3 Kuruşluk Standard&Poor’s kararı, 3 kuruşluk etki yarattı…
Dünkü analizimizde ülkemiz ekonomisine saldıran yumuşak güç unsurlarından derecelendirme kuruluşlarının iş başında olduğunu belirtmiştik, S&P denilen kuruluş daha iki gün önce olayları izleyip etkilerine bakacağız derken dün akşam paldır küldür Türkiye’nin kredi notunu BB+ seviyesinden BB seviyesine, görünümü de durağan’dan negatif’e çevirdi. S&P kararının kasıtlı olduğunu sundukları gerekçelerinden anlıyoruz. Bu gerekçeler:
1-Türkiye’de kutuplaşma artmış ve bu bir risk oluşturuyormuş! Cuma günkü toplum ile bugünkü toplumu kıyaslarsak ülkenin bırakın kutuplaşmayı emperyalizme ve darbeye karşı birleştiğini görmemek için bilimsel kör olmak gerek.
2-Türkiye’nin dış borcu çevirmesi zorlaşabilir. Türkiye Cuma günü dış borcu olmayan bir ülke miydi? Dış borcumuzu ödeyememek için dışarda olumsuz bir durum mu var? Aksine ECB (Avrupa Merkez Bankası) ve BOJ (Japon Merkez Bankası) parasal genişlemeyi gündeme almış, FED (Amerikan Merkez Bankası) faiz indirmeyi ötelemiş, Dünya negatif faiz içinde, Türk ihracat kapasitesi ve pazarları yerli yerinde duruyor. Dönelim Türkiye temel verilerine bakalım, cari açık %4,5 seviyesinden %3,5 olmuş, büyümesi OECD ülkeleri içinde bir numara, kamu borcunun GSMH’ye oranı ve bankalarındaki batık kredileri birçok Avrupa ekonomisinden daha düşük, yani iyi durumda…
Piyasa sakinleştikçe bu temel verileri analize dahil edecektir, zaten S&P haberi ile 3,05 TL olan dolar kuru Perşembe günü bu yazıyı yazdığımız öğle saatlerinde 3,08 TL oldu, 3 kuruşluk etki yarattı. İşin ilginç yanı Türkiye Hazine Müsteşarlığı’nın bu kurumla bize not vermesi için bir anlaşması da yok. Türkiye borcunu daima ödemiş bir ekonomidir, tarihinde default yani borcu ödememek ve bu amaçla piyasa kapatmak diye birşey yoktur.
Bu noktada S&P’ye tavsiyemiz eğer not indirecek ülke bulma konusunda sıkıntıları varsa İtalyan ekonomisini incelemeleri şeklinde olacaktır zira İtalyan bankacılık sistemi çökmek üzere olup kamu borcu kontrolden çıkmak üzeredir.