ABD, Rus-Çin cephesini Kore'den bölebilir mi?
Kore Yarımadası`nda durum son derece kritik, Suriye`den çok daha tehlikeli! `Suriye kahramanı hızlı silahşör ` Trump`ın emriyle büyük bir armada şu an Kore sularına varmak üzere: USS Carl Vinson! ABD Pasifik donanması 3. filosuna ait. Singapur`dan 4 gün önce Kore`ye doğru yola çıktı. Armada, balistik ve nükleer kapasiteli bir uçak gemisi, çok sayıda kruvazör ve bir denizaltıdan oluşuyor.
Washington hafta sonu Güney Kore`de eş zamanlı ve 30 bin askerin katıldığı bir tatbikat da düzenliyor. Pyongyang`ın ayni günlerde Kore takvimi`ne göre düzenleyeceği kutlamalar vesilesiyle geçen yılki gibi nükleer deneme yapma ihtimali büyük!
Japon Denizi`nde komşu ülkeler alarma geçti. Çin, tarafları soğukkanlılığa çağırırken, Tokyo Washington`un yanın da yer alıyor. Bu nedenle Rusya bugün gönderdiği Tupolev ve Ilyuşin savaş uçaklarıyla Japon kıyılarını gözetlemeye başladı! Rusya`nın 2 milyon nüfuslu Viladivostok kenti ve Pasifik deniz filosunun merkezi Kuzey Kore`ye sadece İstanbul-İzmit arası mesafede!
Trump : " Kuzey Kore belasını arıyor. Nükleer deneme veya füze testine kalkışırlarsa kesinlikle bombalayacağız."
Han (Kuzey Kore Dış İşleri Bakan Yardımcısı) : " Pyongyang nükleer caydırıcı güce sahip. Askeri küstahlığa başvururlarsa, kesinlikle elimiz böğrümüzde oturmayacağız. Savaşı seçiyorlarsa, biz de önleyici (pre-emptive) vuruşla onları karşılayacağız."
Hemen hiçbir ekonomik önemi olmayan, ama en az birkaç tane 500-600 km menzilli nükleer füzeye sahip bu küçük ülkeyle niye uğrasıyor ve riziko yaratıyor Washington?
BRZEZİNSKİ VE NEOCON KÜRESEL CEPHE STRATEJİSİ
Musevi olmuş kızı Ivanka ve damadı Kushner sayesinde ailesine kadar Neoconlarca kuşatılmış ve geçen hafta en sağlam kampanya yoldaşı, uluslararası yumuşama siyasetinin mimarı Bannon`u atmış olan ırkçı Trump`ın stratejik bir dış politikadan yoksun olduğu söylenebilir.
Ama ABD`nin "Gölge başkanı" ve hem cumhuriyetçi hem Hillary`ci neoconların lideri McCain`in uluslararası stratejisi yıllardır belli: Brzezinski doktrini! Güncele uyarlanmış şu son haliyle!
Vietnam Savaşın`nda rol oynamış, Yugoslavya`nın parçalanmasının baş aktörlerinden ve Bush`un yanında Irak işgallerinin senaristi olan senatör McCain! Tüm Amerikan istihbarat daire başkanlarından, ordu kurmaylarından ve her iki partiden çesitli senatörlerden oluşan `Senato Silahlı Hizmetler Komitesi başkanı` McCain!
Özetle Brzezinski`ye göre; Bush`un Yeni Dünya Düzeni`ne ulaşamayıp karşısında Rusya-Çin eksenli küresel cepheyi bulan Amerika, hala dünyanın en süper gücü olsa da Rusya ve Çin cephesini parçalayamazsa, küresel kontrolü sağlayamayacak.
BU YÜZDEN :
Bir. ABD imparatorluğunun tüm bölgesel dış politikaları her bölgede Rusya-Çin eksenli cephenin bölünerek, bu her iki rakip ülkenin de zayıflatılması üzerine oturmaktadır. Dünya hegemonyası kurmaya, yeni pazarları ve enerji kaynaklarını kendi tekeli altında toplamaya tek başına gücü yetmediği için, yerkürede bir `YENİDEN CEPHELEŞME` savaşı yaşanıyor. Atlantik cephesi, karşı cepheyi parçalamayı esas alırken kendi cephesini de genişletme çabasında. Ama aksine, son bir kaç yıldır Atlantik cephesinde çatlamalar görülürken Asya cephesi genişleme sürecine girdi!
İki. Neoconların küresel karşı cepheyi bölebilmek için haritada bölgelere göre öncelik politikası sırasıyla şöyledir: Avrasya, Orta Doğu, Avrupa ve Pasifik. Her bölge politikası sonuçta Asya cephesini bölme temel stratejisine tabiidir, ona göre ayarlanmaktadır. Yerel politikalar talidir.
