ABD’de kasırga

Helene kasırgasının ardından Florida’ya, Tampa Körfezine yeni bir kasırga yaklaşıyor.

Boston merkezli felaket modelleme firması Karen Clark and Co.'nun 2015 tarihli raporunda, Tampa’nın ABD'de kasırgadan kaynaklanan fırtına dalgalarının yol açacağı sellere karşı en savunmasız yer olduğu ve 175 milyar dolarlık zarara uğrayabileceği sonucuna varılmıştı. Oysa COVİD-19 salgını sırasında on binlerce Amerikalı buraya göçtü. ABD’nin en hızlı büyüyen kenti oldu.

Bu kasırgalar ilginç nedense gelip ABD’nin yoksul yerlerini vuruyor.

Kuşkusuz şöyle ifade etmek daha doğru, ABD’de zenginlerin yaşamı her zaman daha kıymetli olmuştur.

Nereye yerleşeceklerin bilirler.

Bu zengin-yoksul makası giderek daha çok açılıyor.

FELAKETE KARŞI NE YAPILIYOR

Yaklaşan felakete karşı ne yapılıyor.

“Boşaltın oraları” deniyor, “yoksa öleceksiniz!”

Florida'daki bu büyük şehirlerdeki benzin istasyonları, Milton Kasırgası tahliyeleri nedeniyle yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya. İnsanlar yollarda.

Ha bu arada ev sigortacıları kasırgalardan etkilenen bölgelerde yüzde 42 prim artışı talep ediyor. Federal yetkililer Helene ve Milton kasırgalarından yararlanıp dolandırıcılık yapanlara karşı uyarmayı da ihmal etmiyor.

Daha ne yapsın devlet!

Bizde olsa çoktan kazanları kaldırmıştık. Hep derler ya, çok kızarım, “bizde zaten…” diye başlayan tümcelere… bak burada haklıyız.

ABD milleti haksızlıklara karşı başkaldırma geleneklerini çoktan unuttular. Çünkü kendi devletleri her yerde çok büyük haksızlıklar yaptığı için, onlara da karşı çıkmasınlar diye çeşitli sakinleştiricilerle yatıştırdılar, gözlerine mil çektiler. Yeni yeni gözler açılmaya başladı. Bıçaklar kemiklere doğru ilerliyor. Göreceksiniz arkası gelecek.

KASIRGALARI ŞİDDETLENDİRENLER

Şu gerçek biliniyor. Dalgalarda ve rüzgârda iklim değişikliğinin etkileri gizli. Sera gazı emisyonlarından kaynaklanan artan sıcaklıklar okyanusları ısıtmış, deniz seviyesinin yükselmesine yol açmış ve havaya nem katmış — bunların hepsi bir kasırganın gücünü ve neden olabileceği olası su baskınını belirleyen temel gerçekler.

Sebep olanlara bir uyarı var mı?

Burası ABD. Bazılarının yaşamı daha kıymetli olduğu gibi, bazıları daha özgürdür. Paranın gücüne göre belirlenir.

Florida sahillerinde evler aman daha ucuz… diye kaçıp gidenler geliyor aklıma.

Ya da dokuz aylık gebeyken koştur koştur anlı şanlı ABD’de doğurmaya koşanlar…

İnsan yine de kendi vatandaşına kıyamıyor, artık hâlâ vatandaş demek ne kadar doğruysa… beter olsunlar diyemiyorum.

KARAVAN VE PREFABRİK EVLERDE YAŞAYANLAR

Bölgedeki yetkililer, yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı Tampa Körfezi'ni çevreleyen altı kentin sakinleri için pazartesi günü tahliye emirleri yayınlamaya başladı. 177 km/saat hıza kadar rüzgârlara dayanamayan mobil ev, karavan ve prefabrik ev sakinleri özellikle risk altında. Onlarda ABD’nin bazı bölgelerinde o kadar çoktur ki… Hele gelir dağılımındaki bozulmalar o kadar çok etkiledi ki… Hatta şunu söyleyeyim, onlar yine de şanslı. Evsizlerin sayısı on binlerle durmadan artıyor. Bu da ABD’nin önemli bir gerçeği.

Dedik ya ABD’nin kasırgası da akıllı diye kimin evini uçuracağını da biliyor. Duyun da inanmayın.

Yerel bir efsaneye göre, bir zamanlar bölgeyi yurtları bilen ve istilacıları uzak tutmak için höyükler inşa eden yerli Amerikalıların kutsamaları, bölgeyi yüzyıllardır büyük fırtınalardan büyük ölçüde korumuştu.

Artık o çare de yok görüldüğü gibi.

ABD SEÇİM TARTIŞMALARI VE KASIRGA KOMPLO TEORİLERİ

Bu arada bir gerçek daha var.

Seçimler.

Kasırga Helene’nin ardından lityum madenciliği ve hava kontrolüyle ilgili komplo teorileri özellikle sosyal medyada yaygınlaştı. Siyasetçilerin Cumhuriyetçi bölgeleri hedef almak için havayı manipüle ettiği ve hükümetin lityum madenciliği yapmak için Kuzey Karolina'da arazi ele geçirmeye çalıştığı iddiaları ortaya atılıyor. Yüksek takipçi hesaplardan hızla yayılıyor.

