Zonguldak’a maden meslek lisesi

VOLKAN MUCUK / HEPİMİZİN SENDİKASI GRUBU MESLEKÎ EĞİTİM KOMİSYONU ÜYESİ

24 Ekim’de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amasra’da meydana gelen maden faciasının ardından alınacak önlemler kapsamında; “Bartın'daki benzeri kazaların önüne geçmek için atacağımız adımlar arasında bölgede, madenciliğe özel bir meslek lisesi açma projesi de bulunuyor.” dedi. Kömür madeni kazalarının nedenleri incelendiğinde altyapı, teknik, teknoloji vb. eksikliklerin yanında insan faktörünün yol açtığı kazalar da önemli. İnsan faktörünün yol açtığı maden ve madenlerdeki iş kazalarını önlemede, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi en önemli konu başlığı olarak önümüzde. Hepimizin Sendikası Grubu olarak 2021 yılında yayınladığımız “Meslekî ve Teknik Eğitim Raporu”nda, maden meslek liselerinin madenin çıkarıldığı bölgelerde günümüzün teknolojisine ve ihtiyaçlarına göre açılmasının önemi üzerine durmuştuk. Buna göre, ülkemizin yer altı kaynaklarının bulunduğu illerde hangi maden çıkarılıyorsa, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilgili sektörle işbirliğine giderek o bölgeye özgü maden meslek lisesi açmalıdır. Bu okullarda, günümüzün teknolojisine göre madenlerin gerekli teknolojik altyapılarının yapılması ve nitelikli iş gücü eğitiminin, madenlerde işletmede beceri eğitiminin “Meslekî Eğitim Programı” ile verilmesi gerektiği belirtilmişti.

2017 yılında Enerji Bakanlığı ile MEB arasında bir protokol imzalandu. Bu protokolün amacı şöyle belirtildi:

“MEB ile Enerji Bakanlığı işbirliğinde madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde teknik yeterliliğe, bilgi birikimine ve meslekî sertifikasyona sahip, nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla meslekî ve teknik eğitim veren okul açmak, bu okulların eğitim ve öğretim süresince madencilik sektörüyle etkileşim halinde olmalarını sağlayarak sektörün ihtiyaçlarına yönelik etkili, verimli ve dinamik eğitim modelleri oluşturmak ve uygulamaktır.”

Bu kapsamda 11 ile 12 maden meslek lisesi açılmasına karar verildi. Yapılan protokole göre, kömür madeni dışında çıkarılan başka bazı madenlerle ilgili özel sektörle işbirliğine gidilerek bazı maden meslek okulları açıldı.

ÖĞRETMEN ATANMADI ÖĞRENCİ ALINMADI

Kömür maden meslek lisesi, emeğin ve kömürün başkenti Zonguldak’ta açılmalıdır. Protokolde belirlenen 11 il arasında Zonguldak da var ancak Zonguldak’ta belirlenen okul, halihazırdaki bir meslek lisesinin maden teknolojisi alanı olarak belirlenmiştir. Ancak geçen yıllarda bu okula atölye ve donatım yatırımının yapılmadığı, meslek öğretmeninin atanmadığı ve öğrenci alınmadığını görmekteyiz. Şimdi Cumhurbaşkanımızın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıkladığı gibi, Zonguldak’a gereken yatırım yapılmalıdır. Gerekirse yeniden bir okul yapılmalı ve bu okul sadece kömür maden meslekî eğitim merkezi lise türünde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmelidir. Maden kazalarını önlemek istiyorsak, madenlere gereken teknolojik yatırım yapılmalı, nitelikli iş gücü için son teknolojiye göre yapılmış maden okulları açılmalıdır. İş kazalarının önlenmesinde iş yerinde alınacak önlemler kadar iş güvenliği için eğitimli, iş içinde yetişen işçi önemlidir. Bunu başarabilirsek maden facialarının, bölgenin kaderi olmasından kurtarabiliriz.

Sonraki Haber