Ziraat Katılım'dan Başkent'te şube atağı

Ziraat Katılım, Ağustos 2022 itibarıyla 138 şubeye ulaştı. Banka yaz döneminde ise başkent Ankara'da şube atılımı yaptı. Buna göre; 29 Haziran'da 133 ve 134. şubeler Ankara Siteler ve Etlik'de açıldı.

Temmuzun 18'inde de 135 ve 136. şubeler Etimesgut ve Başkent Ticari şubeleri olmak üzere faaaliyete başladı. Temmuzun 25'inde de Çankaya Ticari Şubesini açan Ziraat Katılım, şube sayısını 137'ye çıkardı. Haziran sonunda ise Akdemiz Ticari Şubesi'ni 132. şube olarak açan banka son olarak yurt içindeki 138. şubesini 3 Ağustos'ta Sancaktepe'te faaliyete geçirdi.

2022 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda alınan karara istinaden sermayesi 2 milyar 650 milyon TL’ye yükseltilen bankanın toplam aktifleri 2021 yılı sonuna göre 2022 birinci çeyreğinde yüzde 24 artışla 121.6 milyar TL’ye ulaştı.

118 MİLYAR TL DESTEK

Toplanan fonlar aynı döneme göre yüzde 25 artış ile 97.55 milyar TL oldu. Kullandırılan nakdi fonlar yüzde 29 artışla 85.4 milyar TL seviyesine çıkarken, Ziraat Katılım’ın tüm sektöre sağladığı nakdi ve gayri nakdi finansman toplamı 118 milyar TL oldu. 2022 birinci çeyreğini 1.2 milyar TL kâr ile tamamlayan bankanın, konsolide olmayan 2022 birinci çeyrek faaliyet raporunda, söz konusu dönemde yedi adet kira sertifikası ihracının başarılı bir şekilde tamamlandığı bilgisine yer verildi. Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığı ile gerçekleştirilen bu ihraçlardan 3.2 milyar TL fonlama temin edilirken, kira sertifikası ihraçlarının tamamına yatırımcılardan ihraç tutarının üzerinde talep geldi. Türkiye’nin kamu sermayeli ilk katılım bankası olan Ziraat Katılım, faaliyetlerine başladığı 2015 yılından bugüne kadar yatırımcılara gerçekleştirdiği 108 adet kira sertifikası ihracı ile toplamda 40.3 milyar TL hacme ualştı.

SOĞUK ZİNCİRE FİNANSMAN

Finansal kiralama yöntemiyle yerli malı ve yeni soğuk hava üniteleri ve/veya soğutucu frigorifik kasa/ünite temininin desteklenmesi amacıyla KOSGEB ile banka arasında imzalanan “Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansal Kiralama Destek Programı Protokolü” uygulamasına devam edildi. Yine finansal kiralamaya ait peşinat ve/veya kâr payının ilgili destek programı mevzuatı çerçevesinde desteklenmesi amacıyla hazırlanan, “KOSGEB Destek Programları Finansal Kiralama Protokolü” uygulamasına ilk çeyrekte de sürdü.

KGF'YE KATILDI

Kredi Garanti Fonu (KGF) ile banka arasında yatırımları desteklemek amacıyla protokoller imzalandı ve yararlanıcıların kullanımına sunuldu. Üretim ve istihdam kapasitelerini artıracak yeni veya devam eden yatırımlar kapsamında finansman ihtiyaçlarının karşılanması için teminat desteğine ihtiyaç duyan (imalat sanayiinde faaliyette bulunan veya ihracat yapan firmalar öncelikli olmak üzere) tüm KOBİ ve KOBİ dışı işletmelere, finansman taleplerinin uygun koşullarda karşılanmasını teminen KGF kefaletli olarak, “Yatırım Destek Paketi” hazırlandı. Bununla birlikte KOBİ ve KOBİ dışı firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarının finanse edilmesi karşılığında KGF kefaletli olarak “İşletme Harcamaları Destek Paketi” hazırlandı. Bankanın ikinci çeyrek ve yılın ilk altı ayına ilişkin finansal sonuçlarının ise önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Sonraki Haber