ALS’ye bağlı motor nöron toksini tanımlandı
Önceki araştırmalar, astrositlerin motor nöron ölümüne katkıda bulunan bir veya daha fazla toksik faktörü serbest bırakabileceğini göstermiştir. Yeni bir fare çalışması, astrositlerin, amyotrofik lateral skleroz (ALS) ve frontotemporal demansı (FTD) olan kişilerde motor nöron ölümüne katkıda bulunan inorganik bir polifosfat (poliP) saldığını gösterdi.
Çalışmanın bulguları Neuron dergisinde "ALS/FTD astrositleri tarafından aşırı inorganik fosfat salınımı motor nöronlarda hücre dışı otonom toksisiteye neden olur" başlığıyla yayımlandı.
Araştırmacılar, astrositlerin motor nöronlar (MN'lar) için toksik olan tanımlanamayan faktörleri serbest bıraktığını ve bu durumun ALS ve FTD gibi nörodejeneratif hastalıklara katkıda bulunduğunu belirttiler. Massachusetts Üniversitesi (UMass) Chan Tıp Okulu nöroloji profesörü ve Leo P. ve Theresa M. LaChance tıbbi araştırma başkanı Robert H. Brown bu erken sonuçların kendilerini cesaretlendirdiğini belirtti. Bu bulgular, hem hastalık biyobelirteçleri hem de yeni tedavi yolları için heyecan verici hipotezler ve olasılıkları arttırıyor. Araştırma ALS hastalığı hakkında tamamen yeni bir bakış açısı sağlayabilir.
SIR PERDESİ ARALANDI
ALS ve FTD, omurilik ve beynin ön loblarındaki motor nöronların dejenerasyonu ile karakterizedir. Bu nörotoksisitenin nedenleri bir sır olarak kalmıştır. PoliP adı verilen toksik faktör, bakterilerden memelilere kadar tüm canlı organizmaların hücrelerinde bulunan negatif yüklü bir inorganik biyopolimerdir. Bu polifosfatlar hücrelerde enerji depolama, zar kanallarının oluşumu, gen aktivite kontrolü, enzimlerin düzenlenmesi ve stres tepkisi gibi çok sayıda işlevi yerine getirir.
UMass Chan nöroloji profesörü ve çalışmanın araştırmacılarından olan Brigitte van Zundert çalışmanın en büyük sürprizinin, toksik faktörün yeni veya nadir bir protein veya peptit değil, doğada test edilen her hücre tipinde bulunan ve üç milyar yıldan fazla evrim boyunca korunan çok basit bir inorganik molekül olmasına dikkat çekti.
Araştırmanın önemli bir bulgusu, ALS vakalarından alınan insan beyin omurilik sıvısı örneklerinin artmış poliP konsantrasyonları ortaya çıkarması.
Çalışmaya göre, omurilik nöronlarının poliP'ye maruz kalması, ALS astrosit kültür medyumlarında toksik etkiye sebep olarak, hipereksitabiliteye, nöronlara Ca2+ akışının artmasına ve motor nöron ölümünün artmasına neden oluyor. Bulgular, hücre dışı olarak poliP düzeylerini düşürmenin, çeşitli ALS/FTD türleri için yenilikçi bir terapötik strateji olabileceği görüşünü kuvvetle desteklemekte.
Özgün içerik: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0896627322001489