Üç. Oluşmakta olan Avrasya cephesi şu an Suriye`den dinamitleniyor. Zehirli gaz ve Tomehawk füzeleri bu cepheye atıldı! Rusya kuşatılmaya ve tecrid edilmeye çalışılıyor. Washington ve Londra açısından son G7 zirvesi de Avrasya cephesini bölme hedefine yönelikti! Boris Johnson ve Tillerson başaramadılar şimdilik. Rusya`ya, üç yıl önce Ukrayna`da faşist darbe tezgahıyla verilen zarar ise halen sürüyor. Kafkasya`da Ermenistan- Azerbaycan çatışması kışkırtılarak, Rus ordusu Kafkaslardan tamamen atılmak isteniyor. Balkanlar`da son aylarda seçim sonuçları Atlantik cephesinin aleyhine sonuçlandı.
Avrasya``da Atlantik cephesine en büyük darbe Ankara tarafından vuruldu. Rusya işbirliği ve Astana ile. Jeopolitik açıdan küresel ölçüde önemli bir G20 ülkesi olan Türkiye`den canları korkunç yanınca 15 Temmuz`a başvurdular. Şimdilik başaramadılar. 16 Nisan`ı bekliyorlar.
Dört. Washington`un Orta Doğu politikası değişken olup ( çünkü Orta Doğu kendisi bizzat muazzam istikrarsız ve değişken), bazan ve bazı bölgelerde `Pax Amerikana`, diğer bölgelerde ise `Divida et Impera (böl ve yönet)` dır. Sonuçta Rusya`yı tecride, güneyden kuşatmaya, Çin ile görüş ve çıkar çelişkisi doğurmaya ve İran`ı ele geçirerek Asya cephesini bölmeye yöneliktir. Kürt koridoruyla kaynakların en güvenilir en kısa yoldan Batıya aktarılarak Rusya ekonomisinin sarsılması uğraşı sürüyor. Yani BOP bölme projesine devam. Ayrıca olası bir Kürdistan-İsrail- Mısır- Suudi Arabistan cephesi kurma yeni çabaları 70`li ve 80`li yılların Kissenger Mekik Diplomasi (Pax Amerikana) dönemini anımsatıyor. Öte yandan Kürt meselesi Washington açısından iki yanı da kesen bıçaktır: Hem önünde sürekli `devlet havucu`yla bekletilerek dört devlete boyun eğdirmek için nadir rastlanır bir SOPA, hem de Kürdistan haline dönüşürse güvenilir bir Pax Amerikana aracı!
Beş. Neocon Washington`un AB politikası şu an emirlere uyulma derecesine bağlı; AB uyduğu ölçüde Pax Amerikana, uymadığı ölçüde Divida et Impera. İkinci Dünya Savaşı sonundaki Roosevelt politikası benzeri, Avrupa ve Rusya`yı birbirine kırdırmak en uzun vadeli strateji. Şimdilik Berlin-Paris eksenli bir AB`nin Rusya`ya yaklaşmasını önlemek öncelikli stratejileri. Bunun için şu yolları deniyorlar: Berlin-Paris merkeziyle Moskova arasına sürekli yeni `kumpaslar` koymak; mülteci sorunu, kentlerde patlayan IŞİD bombaları, Suriye konusunda kışkırtmalar, yeni ambargolar ve de özellikle Baltık, Doğu Avrupa ve Balkan sınırına NATO gücü yığarak Rusya`dan korkuyu kışkırtmak!
Öte yandan Washington emrindeki Avrupa dönemi bitti artık! AB çatırdıyor, ayrışıyor, Londra merkezli BREXIT eğilimi netleşiyor ama asıl güçlü eğilim Berlin-Paris ekseni. Berlin merkezli bir AB önümüzdeki dönemde Londra eksenine pek fazla ülke kaptırmadan, Washinton`dan oldukça bağımsızlaşmış ve Rusya`ya yakınlaşmış yeni bir kutup oluşturabilir. NATO yığınağı, Rusya ambargosu ve ABD-Avrupa ticaret anlaşması TTIP Berlin-Paris eksenini ürkütüyor ve Washington-Londra eksenini yıpratıyor.
Özetle: ağır aksak da olsa Atlantik -Avrupa cephesi Rus-Çin cephesinin lehine bölünüyor. ABD`nin bir yıldır AB hırçınlığı bu yüzden! Yok efendim NATO`nun parasını adil ödesinlermiş! Yoksa NATO`yu kaderine bırakırlarmış! Daha neler! Ne bırakması, her gün yeni tank, asker, uçak ve nükleer füze yığıyorsun, ne bırakması! Çocuk kandırıyor! NATO`dan başka bir yaptırım gücün mü kaldı Avrupa`da?
SON G7 ZİRVESİNDE DE HEDEF RUSYA`YI TECRİD İDİ
İngiltere Dış İşleri Bakanı ve Kraldan fazla kıralcı Boris John ve Amerikan meslektaşı Tillerson, İtalya``da G7 zirvesini olağanüstü toplayıp iki şeyi dayattılar: Rusya`nın desteğinden yoksun bir Suriye ve Avrupa ve Avrasya`dan tecrid olmuş bir Rusya!
