3. Örgütlerin Yönetimi Kongresi

Uluslararası Örgütlerin Yönetimi ve Yöneticileri Derneği, İstanbul Arel Üniversitesi ev sahipliğinde 1-3 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul’da Örgütlerin Yönetimi Kongresi’nin üçüncüsünü gerçekleştirecek (ayrıntılı izlence için bkz. Dipnot 1).

İzleyici olarak katılımın ücretsiz ve serbest olduğu bu kongreye ait kısa bir tanıtım yapalım. İlgilisi kongreye teşrif ederse, biz de orada olacağız. Biz derken kastım kimler mi?

Şöyle: İlki bu gazetenin kıdemli okurlarının anımsayacağı köşe yazarımız ve bu kongrenin başkanı olan Prof. Dr. Ali Akdemir, bu sayfanın eski editörü (şimdi Dünya Gazetesi’nde yönetici) Recep Erçin, bendeniz vd.

Kongre’nin ana teması ‘Yönetim Liderlik Midir, Takım Oyunu Mudur?’ olarak belirlenmiş. Bu ana tema hem kâr amaçlı şirketler, hem yerel yönetimler, hem siyasal partiler hem de sivil toplum kuruluşları düzlemlerinde ayrı ayrı ele alınıp, tartışılacak.

Kongre’nin ilk günkü açılış töreni Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Açılış konuşmalarının ardından ilginç bir panel var: ‘Ekonomi Gazeteciliğinde Liderlik ve Ekip Çalışması’. Kendisi de ekonomi medyasındaki etkinlikleriyle tanınan Doç. Dr. Cüneyt Dirican’ın yöneteceği bu panelde medya temsilcileri (Recep Erçin dahil) yer alacak.

Daha sonra oturumlar Ortaköy Kültür Merkezi’nde devam edecek.

Benim de ‘İyi İş, İyi Şirket ve Türkiye’ başlıklı bir sunumla (ve ayrıca aşağıda açıkladığımız ESG panelinde konuşmacı olarak) katılacağım Kongre’de akademik-bilimsel sunumlar da bolca mevcut. Kimi ilginç örnekler cımbızlayalım:

‘Liderlik Tarzlarında Yaşanan Kaosun Düzeltilmesine Yönelik Yaklaşımlar’ (Ali Akdemir, Elif Üler), ‘Bilimsel Yayınlarda Güvenilirlik Krizinin Akademik Performans Yönetimine Etkileri’ (Aylin Erdoğdu), ‘Pazarlama Yönetiminde Müşteri Yaşam Boyu Değerinin Batan Fon Amortismanlı Proje ve Geleneksel Muhasebe Uygulamaları Açısından İncelenmesi’ (Ahmet Alişan Alcan ve Pınar Daloğlu),

‘Dünya Ticaret Örgütü Tarım Politikalarının Türkiye Tarım Sektörüne Etkileri’ (Ülkü Özbay), ‘Çalışanların İşveren Markası Algılarının Nörobilimsel Ölçüm Yöntemi Tekniği Elektroensefalografi İle Ölçümü’ (Yasin Aksoy, Yağmur Özyer Aksoy), ‘Türk Hukukunda Dernek Yönetim Kurulu Üyelerinin Üçüncü Kişilere Karşı Haksız Fiilden Doğan Hukuki Sorumluluğu’ (Ayşegül Gülhan),

‘Dönüşümcü Liderliğin Takım Başarısındaki Rolü’ (Nural Agat Yemişçi), ‘Örgütlerin Yönetiminde “Sağlıklı” Kült Örgüt Modeli’ (Yağız Aksakaloğlu), ‘Türkiye’deki Kamu Sigorta Şirketlerinde İşyeri Farklılık Yönetiminin Örgütsel Özdeşleşme Üzerindeki Etkileri’ (Lale Tezcan, Ebru Gözükara, F. Oben Ürü), ‘Değişen Dünyada Uluslararası Örgütlerin Değişen Rolleri’ (Erdoğan Mert, Uğur Özgöker),

