Zorda kalan ABD'den İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidi

Son günlerde başı dertte olan ABD'nin İsrail- Filistin Savaşı'nın bu denli uzamasından rahatsız olduğu ve İsrail'e silah tedarikini durdurmayı tartıştığı iddia edildi.

Kendi içinde çeşitli sorunlarla boğuşan ABD'de Joe Biden yönetiminin, Gazze'deki saldırılarını azaltması yönünde uzun zamandır süren çağrılarına ikna etmek için Binyamin Netanyahu hükümetine karşı silah tedarikini "koz olarak" kullanmayı tartıştığı öne sürüldü.

NBC'ye konuşan biri eski 4 hükümet yetkilisi, Beyaz Sarayın talimatıyla Savunma Bakanlığının (Pentagon) İsrail'in istediği, "koz olarak kullanılabilecek" silahları incelediğini iddia etti.

Gazze'de sivillere yönelik saldırıların azaltılması ve insani yardım koridorlarının açılması gibi talepler konusunda İsrail'le haftalardır süren görüşmelerin Beyaz Sarayın beklediğinden daha az sonuç vermesi üzerine ABD'nin silah teslimatını yavaşlatmayı veya duraklatmayı düşündüğü öne sürüldü.

İsrail'in, ABD'den hava bombaları, mühimmat ve hava savunma sistemleri dahil olmak üzere daha fazla silah istediği, silah yardımının "koz olarak" kullanılması konusunda henüz herhangi bir karar alınmadığı belirtildi.

ABD'li yetkililerin, İsrail'e silah tedarikinin durdurulması veya ertelenmesi halinde ortaya çıkabilecek olası sonuçları değerlendirdiği iddia edildi.

Sonraki Haber