Ali Kemal`in torunu Johnson: " Rusya`ya yeni ambargo konsun, Suriye`ye askeri müdahale sürsün". Amerikan Tillerson: " Kremlin ya Washington`la iyi ilişkileri ya da İran, Suriye ve Hizbullah`ı desteklemeyi seçsin." (Rusyaya ültimatom!!!)
Ama sonuç ? Berlin-Paris-Roma ekseni G7 zirvesinde baskın çıkınca Tillerson`la Johnson kuyruklarını kıstırıp CENEVRE DİPLOMASİSİNE geri dönmek ve Suriye`de BM arastırmasını kabullenmek zorunda kaldılar. Tillerson, Moskova`dan hayal kırıklığıyla ayrıldı! G7 ve Moskova zirvelerinde Amerikan-İngiliz ekseni geri adım attı. Berlin-Paris ekseni Avrupacı tutum aldı, Neoconarın yanında yer almadı! Rusya, İran ve Suriye cephesi cesur ve kararlı davrandı.
Altı. McCain`in Pasifik politikasında öncelik bir yandan Çin`i Doğu Çin Denizi ve Japon Denizi`nden kuşatırken, diğer yandan Çin`e dış pazar kapılarını ve Orta Doğu enerji kaynaklarını hafifçe aralamak biçimindedir. Enerji ihracaatına bağımlı görece daha az gelişmiş Rusya`dan farklı olarak, Çin sanayi üretimi muazzam gelişmiş ve teknoloji ihraç eden bir ülkedir. Rusya`nın yaklaşık 2 trilyon milli gelirine karşılık Çin 15 trilyon dolara ulaşmış durumda. Bu nedenlerle Washington, askeri kuşatma ve ekenomik havuç politikasıyla, ticari dev Çin`i Asya Paktı`nın silahlı vurucu gücü Rusya`dan koparmaya oynuyor, zayıf halka olarak görüyor. Yani Rusya `baş düşman`, Çin `ara güç` gözlerinde. Brzezinski planı. Bu arada Bilderberg emperyalist grubunun Washington`dan Pekin`e bakarken, milyarlık pazarın hayaliyle ağzının suları akıyor.
KUZEY KORE`NİN 16 NİSANI!
Neocon kafa şöyle düşünüyor: Kuzey Kore`de Obama bize hep avucumuzu yalattı ama şimdi Trump`ı saldırtabilirsek biçilmiş kaftan olacak! Amaçları: Kuzey Kore konusunda Çin ve Rusya`nın arasını açmak, Pasifik müttefiklerini Kuzey Kore karşıtı cepheyle genişletmek, ayrıca dünyaya gözdağı vermek, Trump`a yararı: siyaseten iflas ama iktidar konumunu güçlendirmek.
Bölgede durum berabere; Filipinleri yitirdiler, yerine Japonya`yla askeri anlaşma yaptılar. Çin ve Rusya Kuzey Kore ile müttefik, ama öncelikleri biraz farklı. Rusya`nın tüm Pasifik donanması orada, doğrudan hedef, Çin ise dolaylı. Birkaç gündür hem Moskova hem Pekin Kuzey Kore`yi soğukkanlı olmaya ve uzlaşmaya davet ediyor. Bu açıdan tutumları ayni ama başarılı olamadılar. Çin Pyongpang`a baskı amacıyla geçen gün 400 bin ton kömür yüklü Kuzey Kore gemilerini ilk kez geri gönderdi! Kuzey Kore`nin en önemli ihracaatı kömür ve Pekin Washington`da ABD`den kömür ithal etme anlaşması yaptı! Çin ayni zamanda geleneksel olarak bölgedeki tarihi rakibi Japonya`dan çekiniyor. Kendi ulusal güvenliği nedeniyle savaş halinde Kuzey Kore`yi askeri açıdan desteklemesi ve ABD ile karsıt pozisyonda yer alması beklenmiyor!
Öte yandan Pyongpang haklı, haklı ama Rusya ve Çin`e göre ``maceracı` bir siyaset izliyor, boyunu posunu aşan, hırslan kalkıp zararlan oturabileceği ve oturuken de tüm bölgeyi ateşe sürükleyebileceği!
16 Nisan`da eğer Pyongyang, Trump ve Mccaincilerin tehdid ve donanmasına rağmen, füze testi yapmaya yine de kalkarsa 17 Nisan`ı tahmin etmek şu anda olanaksız!
Ki kalkacağını söyledi bugün Pyongyang, öyle Esad gibi uzlaşma, diplomasi , Cenevre ve Astana konferansı alışkanlıkları pek yok!
Ama yalnızca Japon Denizi`nde değil ABD`nin gölge başkanı McCain beklediği 16 Nisan!
Akdeniz`de de ayrıca.
Ancak Ankara`nın yer alacağı "Küresel Cephe"yi kesinleştirmesiyle, bu iki denizin suları birbirine akarak yeni bir "Nuh Tufanı"nı geciktirebilir!