Buna ilişkin bir toplantı olduğu ileri sürülen görüntü, altı milyon görüntülenmiş. Hükümetin, Helene'nin Cumhuriyetçi çoğunluktaki bölgelere ulaşmasını sağlamak için havayı kontrol ettiği yönündeki iddia da sosyal medyada milyonlarca kez izlenmiş.

Georgia Temsilcisi Marjorie Taylor Greene, sosyal medyada "Evet, havayı kontrol edebilirler. Herhangi birinin yalan söyleyip bunun yapılamayacağını söylemesi saçma" diye yazınca 40 milyondan fazla görüntülenmiş. Kanıt olarak bulut tohumlamasını gösteriyorlar… filan …filan…

ŞİMDİ ÇÖZÜM YÜKSELEN ASYA’DA VE ÖNCÜLERİNDE

Bizim elimizden oralara, “özgürlükler ülkesine” “kapağı atmak” isteyenlere akıl fikir dilemekten başka şey gelmiyor da… artık yavaştan ABD halkı için de kaygılanmaya başladık.

Ne olacak halleri…

Onların tarihteki devrimleri dünyayı nasıl etkilediyse, şimdi sıra bizde. Biz besleyip devrimlerimizi buralarda sürdürdük. Asya’nın yükselişi onları da etkileyecektir. Asya’nın Batı kapısının anahtarı Türkiye’de.

Türkiye’deki yükselişin anahtarı emperyalizme karşı kararlı mücadele verenlerin elindedir.

Doğruya doğru.

Kim diye sorsam siz de aynı yanıtı vereceksiniz.

Saklamak ayıp olur.

Vatan Partisi.

Öyle değil mi…

Vatan-millet deyince bizim milletimizin gözü başka şey görmez, ayrılık gayrılık bilmez.

Hızla çoğalıyoruz.

Çünkü çoğalmak zorundayız.

NOT

- Bu ay mutlaka Teori dergisini okuyunuz. Konuyla ilgili çok daha geniş bilgilere ulaşacaksınız.

- Bulut tohumlama nedir diye merak ediyorsanız..

https://www.dri.edu/cloud-seeding-program/what-is-cloud-seeding/#

KISA HİSSELER:

ABD FUHUŞ ADALETİ

Florida’da 70 yaşında bir anne ve 48 yaşındaki oğlu, emlak işlerini fuhuş ve kara para aklama “imparatorluğunun” paravanı olarak kullandıkları için gözaltına alındılar. Ülkeden kaçmak üzere hazırlandıklarında yakalandılar.

“Gördünüz mü bak” demesin sakın bizim neo-amerikancılar!!

Anne-oğul ekibinde çalışan eskortların çoğunun emlakçı olarak kayıtlı olduğu ve geçerli emlak lisanslarına sahip oldukları belirtiliyor.

Denetleme müthiş gördüğünüz gibi.

Yeminli ifadeye göre, anne-oğul ikilisi 2000 yılında bu işe başladı ve geçmişte birçok kez soruşturmadan geçtiler, ancak şimdiye kadar hiçbir zaman dava edilmediler.

Aman efendim işe bakınız...

ALMANYA’NIN AMERİKANCA ADALETİ

- Almanya’da çifte vatandaşlık yasası 27 Haziran’da yürürlüğe girdi. Keyiflerinden değil, genç işgücüne ihtiyaçları var. Ancaak şartları var. “İsrail’in var olma hakkını” kabul etmen şart! Yetmeeez! Filistin’e destek amacıyla kullanılan “Nehirden denize özgür Filistin” sloganını sosyal medyada paylaşanlara, beğenenlere ve yorum yapanlara vatandaşlık vermeyeceklerini de ayrıca belirtmişler.

Almanya'da 27 Haziran'da yürürlüğe giren çifte vatandaşlık yasası, Alman vatandaşı olmak isteyenlere ‘İsrail'in var olma hakkını kabul etme’ şartını koşuyor.

Almanya'nın, Filistin'e destek amacıyla kullanılan "Nehirden denize özgür Filistin" sloganını sosyal medyada paylaşanlara, beğenenlere ve yorum yapanlara vatandaşlık vermeyeceği bildirildi.

Geçen ay Filistin yanlısı Alman vatandaşı bir gösterici, Almanya'nın başkenti Berlin'de katıldığı bir mitingde bu sloganı atması nedeniyle suçlu bulundu ve 600 Avro para cezasına çarptırıldı

TECAVÜZÜN ALMANCASI

Münih Oktoberfest'te bir 41 yaşındaki bir adam 25 yaşındaki genç bir kadına tecavüz edip kaçtı. Pazar günü arkadaşlarıyla birlikte bir festival çadırındayken gerçekleşen olayın ayrıntısını geçiyorum. Adam sonra yürümüş gitmiş. Kızın arkadaşları adamı takip edip güvenlik güçlerine haber vermişler, gözaltına alınmış ama mahkemenin ne karar vereceği belli değilmiş…

BU DA TÜRK EKONOMİSİNİN AMERİKANCASI

Arçelik Bangladeş'te üretime başladığını duyurdu

Arçelik, Bangladeş'te 78 milyon dolarlık yatırım yaptı ve fabrika üretime başladı.

Çoğunlukla iç piyasaya satış yapacak olan fabrikanın, üretimde tam kapasite ile çalışması durumunda, 4 bin kişiye kadar istihdam sağlaması öngörülüyor.