ZMO: Buğday fiyatı en az 2 bin lira olmalı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkan Remzi Suiçmez bu yıl buğday fiyatının en az 2 bin lira olmasını istedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, yaklaşan buğday hasat zamanı ile ilgili olarak Aydınlık’a yaptığı açıklamada, bu yıl açıklanacak buğday alım fiyatlarının gelecek yıllar açısından da önemli olduğunu söyledi. Suiçmez, “Buğday üretimimiz 18-20 milyon ton civarındaydı. Bu yıl hem ekim sahaları arttı hem de hava koşulları uygun geçtiği için üretim iyi. Üretimimiz 25 milyon tona kadar çıkabilir. Bu durum iyi değerlendirilmeli. Girdi maliyetlerinde artış çok yüksek. Bu yıl buğday fiyatları en az 2 bin lira olmalı. Bu fiyat verilirse ileriki yıllar için de üretim garanti altına alınmış olur. Eğer fiyat düşük olursa önümüzdeki yıl buğday ekim alanları daralır. Geçen yıl 9 milyon ton buğday ithalatı yapmışız. 2,3 milyar dolar ödemişiz. İthalata devam etmek zorunda kalırız” dedi.

KORONA SONRASI HESAPLAR DEĞİŞTİ

Tarımda bugüne kadar, “üretim olmazsa ithalat yaparız” anlayışı olduğunu, ama artık geçerliliği kalmadığını kaydeden Suiçmez, “Koronavirüs salgını sonrası hesaplar değişti. Artık ülkeler tarımsal ürün ihracatlarını kontrol altına alıyorlar. Türkiye de buna göre hesap yapmalı” diye konuştu.

TMO’nun çiftçiye alım garantisi vermesini de gündeme getiren Suiçmez, “Bu sağlanırsa ve paralar gecikmeden zamanında ödenirse çiftçinin tüccarın eline düşmesi ve ürününü düşük fiyatta satması önlenir” ifadelerini kullandı.

TARIMA DESTEK PAKETİ

Tarımda sorunların çözümü için hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Suiçmez şunları söyledi: “Tarımda sorunun çözümü için yapılması gerekenler bellidir. Hazine arazilerini tarıma açma projesi çözüm değildir. Çözüm ekili alanların tarım dışına çıkmasını, çiftçinin tarladan uzaklaşmasını önleyecek politikaların devreye sokulmasıdır. Türkiye’nin bir an önce planlı tarıma geçmesi ve ürün planlaması yapılması gerekiyor. Örneğin geçen yıl terörist muamelesi gören soğan üretimi yüksek. Patateste de üretim iyi. Umarım üreticiler sıkıntı yaşamazlar. Tarımın içinde bulunduğu sorunlar bir an önce ele alınmalı, sadece tarımı kapsayan bir destek paketi açıklanmalı. Bu çalışmalar yapılırken ziraat mühendisleri de söz sahibi olmalı.”

Sonraki Haber