15 Temmuz ihracatçıya iki yeni engel çıkardı
Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi sonrası Türkiye, 20 Temmuz 2016'dan bu yana Olağanüstü Hal (OHAL) ile yönetiliyor. OHAL'in günlük yaşama olumsuz bir etkisi pek görülmese de iş hayatına etkileri ortada.
Perşembe günü yapılan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında, hem TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik'in hem de TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan'ın terörle mücadeleye tam destek verirlerken, OHAL'e ilişkin eleştirileri dikkat çekti.
ERDOĞAN: NEYİ ENGELLEDİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise eleştirilere, "Acaba OHAL, şu ana kadar bizim sanayicilerimizin, iş adamlarımızın, neyini engelledi? Eğer Olağanüstü Hal, bizim iş adamlarımızın, sanayicilerimizin şu andaki işlevini engelliyorsa, oturur onu konuşuruz ama böyle bir şey söz konusu değil" yanıtını verdi. Fakat öğrendiğimize göre, Türkiye'nin en büyük sanayi gruplarından bir tanesinin bayilerinin yaklaşık yüzde 10'u OHAL süreci ve FETÖ operasyonlarından etkilenmiş durumda. Söz konusu grubun patronları bu durumu çeşitli vesilelerle Başbakan'a ve Cumhurbaşkanı'na iletmişler. Bu tür birçok örnek basına pek yansımasa da iş dünyası kulislerinde konuşuluyor.
15 Temmuz'un en çok vurduğu grup ise ihracatçılar. Yurtdışına çıkışlarda bazı işadamlarının pasaportlarına "gerekçesiz" el konulması, bankaların "Ya FETÖ'ye himmet verdiyse" diyerek kredi konusunda çekingen davranmaları vb. sorunlar ihracatçıları zorluyor. İhracatçılar ise, FETÖ'nün işadamları örgütü TUSKON'a, hükümet baskısıyla adeta zorla üye yapılmaya çalışıldıklarını hatırlatıyorlar ve dönemin ekonomi bakanlarını suçluyorlar.
MÜŞTERİ ZİYARETİ AKSADI
İhracatçıların yaşadığı sorunlar resmi raporlara da yansımış durumda. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) hafta içinde açıkladığı I. Çeyrek İhracatçı Eğilim Anketi'ne göre, ihracatçılardan öteden beri olagelen sorunlar dışında, serbest yazım şeklinde diğer sorunlarını da dile getirmeleri istenmiş. Ankette bu sorunlar şöyle sıralanmış; KDV iadeleri ödemeleri, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası müşteri ziyaretlerinde yaşanan aksama, yurtdışına gidiş sorunları ve vize, gümrüklerde yaşanan gecikmeler, şahıs şirketlerinin ihracatta teşviklerden faydalanamaması.
Burada 15 Temmuz sonrası iki yeni sorun göze çarpıyor. Döviz kurları gibi diğer sorunlar ise daha önceleri de dile getiriliyordu.
İhracatçının istihdamını artırmasının önündeki engellerde ise ilk sırayı "kalifiye personel bulma sorunu" çekiyor. Serbest yazım şeklindeki diğer sorunlar ise; yurtiçi piyasada durgunluk, çalışan sayısının 50’yi geçmesi halinde gelen ilave yükümlülükler, istihdamı artırabilmek için makine/ekipman alımına destek verilmesi ihtiyacı, çalışanların açtıkları davalar, işsizlik ödeneğinin kişileri çalışmadan para kazanmaya teşvik etmesi ve yeni kurulan firmalar için personel maliyetlerinin çok yüksek olması şeklinde sıralanıyor.