2014 dış ticaret açığı 84.5 milyar dolar

2014 ihracat ve ithalat rakamları açklandı. İthalatımız yüzde 3.7 azalışla 242.2 milyar dolar, ihracatımız ise yüzde 3.9 artışla 157.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Buna göre dış ticaret açığımız 84.5 milyar dolar oldu.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 2013’de yüzde 60.3 iken  2014 yılında yüzde 65.1’e yükseldi. Bu oran yüzde 4.8 oranında artmış oldu.

İhracat 2014 yılı Aralık ayında, 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 1.2 artarak 13 milyar 328 milyon dolar, ithalat yüzde 5.6 azalarak 21 milyar 834 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İHRACATTA ALMANYA İTHALATTA ÇİN BİRİNCİ

En çok ihraacat yaptığımız ülke Almanya. Almanya’ya yapılan ihracat 2014 yılı Aralık ayında 1 milyar 165 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla Irak (1 milyar 111 milyon dolar), İngiltere (763 milyon dolar) ve ABD (722 milyon dolar) takip etti.

Çin’den yapılan ithalat, 2014 yılı Aralık ayında 2 milyar 318 milyon dolar oldu.

Bu ülkeyi sırasıyla Almanya (2 milyar 183 milyon dolar), Rusya (2 milyar 137 milyon dolar) ve ABD (1 milyar 116 milyon dolar) izledi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRAÇ EDEMİYORUZ!

Aralık ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 91.7’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 4, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 32.9’dur.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERİN PAYI

İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 78.9’dur. Yüksek teknolojili ürünlerin 2014 Aralık ayında imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 16.9, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 43.3 olarak gerçekleşti.

DIŞ TİCARET VERİLERİ BİZE ŞUNU SÖYLÜYOR

- İthalatta azalma ekonomik büyüme oranının düşük olduğunu, yatırım ve tüketim harcamalarının azaldığını gösteriyor.

- İthalatta enerji maliyeti petrol fiyatlarının düşmesi ve ekonomide küçülmeden dolayı azalıyor.

- İhracattaki artış daralan iç piyasa yerine dış talep ağırlıklı satışların söz konusu olduğunu ve yeni dış pazar seçeneklerinin arandığını gösteriyor.

- İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 5’e yakın bir artış göstermesi güzel. Ancak bu ekonominin büyümesi pahasına oluyorsa -ki öyle-  kötü.

- Yüksek teknolojik yani katma değeri yüksek ürünlerin ihracatı yüzde 4 ile çok düşük.Orta ileri teknoloji ürünleri oranı ile birlikte değerlendirdiğimizde ihracatımızın yüzde 37’si ülkemize katma değer kazandırıyor.

- İthalatta ise teknolojik ürünlerin payı yüzde 50. Yani yarı yarıya

NELER OLUR?

- Petrol fiyatları düşük olmaya devam eder. Bu bizim enerji maliyetimizi düşürür. Dolayısıyla dış ticaret açığımıza olumlu katkı yapar.

- Ekonomi büyümesi yüzde 3’ler civarında beklendiğinden enerji ithalatı miktar bazında azalır. Bu da dış ticaret açığını olumlu yönde etkiler. Ama ekonomimizin büyümemesinin getirdiği kayıplar ve zararlar bu avantajları alır götürür.

- İç piyasada talep daralması devam eder. Bu nedenle işletmeler yeni pazar arayışlarına devam ederler ve bu nedenle dış talep ağırlıklı bir büyüme gerçekleşir. Bu da ihracatımızın artmasını sağlar.

- Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika pazarları tıkandığından ihracatımızda beklenen artışı sağlayamaz. Avrupa pazarlarına olan ihracatta artış gözlenir.

- Avro/dolar paritesi dalgalanmaları dış ticaretimizi ciddi biçimde etkiler ve ihracatımıza sekte vurabilir.

- Dış ticaret açığımız azalır; ama bu ülkenin durgunluğa girmesi pahasına olur.