8. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin ardından

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) düzenlediği 8. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi 10.12.2024 günü İstanbul’da “Üçüz (Dijital, Yeşil ve Toplumsal) Dönüşümün Kesişim Noktası: Sermaye Piyasaları” temasıyla gerçekleştirildi.

Kongre, Cumhurbaşkanı Yrd. Cevdet Yılmaz, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz’ün açılış konuşmalarıyla başladı.

C. Yılmaz, ‘Sermaye piyasaları, güçlü bir ekonomik altyapının temel taşlarını oluşturur.’ dedi. Pay senedinden borçlanma araçlarına kadar doğrudan ve dolaylı olarak sermaye piyasasındaki toplam yatırımcı sayısının 36 milyonu aştığını kaydeden Yılmaz, ‘Borsa yatırımcı sayısı 8 Aralık itibarıyla 6,9 milyon kişi, portföy değeri 13,6 trilyon lira düzeyinde bulunmaktadır. Yatırım fonlarında da yaklaşık 5,5 milyon yatırımcı olup, bunların portföy büyüklüğü 4,4 trilyon lira düzeyindedir. Geçen yıl 54 şirket ilk halka arz yoluyla piyasadan 79,3 milyar lira fon temin ederken, 12 Aralık itibarıyla halka arz süreci tamamlanan 31 şirket de piyasadan 55,9 milyar lira kaynak sağladı. Ülkemiz halka arzdan sağlanan fon büyüklüğü bakımından geçen yıl dünyada 10’uncu, Avrupa’da da birinci sırada yerini almıştır. Halka arzlardaki bu gelişme, reel sektörün sermaye piyasasına her geçen yıl ilgisinin ne kadar çok artığına işaret ederken, şirketlerin bankacılık sektörü dışında da sermaye piyasası araçlarına yöneldiklerini göstermektedir.’ diye konuştu. Güçlü bir sermaye piyasasının, bilinçli yatırımcılar ve sürdürülebilir bir ekonomiyle mümkün olduğunu kaydeden Yılmaz, Sermaye Piyasası Kurulu koordinatörlüğünde oluşturulan ‘Finansal Okuryazarlık Platformu’ hakkında da bilgi verdi. Vatandaşların e-Devlet üzerinden eğitim videolarına kolayca erişerek ücretsiz şekilde bilgilendiğini belirten Yılmaz, ‘Bu vesileyle sermaye piyasasının tüm paydaşlarını hem bu platforma katkı vermeye hem de bu gibi eğitim faaliyetlerini yaygınlaştırmaya davet ediyorum. Günümüzde dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve toplumsal pozitif etki, birbirinden ayrı düşünülemeyecek üç temel dönüşüm alanıdır. Yani artık üçüz dönüşüm çağına girmiş bulunuyoruz. Bu süreçte sermaye piyasaları, hem bu dönüşümlerin itici gücü hem de risklerin azaltılmasını ve kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan bir mekanizma olarak öne çıkmaktadır.’ diye konuştu.

Ömer Gönül ise, sürdürülebilirliğin bir kaç senedir kendilerinin de çalıştığı önemli konulardan biri olduğunu vurguladı. 2022'den sonra gelişen teknolojilere ve gelecek tüm yeni trendlere uyum sağlamaya çalıştıklarını anımsatan Gönül, şunları söyledi: ‘Dijital dönüşümde finans aşamasında özellikle fintek'in gelecek yıllara damgasını vurmaya devam edeceğine inanıyoruz. Finansal sistem sadece sürdürülebilirlikle devam etmeyecek aynı zamanda toplumsal etkinin yapılmasında çok önemli bir yer sağlayacaktır. Bu nedenle son dönemde özellikle finansal okuryazarlık konusunda Kurum çalışmalarımızı hızlandırdık.’

