ABD modeli yeni parti

Türkiye ABD açısından çok önemli. 1950'lerden sonra kısa aralıklar hariç iktidarları hep o belirledi. Bunun için de her yolu denedi.

Kendine bağlı iktidarlar yıpranınca yenisini oluşturdu. Dönemin koşullarını kullanarak halkı bir şekilde kandırdı. "Kendi adamlarını" Türk halkına yutturmayı başardı.

Son 40 yılda yaşananlar ortada.

12 EYLÜL VE ÖZAL

12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren gibi gözükse de asıl lider Turgut Özal'dı. Evren darbenin güvenlik müdürü idi. Ateşteki kestaneler Evren'e aldırıldı. Arkasından ülke yönetimi Özal'a teslim edildi.

Zaten plan da buydu. ABD'nin esas oğlanı oydu.

ABD'DEN İNCE TAKTİK

Darbeden hemen sonra ABD Özal'ı Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığına atadı. Halk için "acı reçete" dönemi başladı. İtiraz edenler hapislere atıldı. Türkiye'ye verilen krediler güvenceye alındı.

Sıra Özal'ı Başbakan yapmaya geldi. ABD Özal'a ANAP'ı kurdururken ince bir taktik izledi. O günün gündemi terördü. Halk terörle korkutuldu.

Bir milyona yakın kişi işkenceden geçirilmişti. Bu da darbeci generallere karşı tepki yarattı. ABD bu tepkiden bile yararlandı. Özal darbe döneminin en önemli aktörü idi. Ama yaşananlardan sorumlu tutulmadı. Medya üzerinden "sivil" havası yaratıldı.

Arkasından "dört eğilimi birleştirme" adı altında bir kampanya başlatıldı. Sağcılar, dinciler, milliyetçiler, sosyal demokratlar aynı partide toplandı. Projenin patenti ABD'ye aitti. ABD Özal üzerinden iktidara iyice oturdu. Sonrası malum.

AKP'NİN KURULUŞU

ABD, Özal ve ANAP'la 7-8 yıl idare etti. Ama Türkiye öyle kolay bir ülke değildi. Sonrasında Tansu Çiller üzerinden Türkiye'yi yönetmeye kalktı. Olmadı. Ara formüller denedi, başaramadı.

1995'li yıllarda Türkiye için yeni iktidar arayışına girdi. Aranan kan bulundu. Abdullah Gül, Tayyip Erdoğan öne çıkan isimlerdi. CIA'nın kontrolündeki düşünce kuruluşlarında bu durum açıkça yazılıp çizilmeye başlandı.

Dönemin İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek 1997 yılında "ABD Tayyip Erdoğan'ı Başbakan, Abdullah Gül'ü Dışişleri Bakanı yapmak istiyor" demişti. 6 yıl sonra dediği gerçekleşti

EKONOMİK KRİZLE İKTİDARA TAŞINDI

AKP iktidara gelmeden önce altyapısı hazırlandı. Bir milyar dolarla piyasalar altüst oldu. 2000-2001 krizleri ile ekonomi felç edildi. Krizlerin arkasında hep ABD vardı.

Kemal Derviş ABD tarafından Türk hazinesinin başına atandı. Bu kez ateşteki kestaneler Kemal Derviş'in dayatması ile Ecevit hükümetine aldırıldı.

Bu arada AKP kurduruldu. Yine "dört eğilimi birleştirme" taktiği devredeydi. Önceden belirlenen isimler AKP'nin içine konarak ABD yeni yüzüyle sahneye çıkarıldı.

Bu kez terör değil, "ekonomik kriz" bahane edildi. Irak işgali öncesinde AKP yüzde 34 oyla tek başına iktidara taşındı. Genç Parti ile MHP ve DYP'nin barajı aşması engellendi. Kabul etmek lazım, çok iyi bir mühendislik yapılmıştı.

YİNE AYNI TAKTİK

ABD desteğiyle kurulan AKP önceki gün 16'ıcı yılını kutladı. Ama köprülerin altından çok su akmıştı. AKP zaman içinde kontrolden çıktı.

Bu durum ABD'yi yine yeni arayışlara itti. Ama bu kez işi hiç de kolay değil. ABD de bunun farkında. Özal'ın ANAP'ı, Erdoğan'ın AKP'si gibi bir parti yaratma koşulları yok.

Bu nedenle, bir yandan CHP içindeki "elemanlar" harekete geçirilirken, diğer yandan MHP'den kopan Meral Akşener ekibi üzerine çalışma başlatıldı.

Gelen bilgilere bakılırsa "dört eğilimi birleştirme" taktiği yine devrede. Birebir olmasa da ANAP ve AKP'yi andıran bir model yaratma girişimi görülüyor.

ABD NE KADAR İÇİNDE

Dört eğilimden isimlere de teklif götürüldüğü anlatılıyor. Yeni parti ile ilgili olarak kulislerde konuşulan isimler de bunu doğruluyor. Akşener'le anlaşarak birlikte yola devam etme kararı alan Ümit Özdağ "Çok şaşıracağınız isimler olacak" dedi.

ABD Büyükelçiliği gelişmeleri yakından takip ediyor. Sadece yakından değil, içinden takip ettiği iddiaları da var.

ABD modeli yeni parti!

Yola Avrasya'yı değil, Batı'yı işaret ederek çıktılar. Bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek! Halk bunu da yiyecek mi?

İzliyoruz!