2016 Avrupa Kupası’nın ekonomik boyutu

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği olan UEFA’nın (Union of Europen Football Associations) düzenlediği Avrupa Kupası başladı. Büyük bir pazara ulaşan Avrupa futbolu yapılan bu turnuvalarla daha da büyümekte ve futbol sanayisinin içinde yer alan herkes bundan nemalanmaktadır. Bugün Avrupa liglerinin parasal büyüklüğü yaklaşık 20 milyar avroya ulaşmıştır.

UEFA
Avrupa futbolunun patronu olan UEFA, FİFA’ya üye 6 konfederasyondan en büyüğüdür. 54 ülke futbol federasyonu UEFA üyesidir. UEFA’nın aldığı kararlar ve kurallar Avrupa Komisyonu’na ters düşemez. 1991’de 15 milyon avro bütçesi olan UEFA’nın bugünkü gelirleri 2 milyar avroya yaklaşmıştır.
UEFA’nın başlıca gelirleri naklen yayın, sponsor, reklam gelirleri ve varlıkların değerlendirilmesinden sağlanan gelirlerdir.
UEFA bu gelirlerinin yüzde 80’ini futbol takımlarına ve ülkelere dağıtmaktadır.

STATLAR
Futbolun fabrikası olan statlara tüm ülkeler hem kendi ligleri hem de Avrupa kupaları için büyük yatırım yapmaktadırlar. 2016 Avrupa Kupası’na ev sahipliği yapan Fransa 10 stada 2 milyar avro yatırım yapmış durumda. Toplam 422 bin kişi maçları izleyebilecek. Biletler 100-150 avro civarında. Finallere giderken bu rakam artıyor. Karaborsa fiyatı 1.000 avro. 2,5 milyon kişinin maçları izlemesi bekleniyor. Bilet gelirlerinden Fransa 1,2 milyar avro gelir bekliyor.

GELİRLERİN PAYLAŞIMI
Fransa, yaptığı yatırımı çıkaracak gibi görünüyor ve stat gelirlerine ilave olarak 400 milyar avro sponsorluk geliri bekliyor. Ayrıca 20 bin kişinin yeni iş bulma olanağı yaratacağı da tahmin ediliyor. UEFA toplam 301 milyon avro olan gelirini şöyle dağıtacak:
Bir kere her takıma katılım payı olarak 8 milyon avro verilecek. Her galibiyete 1 milyon avro, her beraberliğe 500 bin avro, son 16’ya giren ülkelere 1,5 milyon avro, çeyrek finalistlere 2,5 milyon avro, yarı finalistlere 4 milyon avro, kaybeden finaliste 8 milyon avro, şampiyona 27 milyon avro dağıtılacak. 4 takımlı grupta 2 galibiyet 1 beraberlik alıp şampiyon olacak Türkiye 52,5 milyon avro kazanacak. Tüm maçlarını kazanarak şampiyon olan ülke 54 milyon avro kazanacak.
Futbolcular reklam ve primlerden kazanacak.
10 kent özellikle 1,5 milyon yabancının alışverişinden kazanacak.
150 milyon kişinin televizyonları izlemesi nedeniyle yayın kuruluşları büyük gelir elde edecek.
UEFA büyük gelir elde edecek. Bütçesi 2 milyar avroyu aşacak.
Bahisçiler kazanacak.
Tüm ülkelerde yeme-içme-eğlence yerleri maç seyredenlerden kazanacak.

KAYBEDECEKLER!
- İnsanlık zaman kaybedecek!
51 maçın tamamını izleyenler 102 saatlerini maç izlemeye ayıracak. Ortalama herkesin 25 maç seyrettiğini varsayarsak bir kişi 50 saat maç seyredecek. 150 milyon kişi*50 saat=7,5 milyar saat maç izlemeye ayrılmış olacak. Bu da yaklaşık 3 yıl demek. Acaba 150 milyon kişinin yarısı bu 50 saati insanlık için harcasa muhteşem şeyler çıkmaz mı?
- Boşa giden enerji
Enerji alanımız enerjisiz kalacak. İnsanlar yukarıda belirtiğimiz saat içinde düşünmeyeceği için yaratacağı enerji sahalara gömülecek. Beyin salgıları boşa gidecek.
Bu kaybetme işine katılmayabilirsiniz. Böyle büyük bir pazar hepimizi esir aldığından bu kayıptan kurtuluş yok. Kapitalizm gücünü devam ettirirken en çok futbol ve dinden yararlanıyor. Yoksullar yine yoksul kalıyor, zenginler yine zengin... Olsun... Yeter ki Türkiye şampiyon olsun...