Korkmaz Ergun ise, ‘Borsa İstanbul Grubu olarak, şirketlerimizin ve yatırımcılarımızın, sermaye piyasalarımızın sunduğu imkânlardan daha fazla faydalanmaları için çalışıyoruz. Şirketlerimizi, güçlü öz sermaye ve ortaklık kültürü ile sürdürülebilir bir büyümenin finansmanını sağlayabilmeleri için, halka arz yoluyla Borsamıza davet ediyoruz. Şirketlerimize sadece halka arz başvurusu yaptıktan sonra değil, öncesinde, yani karar ve hazırlık aşamasında da destek veriyoruz. Son dört senede, Borsamızda 177 şirket işlem görmeye başladı. Bu şirketlerin halka arzından 176 milyar TL kaynak sağlandı. Söz konusu şirketlerimizin işlem hacmi, toplam işlem hacmimizin dörtte birini oluşturmaktadır. Böylece, şirket sayımız 570’e ulaşırken, bu vesileyle BIST500 Endeksi’ni de hesaplamaya başladık’ dedi. BİSTECH teknolojisini tamamıyla yenilediklerini anımsatan Korkmaz Ergun, ‘Tüm kaynak kodlarına sahip olduğumuz BİSTECH Teknoloji Sistemi ile yatırımcılarımıza kesintisiz hizmet sunuyoruz. Kurduğumuz BISTECH Teknoloji Akademisi ile bilgi teknolojileri alanında insan kaynağı yetiştiriyoruz. Diğer yandan, üniversitelerimize kurduğumuz BISTECH Teknoloji Laboratuvarlarımızla ve Borsamızda verdiğimiz eğitimlerimizle finansal okur yazarlık alanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Pamir Karagöz ise, ‘Orta ve uzun vadede gerek dünya gerekse ülke olarak bir anlamda zorunlu bir “dönüşümü” yönetmek durumundayız; üstelik tek bir alanda değil “üçüz” dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Dünyada üçüz dönüşümün hızla ilerlediğini belirten Pamir Karagöz, ‘teknolojik gelişime bağlı dijitalleşmede de önemli bir dönüşüm yaşandığını’ vurguladı. Dijitalleşmenin ekonomik büyümeye dair paradigmaları da değiştirdiğine dikkat çeken Karagöz, bu alandaki dönüşümün kurum ve kuruluşların süreklilikleri açısından kritik bir rol oynayacağını belirterek, ‘Dijital dönüşümün etkin bir şekilde yönetilmesi durumunda verimliliğe, sosyal kalkınmaya, ülke refahımıza ve sürdürülebilir bir geleceğin tasarlanmasına çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz’ diye konuştu. Karagöz, ‘Önümüzdeki dönemde faizlerin düşeceğini ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışlarına devam edeceğini düşünüyoruz. Bu gelişmelerin, sermaye piyasalarımıza olan yatırımcı ilgisini yeniden ivmelendireceğine inanıyoruz. Bugün 7 milyon olan pay senedi yatırımcı sayısının yeniden artışa geçeceğini ve Birlik olarak daha önce ifade ettiğimiz 10 milyon yatırımcıya biraz gecikmeli de olsa gelecek yıl itibariyle ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.’ diye konuştu.

3 ANA BAŞLIKTA TOPLAM 12 PANEL

Kongre kapsamında, ‘Türkiye Finans Sektörünün Geçmişten Geleceğe Yolculuğu’ başlığı ile gerçekleştirilen ana panelin ardından, üçüz dönüşümün her bir başlığı altında 4’er olmak üzere toplamda 12 panel gerçekleştirildi. Konular ise; ‘Demografik Fırsatlar, Eğitim ve Geleceği Kazanmak, Kadın Liderliğinin Dönüştürücü Gücü: 50=50 Kapsayıcı Gelecek, Toplum İçin Finans: Sürdürülebilir Kalkınmanın Anahtarı, Şimdi Nereye? Sermaye Piyasamızın Dönüşüm Şifreleri, Dijital Evrenin C(o)inleri ve Varlıkların Tokenizasyonu, Yapay Zekâ ve Dönüştürücü Teknolojiler, Türkiye’nin Geleceğe Yolculuğu: Başarının Aktörleri Teknogirişimciler, Dijital Dünyada Yatırım, Yatırımın Gücü ile Yeşil Gelecek, Döngüsel Ekonomi ve Finans: Geleceği Şekillendiren Yatırımlar, Oyunun Yeni Kuralları: İş Modellerini Sürdürülebilirlik Ekseninde Yeniden İnşa Etmek-Yatırımcı Odağı Yeşil Liderlik: Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Stratejiler’ oldu.

Benim de panelist olarak katıldığım ‘Toplum İçin Finans: Sürdürülebilir Kalkınmanın Anahtarı’ başlıklı panel Kongre’de sosyal boyutun ön plana çıkma özelliğiyle göz dolduran ve yoğun katılımla izlenilen bir panel oldu.

16 EĞİTİM MODÜLÜ

Gün boyunca panellerin yanı sıra 16 modül eğitim de gerçekleşti. Eğitim başlıkları; Makrodan Mikroya Hisse Senedi Seçimi, Bankacılık Sektörü Analizi, Borsada Rasyonel Yatırım, Yatırım Yaparken Jeopolitik Riskler: Siyah Kuğu’yu Düşünmek, Bilinçli Yatırımcı Olmak, Karbon Piyasaları Atölyesi, Yapay Zekânın Finansal Hizmetlere Etkisi: Değişim ve Fırsatlar, Alternatif Yatırım Araçları, Yatırım Fonlarıyla Yatırım, Son Kullanıcılar için Siber Güvenlik, Yatırımcılar için Makroekonomik Göstergeler, Algoritmik İşlemler, Yatırım Yaparken Analiz Yöntemleri, Merkeziyetsiz Borsalar, Kuantum Teknolojisinin Finansal Piyasalardaki Yeri ve Etkileri, Koçvari Liderlik’ oldu.

SONSÖZ

Kongredeki etkinliklerin video kayıtlarına ‘https://www.youtube.com/@tspbkanali/videos’ linkinden ulaşabilir ve dinleyebilir ve/veya seyredebilirsiniz. İyi seyirler.