Almanya altın rezervlerini çekiyor

Almanya son zamanlarda dünyada kendini yalnız hissetmeye başladı. Dost bildiği ülkelere güvenmiyor artık. Bu nedenle ülke dışında bulunan altın rezervlerini ülkesine geri çekiyor. Alman Focus dergisinin 23 Ağustos 2017 tarihli sayısında verdiği bilgiye göre Almanya’nın toplam 3 bin 378 ton altın rezervi bulunmakta.

Bunun bin 536 tonu yani yüzde 36.6’sı New York’ta, yüzde 12.8’i Londra’da “Bank of England” kasalarında,yüzde 50.6’sı olan bin 36 tonu Frankfurt Federal Merkez Bankası’nda bulunuyor. Almanya Frankfurt dışında bulunan altın rezervlerini ülkeye getiriyor.

Bunun temel sebeplerini şöyle sıralamak mümkün:

1-Almanya artık dostlarına güvenmiyor

2-Ekonomik gücünden kıskançlık duyan ABD, İngiltere ve Fransa Almanya’nın daha da güçlenmesini istemiyor.

3-Büyük dünya savaşlarını kaybetmiş Almanya dost görünen ama düşmanca davranan ülkelere güvenmiyor.

4-Almanya Merkel ile iyi yönetilmiyor. 5-Dünyada yeni bir savaş iklimi tüm ülkeleri tedbir almaya sürüklüyor.

ALTIN SAVAŞLARDA GÜVENCEDİR

İnsanlık tarihi boyunca çıkarılan altının160 bin metrik ve değerinin de yaklaşık 10 trilyon dolar mertebesinde olduğu biliniyor.

Altının özellikle savaş veya ekonomik krizlerde değeri ve önemi artıyor. Bu bakımından altın rezervleri bir ülke için çok önem arz ediyor. Türkiye’miz 302 ton altın rezervi ile dünyada 16’ncı sırada.

ALTIN ÜRETİMİ

Altının bu önemli işlevlerini, ziynet eşyası olarak kullanımı, servet biriktirme ve değişim aracı oluşu, kolay işlenebilme özelliği, dayanıklılığı ve pek çok endüstri dalında (elektronik, uzay ve havacılık teknolojisi, tıp, dişçilik, dekorasyon ve mühendislik sektörlerinde) yaygın kullanımı teşkil etmektedir. Dünyada üretilen altının yüzde 43’ü mücevher, yüzde 15’i altın para, yüzde 37’si elektronik ve yüzde 5 dişçilik alanlarında kullanılmaktadır.

Dünya toplam işletilebilir altın rezervi 56 bin tondur. Rezervin yaklaşık yüzde 50’ye yakını dünya altın üretiminde ilk sıralarda yer alan G. Afrika, ABD, Çin, Avustralya, Kanada ve Peru arasında paylaşılmaktadır. Dünya altın üretimi USGS tahminlerine göre 3 bin ton civarında (2015) olup bu üretimin yüzde 51’i bu altı ülkede yapılmaktadır.

ALTIN FİYAT AYARI

Londra altın fiyatları, hafta içi her gün Greenwich Ortalama Saati’ne göre sabah 10.30 ve öğleden sonra 3:00’de Londra’daki NM Rothschild Yatırım Bankası ofislerinde The London Gold Market Fixing Ltd. olarak adlandırılan kuruluşun beş piyasa düzenleyicisi tarafından ABD doları, avro ve sterlin cinsinden ons başına belirlenir

ALTINA YÖNELEN ÇİN VE HİNDİSTAN

Dünyadaki altının yarısından fazlası mücevher yapımında kullanılıyor. Çin ve Hindistan ekonomileri geliştikçe mücevherata ilgi bu ülkelerde oldukça artmış durumda. Bu nedenle dünya pazarlarında altın fiyatları artıyor.

SAVAŞ ÇIKAR MI?

Ekonomik dalgalanmalara ve ülkeleri yönetenlerin vasatlıklarına ve deliliklerine baktığımızda kaynayan dünyamızda bir savaşın çıkması kaçınılmaz gibi görünüyor. Artan nüfus, açlık ve yoksulluk, katledilen doğa ve din ve mezhep istismarı yakın bir gelecekte bir dünya savaşının habercisi gibi. Dileriz ki bu kaygılarımız yersizdir ve dünya barış içinde yaşayacaktır...