Zor günde sorumluluk almak yerine...

TL'deki değer kaybı üzerine açıklama yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma ihracatı durduracak boyuta ulaştı. Dövizin ateşini düşürmek için politikacılar çözüm üretmeli” dedi. Toplumun her kesimi gibi, ihracatçıların da büyük tedirginlik yaşadığını ifade eden Eskinazi, “Ticari hayat çok gerildi, ihracatçılar olarak fiyat veremiyoruz, mal alamaz noktaya geldik. Türk ekonomisinde hammadde, enerji, lojistik başta olmak üzere pek çok girdi dövize endeksli. Dövizde bir günde yüzde 10-15 aralığındaki dalgalanma baş edilebilecek bir dalga değil. Bu dalgalanma hem işletmelerimize, hem de ekonomimize büyük yaralar açar. 'İşletmelerimizin özsermayeleri eridi. Kahin olmaya gerek yok bundan sonraki aşamada bankalar kredi veremez noktaya gelecek. Gelinen nokta iş dünyasının çözüm bulabileceği noktayı çoktan geçti. Acil önlem alınmal.” dese de herhangi bir çözüm önerisi sunmak yerine topu siyasilere attı. Oysa hükümet bugüne kadar ihracatçılar başka olmak üzere sermaye sınıfının birçok talebini yerine getirdi.

ASO: ARTIŞA ANLAM VEREMİYORUM

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise, ekonominin kalıcı olarak dengelenmesinde enflasyonun önceliklendirilmesi gerektiğini belirterek, "Cari fazlanın verildiği, döviz talebinin azaldığı bir dönemde kurların bu denli yukarı yönlü hareketine anlam veremiyorum." dedi. Son dönemdeki küresel gelişmeler ve parasal koşulların Türk lirası aleyhine işlediğini anlatan Özdebir, son haftalarda Türk lirasında yaşanan değer kaybının en önemli nedeninin belirsizlik olduğunu belirterek, "Bu aylarda reel sektörün bir miktar dış borç ödemesi var ama bu kadar artışa neden olacak bir miktar olduğunu da zannetmiyorum. Ortaya çıkan bu spekülatif hareketlerin Merkez Bankasının proaktif bir politika tercihi oluşturamamasının bir sonucu olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

İTO: KUR ATAKLARI MANİPÜLATİF

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç de, Türkiye’nin dünya ihracatındaki payının yüzde 1’i, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 90’ları geçtiği dönemde “kur ataklarının manipülatif” olduğunu dile getirdi. Twitter hesabından mesajlar paylaşan Avdagiç, “Türkiye ekonomisinin kur-faiz gibi iki parametreye hapsedilmesine müsaade etmiyoruz. Daha önce vurguladığımız gibi, tartışmalar faiz-kur ekseninden uzaklaştı. Hedefi faiz ve kur üzerinden hesap görmek olanlara imkan vermemeliyiz. Türk reel sektörü gücünü üretimden, yatırımdan, ihracattan almaktadır. Türkiye ekonomisinin çıpası üretimdir, yatırımdır. Kısır bir döngüye mahkum edilemez. Salgın sonrasının en iyi çıkışını yapacak ülke olma fırsatını kaçırmamalıyız. Bizler üretmeye devam edeceğiz. Ekonomiyi kuşatmak isteyenlere daha çok üreterek cevap vereceğiz. Özellikle çalışanlarımıza enflasyonun üzerinde ücret artışıyla, dayanışma içinde sahip çıkacağız.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber