Ahmet Bilek’i unutmayacağız!..

Mayıs içinde Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde köy enstitülerinde spor ve minderlerin ilk şampiyon öğretmeni Ahmet Bilek’i konuştuk. Benim kırk yılımın geçtiği Ankara Üniversitesinin farkı işte!.. Bir süre aralarında çalıştığım Spor Bilimleri Fakültesi yöneticilerinin, öğretim üyelerinin sıcaklığını, vefasını bir kez daha gördüm. Bütün kurumlardan önce hatırladılar minderlerin ilk şampiyon öğretmenini. Üniversiteli gençler ilgiyle dinlediler Ahmet Bilek’in başarı öyküsünü ve gurbette trajik biten yaşamını.

Köy enstitüleriyle ilgili özellikle nisan ayında epey belgesel izledim. Bu kurumlardan yetişen ünlülerden söz edilirken, hâlâ Ahmet Bilek’in adını görmemek beni üzüyor. Okurlarım bıkkınlık duysalar bile, minderlerin Sessiz Şampiyon’unu tekrar tekrar yazıyorum, yazacağım da…

1932 yılında Manisa/Kula’nın Menye köyünde dünyaya geldi Ahmet Bilek, ilinde, ilçesinde, köyünde tek bir tesise, sokağa, meydana adı verilmedi. Oysa buralarda heykeli olmalıydı. Bu tarihi ilimizde bir zamanlar Manisa Tarzanı diye biri çıktı, güya İstiklal madalyası varmış. Ben okurların yalancısıyım, madalyasının sahte olduğu söyleniyor. Hollywood taklitçisine gösterilen ilginin yüzde biri minderlerin bu ilk şampiyon öğretmenine gösterilemez miydi? Ahmet Bilek Manisa’nın yetiştirdiği ilk ve tek olimpiyat şampiyonu, bu başarının hiçbir değeri yok mu? Spor tarihimizde bir önemli isim daha var, Ruhi Sarıalp, 1948 yılında üç adım atlamada olimpiyat üçüncüsü oldu, o da Manisalı, onun da bir yerde adı yok. Ruhi Sarıalp’ın başarısına atletizmde çok uzun yıllar bir yenisi daha eklenemedi.

Ne diyeyim, onlar sporda şampiyon oldular, bizler vefasızlıkta…              

Sağır sultanların belki kulakları açılır diye bir yerlere dilekçeler yazdım. Manisa’daki üniversitelere, Kula Belediyesine yazdım; üşenmedim, Manisa Valiliğine de şu dilekçeyi gönderdim:

MANİSA VALİLİĞİNE,

Konu: İki olimpik sporcunuz hak.

1970 yılında aramızdan ayrılan Kula/Menye doğumlu öğretmen Ahmet Bilek 1960 Roma Olimpiyatlarında güreşte yedi altın madalya kazanan şampiyonlarımızdan biridir, Türk spor tarihinde hâlâ aşılamamış olan bu büyük başarının önemli kahramanlarındandır.

Yaptığım araştırmalara göre ilinizde bir sokağa, bir meydana ya da bir parka, okula, hiçbir yere bu şampiyonun adı verilmemiş. Yakın zamanda, Menye’de doğduğu eve bizim çabalarımızla, resmi hiçbir kuruluşun desteği olmadan köylüler bir plaket çaktılar. Bunun iliniz adına bir vefa eksikliği olduğunu sanırım sizler de takdir edersiniz. Ayrıca 1948 Londra Olimpiyatları’nda üç adım atlamada üçüncü olan öğretmen Ruhi Sarıalp de Manisalıdır, yıllardan beri o da aynı ilgisizlikle karşılaştı. Ahmet Bilek’in hayatını Sessiz Şampiyon adını verdiğim romanımda anlattım. Bu konudaki birikimimi Manisalı gençlerle paylaşmaya her zaman hazırım.

İlinizden yetişmiş olan bu iki değerli olimpik sporcunun adlarının bir yere verilmesi, hatta heykellerinin dikilmesi suretiyle, sürüp giden bu vefasızlığa bir son verilmesini saygıyla bilgilerinize arz ederim.

14.03.2022

 Dr. Kemal Ateş

     Manisa Valiliğine iki ay önce gönderdiğim yukarıdaki dilekçeye henüz bir yanıt alamadım.

     Ahmet Bilek’in kızı Sevil’den aldığım bir fotoğrafı paylaşacağım sizlerle. Kitabıma da aldım bu fotoğrafı. Ahmet Bilek köy çocuklarına okulun önünde modern güreşi öğretiyor. Köy enstitüleri bunu da başarmış, bir olimpiyat şampiyonu göndermiş köylere. Kurtuluş Savaşı yıllarında ortaya çıkan “Gençler Anadolu’ya!” sloganı köy enstitüleriyle yeni bir ivme kazandı. Bu fotoğraf bu gün gençlere veremediğimiz bir ülkünün, “Gençler Anadolu’ya!” sloganının fotoğrafı.

     Cumartesi İzmir’deyim, Yakın Kitabevindeki (Kıbrıs Şehitleri Cad.) imza günüme bütün dostları, edebiyatseverleri bekliyorum.