‘Avrupa Birliği'nde Düzensiz Göç Yönetimi ve Türkiye ile İşbirliğinin Kriz Yönetimi Açısından Değerlendirilmesi’ (Gürol Özcüre), ‘Dijital Liderlik ve Yeşil Dönüştürücü Liderlik Arasındaki İlişkiler’ (Anıl Ünsal), ‘Modern Örgütlerde Etik Liderlik’ (Kudret Çeltekligil), ‘Çevrimiçi Sosyal Sermaye: Ulusal Yazının Bibliyometrik Analizi’ (Safa Tankişi, Esra Aydın Göktepe).

An(a)madıklarımızın önemsiz olduğu gibi bir algıya kapılmayın lütfen. Yer meselesi!

Ancak bunun çok ötesinde kongre gerek birçok sunuşta ve gerek birçok panelde ilgili kesimlerin hem tanınmış ve hem de deneyimli aktörleriyle dopdolu. Kongreye damgasını vuran da bu özellik olarak gözüküyor.

İŞ DÜNYASINDA YÖNETİM LİDERLİK MİDİR, TAKIM OYUNU MUDUR?

Ana temanın bu düzlemde tartışılmasında rol alacak kimi isimler şöyle: Davut Doğan (Doğanlar Holding), Hakan Öztürk (Mutlusan Elektrik ve Plastik A.Ş.), Selçuk Gülsün (Tisan Plastik A.Ş.), Yüksel Yalçın (İBB İstanbul Enerji A.Ş.), Necdet Geler (Grant Thorton) vd.

KADIN GİRİŞİMCİLER GÖZÜYLE LİDERLİK VE TAKIM ÇALIŞMASI

Ana temanın bu düzlemde tartışılması Ayşe Y. Şakar’ın yönettiği panelde yapılacak. Panelistler hem deneyimli hem de ilginç başarılara imza atmış isimler: Filiz Evran (Kadın Girişimcilik ve Kooperatifçilik Uzmanı), Filiz A. Demir (Mapsis Metal Havacılık Savunma Sanayi A.Ş.), Nurcan Özdemir (EPSA), Funda Dedeoğlu (GÜNMARSİFED), Dr. Nesrin Başpınar (Ekip Kadın Kooperatifi).

SİYASAL PARTİLERDE YÖNETİM LİDERLİK MİDİR, TAKIM OYUNU MUDUR?

Ana temanın bu düzlemde tartışılması eski Devlet Bakanı Yüksel Yalova’nın yönettiği panelde yapılacak. Panelistler hem deneyimleri hem de medyatiklikleri ile tanıdığımız isimler: CHP eski genel başkanları Altan Öymen ve Hikmet Çetin, SHP eski genel başkanı Murat Karayalçın, Kültür eski bakanı Ercan Karakaş.

BELEDİYELERDE YÖNETİM LİDERLİK MİDİR, TAKIM OYUNU MUDUR?

Ana temanın bu düzlemde tartışılması bağlamında şu isimler kongrede yer alacak: Açılış konuşmacılarından biri olarak Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, bir konferans verecek olan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer vd.

Bu konuda tekil bildiriler de mevcut. Örnekse: ‘Rasyonellik İlkelerinin Örgütsel Performansa Etkisinde Dijitalleşme Ve Entellektüel Lideliğin Rolleri: Yerel Yönetim Örneği’ (Cihan Bilgin).

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA YÖNETİM LİDERLİK MİDİR, TAKIM OYUNU MUDUR?

Ana temanın bu düzlemde tartışılması A Milli Takım Eski Menajeri Can Çobanoğlu’nun yönettiği panelde yapılacak. Bu düzlemde de panelistler yine hem deneyimleri hem de medyatiklikleri ile tanıdığımız isimler:

Yüksel Yalova (TUMBİKON), Kenan Aydın (TÜMBİAD), Ömer Keleş (Uluslararası Bürokratlar Akademisyenler ve İş İnsanları Derneği), Hakan Gültekin (DOKAP ve RİBİAD), Elif Binhan Yılmaz (TÜMBİAD), Umut Elbir (İstanbul Bilgi Üniversitesi).

