada isimleri geçen ve kuyumcuya milyonlarca lirayı emanet eden bürokratların kimler olduğu sorusuna yanıt aranıyor.”

“Dosyayla ilgili gizlilik kararının alınmasının, bürokratların isimlerinin dışarıyla sızmaması için olduğu iddia edildi. Öte yandan bürokratların yüksek miktardaki bu paraları 'nerden buldukları' sorusunun yanı sıra 'kâr payı' adı altında neden kuyumcuya verdikleri de akıllara yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına ilişkin soruları getirdi.”

MÜFETTİŞ GÖNDERİLDİ

“Öte yandan, adli soruşturmanın dışında isimleri gündeme gelen üst düzey bürokrat ile daire müdürleri başta olmak üzere Yargı ve Emniyet'teki bazı isimlerle ilgili, bağlı bulundukları bakanlıklarca gönderilen müfettişlerin yürüttüğü idari soruşturmalar ise devam ediyor. Bazı belediyelerin de, idari soruşturma kapsamına alındığı öğrenildi.”

Sonraki Haber