ABD savaş mı istiyor?

5 Aralık 2014 günü Amerikan Temsilciler Meclisi bir kınama kararı aldı. Öneriyi Adam Kinzinger adlı bir milletvekili 18 Kasım 2014 günü vermiş. Oylamada Meclis’ten 10 milletvekili “hayır” derken 411’i “evet” oyu kullandı.

Rusya’yı kınadılar. Ama öyle bir karar ki, kınamadan çok adeta savaş ilanı bildirisi.

SOĞUK SAVAŞ ADIMLARI

Bu kararda ABD Başkanı Obama’ya “vize yasağı getir, varlıklarını dondur” önerisinde bile bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı’na “Avrupa’da kilit mevkilerde bulunan diplomatlara görev ver” dedi, “Rusya’nın ve Rus devlet basınının siyasi, ekonomik ve kültürel etkisini değerlendirmeye alsınlar”.

Kınama kararında Rusya Devlet Başkanı Putin, açıktan açığa beş ayrı suçtan yargılanmış durumda. Aşağıdaki sözler söz konusu metinden. Amerikan meclisinin peşin yargısının belirlediği suçlar kolay görülsün diye sayıları ben koydum:

“Vladimir Putin (1) seçimlerde hile yapmak, (2) siyasi rakiplerini sindirmek ve tutuklatmak, (3) ülkedeki özgür basını yok etmek, (4) kilit sektörleri ele geçirmek ve (5) ülkedeki yaygın yolsuzluk ve rüşvet ağını kendi yandaşlarının zenginleşmesi maksadıyla kullanmak suretiyle Rusya’da son derece otoriter bir rejim kuruyor”...

Aynı paragraf şöyle devam ediyor: “.... ve Rusya’nın diğer ülkelere karşı hayata geçirdiği saldırgan politikaları aklamak ve ülkedeki mevcut baskıyı haklı çıkarmak adına oldukça sert bir siyasi propaganda mekanizmasını da hayata geçiriyor”.

Bildiri, her zaman olduğu gibi, sözünü “ortak bir demokrasi, insan hakları ve uluslararası barış özlemi temelinde” dile getirdiğini belirtiyor. Bunun için Voice of America ve Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Incorporated adlı Amerikan medya kuruluşuna zaten verilmiş olan propaganda işlerini daha etkili yapması gerektiğini söylüyor. Hem ABD Başkanı’nı hem Dışişleri Bakanlığı’nı, bu propaganda makinesini kapsamlı bir stratejiyle kullanmaya çağırıyor.

SICAK SAVAŞ HAZIRLIĞI

Bildiri gibi kınama kararı, ABD Başkanı Obama’ya Rusya Federasyonu’na karşı savaşa hazırlanmaya çağırıyor.

Ekonomik kuşatma, daha şimdiden kullanılan yol. ABD, Rusya’dan enerji alan ülkelerin bu alımları durdurması için gayret ediyor. Ya kendi kaynaklarını harekete geçirsinler diye destek yaratıyor ya da ABD’den satış yapmaya çalışıyor. Kınama kararı bunu çok yetersiz buluyor. Genişletilmesini ve şiddetlendirilmesini istiyor. Halihazırda “uygulanan sektörel ve diğer yaptırımlar konusunda ABD’nin Avrupa ve tüm dünyadaki müttefikleri ve ortaklarıyla etkileşim”e geçmesini gerekli görüyor. Obama’yı, “Ukrayna ve diğer Avrupa ülkelerine sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatı konusunda ABD Enerji Bakanlığı’nın onayını hızlandırmaya çağırıyor”.

Bildiri, askeri kuşatma için hazırlık yapılmasını istiyor. Bunun yolunu uluslararası hukuktan gerekçeler devşirerek açıyor. Rusya’nın BM Tüzüğü çerçevesindeki sorumlulukları dahil olmak üzere uluslararası hukuku, 1994 yılı Budapeşte Güvenlik Güvenceleri Anlaşması’nı, 5 Eylül 2014 tarihli Minsk Protokolü’nde yer alan ateşkes şartlarını, Orta ve Kısa Menzilli Füzelerin İmhası Anlaşması’nın hükümlerini ihlal ettiğini ileri sürüyor.

Irak’takine benzer yollardan biri olarak, Rusya’nın nükleer kuvvetler anlaşmasındaki taahhütlere uymadığı gerekçesiyle denetlemeye alınmasını istiyor.

Ardından NATO Anlaşması’nın 5. Maddesine göre hazırlık talep ediyor. Durumun “ABD’nin Kuzey Atlantik Antlaşması’ndan ve özellikle da bu anlaşmanın ‘Anlaşmanın ortaklarından birine ya da daha fazlasına gerçekleştirilen saldırı, NATO üyesi tüm ülkelere yapılmış sayılır’’ şeklindeki ifadelerin yer aldığı 5. maddesinden kaynaklanan taahhütlerini yeniden gündeme getirdiği”ni ilan ediyor. Amerikan Başkanı Obama’nın bir an önce ortaklarını bu yönde harekete geçmeye zorlaması isteniyor.

SAVAŞ KAŞINTISI

Günümüzde savaş kaşıntısı “demokrasi, insan hakları, barış” sözleri eşliğinde yükseliyor. Hem sözler hem kaşıntı, Atlantik ötesinden geliyor. Bu kaşıntının “kimyasal, biyolojik, nükleer silah var” yalanlarıyla Ortadoğu’da yarattığı deri döküntüleri, 2000’li yılların vahşet sayfalarını daha şimdiden fazlasıyla doldurdu. Şimdi yeni bir örnek, kuzey komşumuz için tezgaha konmuş görünüyor. Olup biteni daha olurken kavramak ve henüz olmadan tavır almak, şimdi her zamankinden daha fazla gerekli.

*Bildirinin Türkçesi internette şurada: http://turkish.ruvr.ru/news/2014_12_06/Yeni-Soguk-Savas-karari/