Zeytinyağında ihracat yasağı devam edecek

Ticaret Bakanlığı, iç piyasada tüketici refahı ve fiyatları bakımından arz yönlü sıkıntılara mahal verilmemesi için zeytin rekoltesindeki gelişmelerin takip edileceğini, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik tedbirin de bir süre daha sürdürüleceğini bildirdi.

2022-2023 sezonunda dünyanın önde gelen zeytin üreticisi ülkelerinde rekolte düşüklüğü yaşandığı anımsatılan açıklamada, buna mukabil Türkiye'deki rekolte artışı nedeniyle ülke zeytin ve zeytinyağına yönelik dış talebin arttığına işaret edildi.

Açıklamada, yükselmeye devam ettiği görülen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatlarına olumsuz etkisinin sürmesi nedeniyle yeniden bir değerlendirme yapıldığı belirtilerek, 1 Ağustos 2023'ten itibaren uygulanmak üzere 1 Kasım 2023'e kadar dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına yönelik ilave tedbirlerin yürürlüğe konulduğu anımsatıldı. ​​​​​​​

PUL BİBER İHRACATI YÜZDE 27 ARTTI

Türkiye'den 9 ayda 94 ülkeye 8 milyon 624 bin dolarlık pul biber satıldı. 2022'de Türkiye'den 104 ülkeye 10 milyon 549 bin dolarlık pul biber ihracatı yapıldı.

Geçen yıl Ocak-Eylül döneminde 6 milyon 812 bin dolar olan pul biber ihracatı, bu yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 27 artışla 8 milyon 624 bin dolara çıktı.

Geride kalan 9 ayda Suudi Arabistan, ABD, Irak, Fransa, Rusya, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirliği, Dubai, Çin Halk Cumhuriyeti, Malta, Japonya, Küba ve Fas'ın da aralarında bulunduğu 94 ülkeye 2 bin 600 ton pul biber gönderildi.

Sonraki Haber