ABD doping konusunda dünyayı aldatıyor

Paris Olimpiyat Oyunları’nda alınan sonuçların, derecelerin yanı sıra ABD’nin dopingle mücadeledeki şeffaflığı ve dürüstlüğü daha fazla sorgulandı. Uluslararası haber ajanslarının yayınladığı haberlerde ABD Anti-Doping Ajansı’nın (USADA) düzenlemelerinde ciddi ihlaller yaşandığı ve ajansın doping yapmış sporcuların kural ihlallerini yayınlamadan veya yaptırım uygulamadan yıllarca yarışmalarına izin verdiği bildirildi.

Çin Anti-Doping Ajansı (CHINADA) da USADA'nın uygunsuz davranışlarıyla ilgili son ifşaatların ardından ABD Anti-Doping Ajansı'nın (USADA) eylemleri hakkında bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu. Çin anti-doping kuruluşu, USADA'nın şeffaflıktan yoksun olması ve çifte standartlarla çalışması nedeniyle eylemlerinin sporun bütünlüğünü ciddi şekilde tehlikeye attığını vurguladı.

CHINADA’nın açıklamasında, "USADA, diğer ülkelere çifte standartlar uygulamaya çalışırken kendi anti-doping eksikliklerini uzun süredir görmezden geldi ve anti-doping uygulamasındaki ikiyüzlü ve tutarsız yaklaşımını ortaya koydu" ifadesine yer verdi. Bu, CHINADA'nın son bir ayda USADA'dan sporcular için şeffaflık ve adalet talep etmek üzere yayınladığı beşinci açıklama oldu.

ABD’NİN AMACI DOPİNG TESTİ DEĞİL

Nisan 2024'ten bu yana Çinli yüzücülerin 2021 gıda kontaminasyonu vakasıyla ilgili ABD'nin yaydığı abartı, Çinli sporculara karşı Paris 2024 Olimpiyatları öncesinde ve sırasında temizliklerini kanıtlamak için aşırı bir anti-doping test planına yol açtı. Çinli uzmanlar, "ABD'nin nihai hedefi Çin'in ilerlemesini engellemektir" açıklamasını yaptı. Fudan Üniversitesi'ndeki Uluslararası Siber Uzay Yönetimi Araştırma Enstitüsü Müdürü Shen Yi Çin basınına şunları söyledi:

"Paris Olimpiyatları öncesinde, Çinli yüzücüler hakkındaki abartı, anti-doping sistemini silahlandırmak için kullanıldı. Amaç artık dopingi tespit etmek değil, Çin'in dürüstlüğünü kanıtlama bahanesiyle Çinli sporcuların antrenman ve yarışma programlarını bozmak".

Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) da hafta içinde USADA'nın eylemlerinin "Dünya Anti-Doping Kodu'na ve USADA'nın kendi kurallarına doğrudan aykırı" olduğunu açıkladı. USADA’nın sporcuların "gizli muhbir" olarak hareket etmelerine izin verdiğini açıklayan WADA, USADA'dan 2021'de bu uygulamadan vazgeçmesini istemişti.

WADA açıklamasında, "Bu USADA planı, Kodun korumayı amaçladığı spor müsabakalarının bütünlüğünü tehdit etti," dedi. "USADA bunu uygulayarak kuralları açıkça ihlal etti." WADA, 2011'den beri USADA'nın steroid ve eritropoietin (EPO) için pozitif çıkan en az üç sporcunun emekli olana kadar yarışmaya devam etmesine izin verdiğini duyurdu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) de WADA'ya destek verdi ve IOC'nin paydaşlarıyla birlikte "iyi ve sağlam" anti-doping sistemleri olduğundan emin olmak için çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

CHINADA'nın son açıklamasında ayrıca USADA Yönetim Kurulu’nun ve ABD Kongresi'nin bu ihlallerden ve ilişkili güvenlik risklerinden haberdar olup olmadığından şüphelenildiği ifade edildi. USADA'nın söz konusu vakaların ayrıntılarını kamuoyuna açıklaması ve kamuoyunun endişelerine yanıt vermesi istendi.

CHINADA’nın açıklamasında, "ABD Kongresi’ni ve USADA Yönetim Kurulu'nu ABD'nin kendisindeki doping sorunu ve USADA'daki ciddi yönetim kusuruyla yüzleşmeye şiddetle çağırıyoruz. ABD, USADA'nın denetimini ve düzenlemesini artırmalı, yerel anti-doping çabalarını güçlendirmeli ve diğer ülkelerin anti-doping çabalarına aşırı müdahaleyi ve müdahaleyi derhal durdurmalıdır" dendi.

Çinli uzmanlar “Çin daha sık testler yaparak dürüstlüğünü gösterdi; ancak bu yaklaşım Çinli sporcuların haklarını korumak için en iyi yol olmayabilir" diyerek Çinli sporculara yapılan yoğun testleri eleştirdi. Uzmanlar Çinli sporcuların ABD'li meslektaşlarıyla aynı doping standartlarına ve prosedürlerine tabi tutulması gerektiğini, hiçbir çifte standart uygulanmaması gerektiğini belirtti.

HEDEF BATI DIŞINDAKİ ÜLKELER

Çinli uzmanlara göre, "ABD, anti-doping önlemlerini Batı dışındaki ülkeleri bastırmak için bir araç haline getirdi ve diğer uluslardan gelen sporcular için haksız bir rekabet ortamı yarattı" dedi. "ABD bunu kabul edilemez bulursa, o zaman ABD Çin'in standartlarına ve uygulamalarına uymalıdır."

CHINADA, Uluslararası Test Ajansı'nı (ITA) ABD atletizm sporcuları üzerindeki testleri yoğunlaştırmaya çağırdı ve Atletizm Dürüstlük Birimi'nin (AIU) ABD Atletizm'inin anti-doping denetimini güçlendirmesini, doping risklerini önlemesini ve dünyadaki temiz sporcuların meşru haklarını ve çıkarlarını gerçekten korumak ve küresel sporcuların fair play'e olan güvenini yeniden inşa etmek için ilgili vakaları sıkı bir şekilde araştırmasını önerdi.

Bu konudaki tartışmaların araya planını bir Çinli uzmanın sözleri çok iyi özetliyor: “Çin ile ABD arasındaki doping anlaşmazlıklar iki ülke arasındaki daha geniş stratejik rekabetin bir mikrokozmosudur”.