Zeytin üreticileri yağış bekliyor

‘Var’ yılı olması nedeniyle bu yıl fazla üretim bekleyen üreticiler, körfezde sonbahar yağışlarının yetersizliği nedeniyle kaygılı. Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, beklenen yağış gelmezse zeytin üretiminde düşüşlerin yaşanabileceği uyarısı yaptı

10 milyon zeytin ağacıyla Ege Bölgesi’nin önemli üretim merkezlerinden olan Edremit Körfezi’nde zeytin hasadı başladı.

Türkiye'de geçen yıl 1 milyon 520 bin ton zeytin, 422 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleştirildi. Aynı dönemde zeytinyağı ihracatı ise 182 bin ton olarak kayıtlara geçti.

İspanya ve İtalya başta olmak üzere, dünyada zeytinyağı üretiminin yüzde 20 azaldığı, Türkiye'nin üretiminin ise artış gösterdiği 2022/2023 sezonunda dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik bazı kısıtlamalara gidilirken söz konusu uygulamanın bu yıl kaldırılması, üreticiler için memnun edici bir gelişme olarak değerlendirildi.

Yaşanan bu gelişmeler, Türk zeytinyağı üreticilerinin üretim ve ihracatta 2024/25 sezonundaki beklentisini bir önceki sezona göre artırdı.

DÜŞÜŞ OLABİLİR

‘Var’ yılı olması nedeniyle bu yıl fazla üretim bekleyen üreticiler, körfezde sonbahar yağışlarının yetersizliği nedeniyle kaygılı. Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, beklenen yağış gelmezse zeytin üretiminde düşüşlerin yaşanabileceği uyarısı yaptı. Diker, şöyle konuştu:

“Bölgesel olarak metrekareye düşen 14 kilogram yağış miktarı, zeytinlik alanlarımız için yeterli olmadığı gibi, önümüzdeki 10 gün içerisinde de yağış gözükmemektedir. Hava sıcaklıklarının da mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, zeytin üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Bölgede rekolte tahmin miktarında sapmalar olabilir.”

Ali Yılmaz Diker

MALİYET 290 LİRA

Diker, ‘ürün bol’ diyen bazı spekülatörlerin gerek zeytin gerekse zeytinyağı fiyatını düşük göstermeye çalıştığına da dikkat çekti. Üretim maliyetlerinin yükseldiğini ve zeytinyağı fiyatlarının yükseleceği uyarısı yapan Diker, maliyet ve fiyatlarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Mazot başta olmak üzere, gübre ve işçi ücretlerinde ciddi artışlar oldu. Yaptığımız hesaba göre 1 kilogram zeytinyağının maliyeti 224 lira. Buna yüzde 30 çiftçi geçim payı eklendiğinde 1 kilogram zeytinyağı için 290 lira gibi rakam çıkmakta. Bu rakamın altında açıklanacak olan fiyat, zeytin tarımının sürdürülebilirliğini ortadan kaldıracaktır.

“Sofralık zeytinde de 1 kilogram zeytinin maliyeti 64 lira. Bu rakamın üzerine yüzde 30 çiftçi geçim payı da eklendiğinde zeytinin fiyatı 83 lira olmalıdır.”

BİRLİKLERE ÇAĞRI

Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, Tariş ve Marmarabirlik’in fiyatlarda yana tavır koyacaklarını umduklarını belirtti, Tarım Kredi Kooperatiflerine de bir an önce fiyat açıklamaları konusunda çağrı yaptı.

Sonraki Haber