Can Çobanoğlu ayrıca bu ana tema çerçevesinde ‘sporda başarı’ konusunu masaya yatıracağı bir konferans da verecek.

ESG (ÇEVRESEL – SOSYAL – YÖNETİŞİMSEL) YAKLAŞIM VE UYGULAMASI PANELİ

Yönetim kuram ve uygulamalarında son yılların en önemli yaklaşımlarından biri kurumlarda başarımın (performansın) çok boyutlu ölçümüdür. Bu bağlamda her türden örgütlerin yönetiminde neredeyse en önemli kavram olarak ESG (ÇSY) gündeme gelmiştir.

Bu kavram sürdürülebilirlik kavramını aşan ve ötesinde bütünleşik (entegre) bir yaklaşımı ifade etmektedir. Kâr amaçlı şirketlerden (örnekse Arçelik) belediyelere (örnekse İstanbul Kadıköy Belediyesi) dek tüm örgüt tiplerinde bu uygulama hızla yaygınlaşmaktadır.

Hatta GRI standartları vb. standartlar yayınlanmakta, BM 17 SKA (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) ile uyumlu kurumsal yönetim uygulamaları hayata geçirilmektedir. Bu uygulamaların finansal piyasalarda da yansımaları (endeksler vb.) hızla gerçekleşmektedir.

Bu kongrede işte bu bağlamda bir de panel gerçekleştirilecek. F. Oben Ürü’nün başkanlığında gerçekleşecek ‘Örgütlerin Yönetiminde Çevresel-Sosyal-Yönetişimsel (ESG) Yaklaşım’ panelinde panelistler de şöyle:

İ. Melih BAŞ (İstanbul Arel Üniversitesi), Hulusi Özöcak (Kadıköy Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı), Kenan Şanlı (Fortune 500 Türkiye Sürdürülebilirlik Araştırması Danışmanı), Dr. Musa Karademir (BDU İş İnsanları ve Diplomatlar Birliği Kurucu Başkanı, United Kingdom-EODP Türkiye Başkanı ve İyi Niyet Büyükelçisi).

Bu konularda başka sunucuların bildirileri de var. Örnekse : ‘Güvenli Gezegensel Sınırlar Eşiğinde Entegre ve Sürdürülebilirlik Raporlama’ (Orhan Elmacı), ‘Sürdürülebilir Kalkınma, Yeşil Geçiş ve Yönetişim’ (Hilal K. Yavaş), ‘Kurumsal Sürdürülebilirliğe Kavramsal Yaklaşım’ (Osman Yılmazcan), ‘Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine Karşı Yerel Yönetimlerde Örgütlenme’ Levent Uzunçıbuk, ‘Sürdürülebilir Bölgesel Kalkınma ve Yatırım Strateji Belgesi’ (Baybars A. Göğez) vd.

YA ATATÜRK ?

Liderlik temalı bir kongrede Atatürk ele alınmadan elbette olmazdı. Nitekim şu bildiri bu işlevi görecektir sanırım: ‘Atatürk’Ün Liderlik Özelliklerinin ve Performansının, Karizmatik ve Dönüştürücü Liderlik Modelleri Bağlamında İncelenmesi’ (Semra E. Özalçın, Ali Akdemir).

SONSÖZ

Ya sizce yönetimi nasıl ele almalı? Liderlikle mi, takım oyunu ile mi? Liderlik olmazsa takım oyununda belirsizlik ortaya çıkar mı? Olası yanıtlar kongrede!

DİPNOTLAR:

(1) : Örgütlerin Yönetimi Uluslararası Kongresi’nin programı, https://bit.ly/3BW1M0K adresinde yayınlanmıştır.