Ziraat Odaları dertli: Çankırı’dan acil çözüm çağrısı
Çankırı Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, “Çiftçilerimiz gübre, mazot, sertifikalı tohum, elektrik ve ilaç kullanmaktan kaçınıyorsa tarımsal üretimde ciddi bir sorun var demektir. Çiftçimizi toprağa ısındırmalıyız, korkularını bertaraf etmeliyiz. Çiftçimize üretimde kalmasını sağlayacak tedbirler alınmalı, sorunları dikkate alınarak, acilen çözüme kavuşturmalıyız” dedi. Gamzeli, bölge çiftçisinin taleplerini şöyle sıraladı:
- Tarımsal destekler yeniden düzenlenmeli, oranda artış yapılmalıdır. 2022 yılında yetersiz gübre kullanımı ülkemiz genelinde rekolteyi düşürecektir. Çiftçilerimizin gübre, mazot ve ilaç maliyetlerinin en az yüzde 50’si destek olarak verilmelidir.
- Dövizdeki artış nedeniyle bazı tarım ilaçları fiyatlarında da yüzde 70’e varan oranlarda artışlar yaşandı. Haksız kazanç elde eden ithalatçı firmaların, denetlenerek piyasa fiyatlarının düzenlenmesi açısından gübre fiyatlarını maliyet ve onun üzerine adil bir kâr düzeyine getirmeleri sağlanmalıdır.
- Tüm çiftçilerimizin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları, faizleri silinmek suretiyle uzun vadeyle yapılandırılmalıdır. Çiftçimizin düşük faizli kredi ihtiyacının tamamını karşılamalıdır, uygulanan yüksek faiz oranları düşürülmelidir.
- Tarım BAĞ-KUR primleri bin 668 lira 83 kuruşa çıktı. Birçok çiftçimiz bu primi ödeyemeyecek, tarımda kayıt dışı çalışma da artacaktır. Devletimiz sosyal güvenlikte çiftçilerimizi desteklemelidir.
- Tarımsal destekler ekimden önce açıklanmalı ve zamanında verilmelidir. Küçük aile işletmelerine öncelik verilmelidir. Genç çiftçilere yönelik ek teşvik ve destekler getirilmelidir.
- ÇKS’ye dâhil edilemeyen, ancak tarımsal üretim yapılan araziler de tarımsal desteklerden faydalanmalıdır.
- Sertifikalı tohum kullanımına verilen destekler artırılmalıdır.
- Yem sanayi piyasası kontrol edilmeli, piyasaya gerektiğinde müdahale edecek mekanizmalar hayata geçirilmelidir.
- Üretici zorluklarla ürettiği üründen kazanç sağlayamazken, aracılar stokçular ciddi rakamlar kazanarak, market fiyatlarındaki artışa neden olmaktadır. Tüketici lehine denetimler artırılmalıdır.